BAM mag opdracht vernieuwing Kuip uitvoeren

2
3170

De Nieuwe Kuip BAM-4

Bouwbedrijf BAM mag De Kuip gaan verbouwen. Het vernieuwingsplan van BAM krijgt de voorkeur boven dat van Red De Kuip, dit maakte de drie verkenners vandaag in een persconferentie bekend. In het winnende voorstel wordt het stadion vergroot naar 70.000 toeschouwers door de tweede ring te verhogen. BAM sloopt het oude Maasgebouw, maar zet daar een nieuw pand voor terug, plus nog eenzelfde soort gebouw aan de kant van het station: het Olympiagebouw. Een ingenieus ’tentdak’ kan worden gesloten, zodat ook popconcerten weer mogelijk zijn.

Daarnaast is er voor 15 miljoen euro financiering mogelijk voor een nieuwe trainingsaccommodatie voor Feyenoord, een complex voor de jeugd én de sportclub Feyenoord op Varkenoord.

Betere kwaliteit in plan BAM

Bij de keuze van de verkenners was de technische rapportage was van doorslaggevende betekenis bij de keuze voor bouwbedrijf BAM maakte de verkenners bekend. De verwachting is dat voor de beoogde bouwsom van 200 miljoen euro het plan van BAM een “significant betere kwaliteit” oplevert dan het plan van Red de Kuip. De keuze voor BAM gesteund door alle geledingen binnen Feyenoord. De verbouwde Kuip zou volgens de verkenners zeker 50 jaar mee kunnen.

De Nieuwe Kuip BAM-1

Verbouwing Kuip kan zomer 2015 starten

Het winnende consortium, waarin naast BAM ook gebiedsontwikkelaar AM en Siemens zitten, zal de komende 6 maanden in nauwe samenwerking met alle belanghebbende partijen het ontwerp, de financiering en de exploitatie nader uitwerken. Wat directeur Marc de Vreede van BAM betreft begint het megakarwei aan de voetbaltempel al in de zomer van 2015. Het wordt een klus die drie voetbalseizoenen duurt. ‘En dan kunnen we in 2018 opleveren.’

Betere condities als gemeente Rotterdam instapt

De financiering van 200 miljoen euro is met behulp van zes nationale en internationale banken rond. Toch wordt gehoopt op een extra impuls van de gemeente Rotterdam. Volgens verkenner Wim van Sluis helpt het als de gemeente ook instapt. BAM hoopt dat de gemeente voor een bedrag van 35 miljoen euro wil instappen. Dit zou leiden tot betere condities bij de banken en een betere balans tussen vreemd en eigen vermogen.

Verbouwingsplan nog niet definitief

De verbouwing van De Kuip door bouwbedrijf BAM is nog niet helemaal definitief. De gemeenteraad van Rotterdam moet het renovatieplan nog goedkeuren. De gemeenteraad moet het plan onder meer toetsen op de gevolgen voor de infrastructuur en buitenruimte. ,,Als het aantal bezoekers van 50.000 naar 70.000 gaat, heeft dat allerlei gevolgen voor openbaar vervoer en het aantal parkeerplekken’’, zegt een woordvoerster van de gemeente. De raad heeft het laatste woord.

2 REACTIES

  1. Ehmmm. volgens mij voldoet het huidige stadion al lang niet meer aan de eisen van de UEFA/FIFA voor finales en toernooien. Er moet dus een nieuw stadion komen of een renovatie. Als je de discussie een beetje had gevolgd in plaats van zomaar te reageren. De discussie en het gebrek aan draagvlak, lag vooral aan het hoge risico voor de gemeente (garantstelling). Die kosten zijn nu ‘slechts’ 35 miljoen geworden.
    De rest is extern gefinancierd.

    Juist voor nieuwbouw was geen draagvlak, dus het is erg logisch dat hiervoor gekozen gaat worden.

    Daarnaast zijn alle concerten verdwenen naar Amsterdam en de ArenA. WIl je een stadion rendabel hebben draaien, dan heb je meer nodig dan alleen maar voetbal. En toch vind ik dit stadion er super uitzien, dus ik kan niet wachten tot het er staat.

  2. Het plan met minste draagvlak heeft de klus gekregen. Werkelijk ongelooflijk. Overal worden prachtige gebouwen neergezet in Rotterdam Markthal, De Rotterdam enz enz… En wat doen we met een stadion van 80 jaar oud, dat al eens eerder is gerenoveerd? Die gaan we weer oplappen, met een kostenplaatje die bijna net zo hoog reikt als complete nieuwbouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in