Zadkine – Zuiderpark college

0
4387

Het gebouw voor de scholen Zadkine, het Zuiderpark college en LMC Voortgezet Onderwijs is de eerste ontwikkeling in het Hart van Zuid in Rotterdam Zuid. Het schoolgebouw is ontworpen door JHK architecten. De kracht van het ontwerp zit in de gezamenlijkheid van de 3 scholen en het benadrukken van de gemeenschappelijke functies. Er wordt veel aandacht besteed aan de doorlopende leerlijn, waarmee voortijdige schooluitval wordt tegengegaan en leerlingen langer kunnen worden vastgehouden.

Zadkine Zuiderpark College Montessoriweg

Hart van Zuid, Unielocatie

Het Motorstraatgebied vormt samen met het Zuidplein en het gebied rond Ahoy het Hart van Zuid in Rotterdam. De komende jaren zal dit gebied worden omgevormd tot een hoogwaardig multifunctioneel stedelijk gebied. De Unielocatie Zuiderpark was één van de eerste ontwikkelingen hierin. Het gebouw huisvest 2 schooltype, een vmbo-school (het Zuiderparkcollege, LMC Voortgezet Onderwijs), en een mbo-school (Zadkine). Vanzelfsprekend worden de drie scholen gekenmerkt door zeer diverse en somstegenstrijdige idealen.

Het gebouw

Het complex bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden worden door de “boulevard”, de etalage van de school naar de stad. Hierin zijn verschillende leerwerkbedrijven en een auditorium met docentenkamer gehuisvest, functies die ook door de buurt gebruikt kunnen worden.

Vanuit de twee entreehallen in de beide uiteinden van de “boulevard” voert een trap met een ruim gebaar naar de eerste verdieping. Hier hebben beide scholen elk een eigen hart in de vorm van een aula, met elkaar verbonden via de “praktijkstraat”. Deze verbinding geeft ruim zicht op de aangelegen praktijklokalen en vormt daarmee een dynamische schakel tussen beide scholen. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich in hoofdzaak leslokalen en “lichte” praktijkruimen. Prettig omsloten door het gebouw bevinden de schoolpleinen zich op het dak van beide aula’s. Met zijn volume en materialisatie vormt het nieuwe scholencomplex een structurerend element in zijn stedelijke omgeving dat aansluiting zoekt bij de bijzondere naastgelegen gebouwen uit de wederopbouwperiode, zoals het Verzamelgebouw Zuid en het Ikazia ziekenhuis. De detaillering van de elementengevel en de gehele buitenschil is echter scherp en eigentijds en plaatst het gebouw daarmee in zijn eigen context.
Tekst: JHK Architecten

Projectgegevens

Naam: Zadkine – Zuiderpark College
Status: Gerealiseerd
Locatie: Montessoriweg
Deelgemeente:
Feijenoord
Categorie: Onderwijsgebouwen
Architect: JHK Architecten
Opdrachtgever: Estrade projecten
Start bouw: november 2010
Realisatie: juli 2012

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in