Bijbank De Nederlandse Bank

0
6848

Het Bijkantoor van De Nederlandse Bank aan de Boompjes werd in 1950-1955 gebouwd naar het ontwerp van architect Henri Zwiers. Het bankkantoor verrees op de zelfde plek op de Boompjes het oude bankkantoor van De Nederlandsche Bank van de bekende Rotterdamse architect J. Verheul Dzn. dat in mei 1940 werd verwoest. Er zijn herontwikkelingsplannen voor het bankkantoor, een gemeentelijk monument, dat sinds het jaar 2000 leeg staat.

Ontwerp Bijbank van De Nederlandse Bank

Een jaar na de bevrijding kreeg prof. ir. H.(Henri) Zwiers de opdracht om een nieuw gebouw te ontwerpen. Het duurde nog tot 20 september 1950 voordat de eerste paal de grond in ging. Op 6 oktober 1955 werd het gebouw door president M.W. Holtrop van de Nederlandse Bank geopend.

Het traditionalistische gebouw is verwant aan de andere bankgebouwen die kort na de oorlog in het centrum werden gebouwd. Het is evenals de drie bankgebouwen aan de Blaak een langwerpig bakstenen gebouw met een monumentale entree. De omvang van het gebouw was voorgeschreven door Stadsontwikkeling. De Nederlandsche Bank gebruikte slechts een deel van het gebouw en de rest werd verhuurd als kantoorruimte en aan de Koninklijke Marechaussee. Daarom zijn in het gebouw drie verschillende circuits met eigen trappenhuizen opgenomen. Onder het gebouw bevinden zich twee kelderlagen met onder anderen de kluizen. De Nederlandsche Bank bezette verder de twee onderste lagen.

Aan de uiteinden van de dakopbouw zijn sculpturen van de Rotterdamse beeldhouwer Willem Verbon geplaatst. Aan de oostzijde De Welvaart van de Stad, aan de westzijde De Welvaart van de Zee.

Gemeentelijk monument

In 1991 heeft De Bijbank de status van gemeentelijk Monument gekregen. Sinds het jaar 2000 is het kantoor gesloten. Al sinds de sluiting zijn er herontwikkelingsplannen voor het gebouw.

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Functie:

Architect:
Realisatie:
Bijbank De Nederlandse bank
Gemeentelijk monument
Boompjes 250
Centrum
Bank
Zwiers, H.T.
1955
[mappress mapid=”74″]

 

Foto’s

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”boompjes250″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in