World Port Center Rotterdam

0
8096

Het 123 meter hoge World Port Center op de Wilhelminapier behoort tot de hoogste gebouwen van Rotterdam. Het gebouw is het hoofdkantoor voor het Gemeentelijk Havenbedrijf en het was de eerste toren die op de Wilhelminapier werd opgeleverd.  Het ontwerp van het WPC is van de Engelse toparchitect sir Norman Foster, die eerder betrokken was bij het masterplan voor de Wilhelminapier.

World Port Center WPC Rotterdam 2

Het World Port Center bestaat uit drie delen. De vierkante oostelijke toren van 80 meter en de halfronde toren aan de westzijde van 100 meter hoogte. Hiertussen bevindt zich de kern die een verbinding vormt tussen beide torens. Dit kerngedeelte herbergt de liftschachten en rijst uit boven de beide torens.

Foto’s World Port Center

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”worldportcenter”]

In de kelder is een parkeergarage van twee lagen voor 500 auto’s gerealiseerd. Deze loopt door onder de punt van de pier. De eerste twee verdiepingen, waarin o.a. het restaurant Gaucho’s is gevestigd hebben een transparante glazen gevel die aan de bovenkant wordt begrensd door een brede luifel. In het kraaiennest bovenin het gebouw is een calamiteitencoördinatiecentrum ingericht, dat bij een eventuele ramp in de haven als coördinatiecentrum wordt gebruikt. Vanuit het gebouw heeft men een schitterend uitzicht over de stad en de havens.

De gevel is bekleed met geprofileerde aluminiumplaten. In de gevels zijn zo min mogelijk obstakels aangebracht om het uitzicht niet te belemmeren.

Britse architect Sir Norman Foster verwierf internationale bekendheid met zijn ontwerpen voor Stansted Airport bij London, de uitbreiding van de Rijksdag in Berlijn en de 259 meter hoge Commerzbank in Frankfurt. Hij was in Rotterdam ook betrokken was bij het masterplan voor de Wilhelminapier en hij realiseerde eerder het Maritiem Simulator Centrum naast de aankomstal. De bouwsom bedroeg ca. € 45 mln ( fl 100 mln). Het plan is bouwtechnisch uitgewerkt door Bureau Bouwkunde als co-architect

Projectgegevens

Naam: World Port Center
Status: gerealiseerd
Lokatie: Wilhelminakade 801
Deelgemeente: Feijenoord
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: Foster and Partners
Opdrachtgever: ING Vastgoed Ontwikkeling
Start bouw: 1998
Realisatie: 2000

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

World Port Center 51.904829, 4.485271 World Port Center 123 meterNormen Foster2000

Hoogste gebouwen van Rotterdam

1. Maastoren (165 mtr) 2. New Orleans (158 mtr) 3. Montevideo (152 mtr) 4. Delftse Poort (151 mtr) 5. De Rotterdam (149 mtr) 6. Milleniumtoren (132 mtr) 7. First Rotterdam (i.a. 130 mtr)  8. The Red Apple (127 mtr) 9. World Port Center (124 mtr) 10. Erasmus Medisch Centrum (120 mtr)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in