Hofbogenpark, definitief ontwerp gepresenteerd

4
16611

Het Hofbogenpark in Rotterdam Noord wordt een openbaar stadspark dat op het dak van het voormalig spoorviaduct de Hofbogen wordt gerealiseerd. Met een lengte van bijna twee kilometer is het rijksmonument het Hofpleinviaduct het langste dak van Nederland. Het nieuwe icoon het Hofbogenpark is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en de eigenaar van de Hofbogen, de Dudok Groep. In 2025 wordt gestart met de aanleg van Hofbogenpark. Het ontwerp van De Urbanisten, DS Landschapsarchitecten en De Dakdokters werd in december 2019 gekozen als winnaar gekozen. Op 10 november 2023 werd het definitieve ontwerp van het spoorpark gepresenteerd.

Hofbogenpark – De Urbanisten

Zes meter breed park op hoogte

Het viaduct van de Hofbogen is met ca. 6 meter smal (ter vergelijking de Highline in NY is ca. 15 meter). Het Hofbogenpark krijgt over de hele lengte van 2 kilometer een pad van 1,94 meter breed dat alleen toegankelijk is voor voetgangers. De lengte van het pad wordt geaccentueerd door oude
spoorrails. Daarnaast krijgt het park veel soorten inheemse planten en struiken. In het Hofbogenpark op 6 meter hoogte, tussen de boomkruinen is ruimte voor de natuur essentieel. Bij de inrichting van het park wordt rekening gehouden met vijf doelsoorten dieren; vlinders, mussen, egels, padden en vleermuizen.

Hofbogenpark- ontwerp de Urbanisten

Hofbogen verbind

Het Hofbogenpark gaat de verschillende wijken in Rotterdam Noord met elkaar verbinden. Het park loopt via het voormalige Station Hofplein in de nieuwbouw ontwikkeling Nieuw Pompenburg via Nieuw ZOHO, het Liskwartier en Bergpolder over de snelweg A20. Onderweg zijn ‘perrons’ waar bezoekers kunnen vertoeven. Hier is ruimte voor speeltoestellen, yoga, kunst, een fontein of pluktuin. Er komen veertien opgangen en drie plekken voor horeca: bij Station Hofplein, Station Bergweg en aan het einde van de route bij de Gordelweg.

Verlenging Hofbogenpark

Bij Station Hofplein wordt het Hofbogenpark doorgetrokken tot over het treinspoor, waar nu de ‘rotonde’ van Luchtsingel staat. Aan de Gordelweg, waar een aantal jaren geleden het voormalige treinviaduct over de A20 is afgebroken, wordt in de tweede fase een nieuw viaduct over de snelweg gepland. Er komt eerst een tijdelijk eindpunt bij het Noorderkanaal.

Hofbogenpark – Station Hofplein – Dudok Groep

In 2025 zal gestart worden met de realisatie van het park. Het ontwerp zal een slim en circulair watersysteem krijgen dat zal gaan bijdragen aan een oplossing voor klimaatsverandering. Ook de omliggende straten en pleinen worden onderdeel van een brede groene strook met verblijfsplekken en ruimte voor sport en spel. De eerste fase van het Hofbogenpark wordt in 2026 geopend. Eind 2027 moet het hele park af zijn.

Lees hier het Definitief ontwerp (pdf)

Projectgegevens

Naam: Hofbogenpark
Status: In ontwikkeling
Adres: Vijverhofstraat, Voorburgstraat, Insulindestraat
Deelgebied: Rotterdam Noord, Agniesebuurt, Bergpolder
Categorie: Park
Architect: De Urbanisten, DS Landschapsarchitecten, De Dakdokters 
Opdrachtgever: 
Gemeente Rotterdam Dudok Groep
Realisatie: 2027

Projecten in Rotterdam van deze architect:

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in