Waterplein Benthemplein

0
12228

Het tweede waterplein ter wereld is in december 2013 op het Benthemplein in Rotterdam Noord gerealiseerd. Het kostte de ontwerpers van De Urbanisten bijna zeven jaar om het waterplein idee uit te werken tot het definitieve ontwerp waarbij alle partijen rond het plein direct bij zijn betrokken.

Benthemplein

Het waterplein Rotterdam ligt tussen de drie gebouwen van het Technikon complex (ontworpen door architect H.A. Maaskan) waar o.a. het Zadkine College, Healthclub Davids Loyds, het Grafisch Lyceum en het Hofpleintheater in is gevestigd. Het saaie tegelplein zal worden omgevormd tot een aantrekkelijk stadsplein met ruimte voor water, sport en groen.

Impressie Benthemplein, De Urbanisten

Ontwerp Urbanisten

Het waterplein is een innovatie van De Urbanisten en de gemeente Rotterdam om in tijden van hevige regenval het riool te ontlasten en tegelijkertijd de stad aantrekkelijker te maken. Het ontwerp bestaat uit drie bekkens die het regenwater verzamelen: twee ondiepe bassins krijgen het water wanneer het regent uit de directe omgeving, een dieper bassin krijgt alleen water als het consequent blijft regenen. Het water loopt door grote glimmende goten over het plein naar twee ondiepe bassins waar het zich verzamelt.  De gebieden die kunnen overstromen zijn geschilderd in de blauwe kleuren. Bij droogte kunnen de bassins gebruikt worden als sportveld of theater en door de hoogte verschillen bieden ze veel ruimte om te zitten. Het Benthemplein krijgt groenstroken met grassen, bloemen en bomen.

Projectgegevens

Project: Waterplein Benthemplein
Status: bouw gestart
Adres: Benthemplein,
Deelgebied: Noord, Agniesebuurt
Functie: Waterplein
Architect: De Urbanisten
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Start bouw: juli 2012
Realisatie: 4 december 2013

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in