Woongebouw De Compagnie

0
7951

Op de Kop van Zuid in Rotterdam staat het woongebouw De Compagnie ontworpen door de Duitse architect Hans Kollhoff. In De Compagnie, gebouwd tussen 2000 en 2005, zijn 196 woningen gerealiseerd verdeeld over verschillende typen. Het woongebouw ligt tussen de Laan op Zuid en de Spoorweghaven en maakt samen met het woongebouw De Rede en het kantoorgebouw Vancouver onderdeel uit van het plan Zuidkade. De Compagnie is het eerste grote appartementencomplex met puntdaken in Nederland.

Compagnie5 230410

Architectuur De Compagnie 

Het wooncomplex is, net als de woningbouw aan de Landtong van Frits van Dongen, geïnspireerd op Kollhoff’s eerder ontworpen monumentale woongebouw Piraeus in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam.  Dat bakstenen superblok met de zware, industriële uitstraling werd een prototype voor de woningbouw van de eenentwintigste eeuw.

Kollhoff zat jarenlang in het zgn. Qualityteam voor de Kop van Zuid, een soort super-welstandscollege dat bij de gehele planvorming betrokken was. Waar Kollhoff de architecten overal aan de stedenbouwkundige richtlijnen hield, week hij er zelf sterk vanaf. Deze stijlbreuk werd wel gemotiveerd. De puntdaken van het complex zouden zijn geïnspireerd op de negentiende-eeuwse Rotterdamse woningbouw op het Noordereiland en Rotterdamse havengebouwen en op het groenkoperen puntdak van het Ooms-gebouw. In zijn ontwerp van het woongebouw Statendam aan De Binnenrotte zou Kollhoff het groenkoperen dak herhalen.

Woningen

In het wooncomplex De Compagnie zijn in totaal 196 woningen gerealiseerd in verschillende types. Het complex beslaat twee kavels. Het bestaat uit twee torens van 17 verdiepingen, voorzien van een hoog puntdak. Hierin zitten in totaal 92 appartementen. Twee iets lagere, langgerekte bouwblokken, Plein en Passage genaamd, bevatten ook appartementen, respectievelijk 32 en 39. Aan de Spoorweghaven liggen dan nog 26 kadewoningen met twee tot vijf bouwlagen. Het laagbouwgedeelte aan de Laan op Zuid bevat verder nog 7 maisonnette woningen van vier bouwlagen. Het complex heeft een binnenhof met privé-tuinen.

Projectgegevens

Naam: De Compagnie
Status: Gerealiseerd
Adres: Laan op Zuid
Deelgebied:
Feijenoord
Categorie: Woongebouw
Architect: Hans Kollhoff
Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed
Start bouw: 2000
Realisatie: 2005

[mappress mapid=”108″]

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in