Woningbouw Haagseveer

0
2544

De woningbouw Haagseveer bestaat uit 301 woningen in verschillende woonblokken in het centrum van Rotterdam. De woonblokken met terraswoningen zijn grotendeels aan het water (Haagseveer en Delftsevaart) gesitueerd wat bijzonder is in Rotterdam. Het woonproject werd ontworpen door architect Jan Hoogstad en Aat van Tilburg van het architectenbureau HWST. Het woonproject is in 1979 opgeleverd.

Woningbouw Haagseveer

Terraswoningen Haagseveer en Delftsevaart

Alle blokken van het woonproject aan het Haagseveer bestaan uit zes lagen, soms met bedrijfruimte op de begane grond. Bij de blokken met woningen op maaiveld liggen de terrassen direct aan het water, wat voor de binnenstad van Rotterdam bijzonder is. Bij de blokken met bedrijfsruimte is er een promenade onder de typisch schuine constructie opgenomen, met trappen over de volle breedte naar het water. In beide gevallen bevatten de bovenste vier lagen twee maisonnettes op één of twee lagen appartementen.

De bovenste laag wordt ontsloten door een galerij op de derde en vijfde verdieping aan de waterzijde. De blokken aan de Sint-Jacobsplaats hebben wel de karakteristieke schuine uitloop, maar liggen niet aan het water. Op de begane grond is ruimte voor parkeren. Begin jaren negentig is het treinspoor ondergronds gegaan waardoor de omgeving meer woonkwaliteit heeft gekregen. Het binnenterrein is een rustig parkje geworden.

Woningbouw Delftsevaart

Plan Waterverband

Het woonproject aan het Haagseveer maakt samen met met het woonproject Heliport en woningen aan de Sint-Jacobsplaats onderdeel uit van het zogenaamde plan ‘Waterverband’. Dit stedenbouwkundig plan met in totaal 1.134 woningen werd in 1975 door architect Jan Hoogstad uitgewerkt in opdracht van de gemeente Rotterdam. De binnenstad moest worden verdicht met woningen. Ook moesten de oost-west geörienteerde winkelstraten de Meent en de Hoogstraat worden verbonden door een wandelroute langs de Rotte vanaf het Pompenburg tot aan het Maritiem Museum. Het hele plan is uitgevoerd met alle elementen uit de toenmalige architectuurmodes: kleinschaligheid en structuralisme.

Projectgegevens

Naam: Woningbouw Haagseveer
Status: gerealiseerd
Lokatie: Haagseveer, Noordmolenwerf
Deelgebied:
 Centrum – Stadsdriehoek
Categorie: 301 woningen
Architect: Jan Hoogstad
Opdrachtgever: 
Realisatie: 1979

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in