Waterplein Bellamyplein

1
4770

In de Rotterdamse wijk Spangen nabij het Justuskwartier wordt het Bellamyplein verbouwd tot waterplein. Het waterplein zorgt voor een tijdelijke wateropvang bij extreme regenbuien waarbij het water gefaseerd wordt opgevangen waardoor er in de wijk Spangen minder wateroverlast is. Het waterplein is één van de Rotterdamse oplossingen voor het probleem van wateroverlast dat ontstaat door de klimaatverandering. Het ontwerp van het waterplein Bellamyplein is van Rik de Nooijer ontwerper bij de gemeente Rotterdam. In de buurt van het Hofplein wordt ook een waterplein gerealiseerd; het waterplein Benthemplein naar het ontwerp van De Urbanisten.

Klimaat verandering
Door de klimaatverandering gaat het vaker en harder regenen. Al dat regenwater moet ergens heen. Nu verdwijnt het direct in het riool of naar de singels. Bij zeer zware buien kunnen riool en singels dit niet allemaal aan en kan er wateroverlast ontstaan. In Rotterdam is de komende vijf jaar extra waterberging nodig van 600 miljoen liter water, dat komt overeen met 100 voetbalvelden met een laag water van 80 cm.: een oppervlakte zo groot als de hele Rotterdamse binnenstad.

Ontwerp Bellamyplein
Het waterplein op het Bellamyplein is vijfhoekig en aan een enkele zijde trapsgewijs verdiept. Via een trappetje kom je op het lager gelegen gedeelte. Hier zijn kleine hoogteverschillen van ongeveer 5 centimeter; bij een regenbui loopt het daardoor fasegewijs onder. De verwachting is dat er gemiddeld 15x per jaar maximaal 15 cm water staat, 6x per jaar méér dan 15 cm water in het plein komt en 1x per jaar max. een halve meter water. Het plein wordt uitgevoerd met kleine roodbruine gebakken klinkers waardoor het een beetje een jaren ‘30 uitstraling krijgt en goed past in de sfeer van de omgeving. Verder krijgt het waterplein, net als het hele Bellamyplein, een groene uitstraling door beplanting en een grote bak met bloemen.

Projectgegevens
Project
: Waterplein Bellamyplein
Status: bouw gestart
Lokatie: Bellamyplein, Rotterdam Spangen
Functie: Waterplein
Architect: Rik de Nooijer, gemeente Rotterdam
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Start bouw: mei 2012
Realisatie: 3e kwartaal 2012
[mappress mapid=”36″]

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in