Bijbank De Nederlandsche Bank Boompjes (1907-1940)

0
5022

Het bijkantoor van De Nederlandsch Bank  aan de Boompjes nr. 72 werd op 14 mei 1940 zwaar verwoest. Het ontwerp uit 1905 was van de bekende Rotterdamse architect Jan Verheul Dzn. (1860-1948) die ook de Grote Schouwburg ontwierp. Na de verwoesting is op dezelfde plek aan de Boompjes 1955 de huidige Bijbank van De Nederlands Bank gebouwd. Voor dit gebouw, een gemeentelijk monument, zijn herontwikkelingsplannen in uitvoering.

Bank aan de Boomjes

De eerste Bijbank van de Nederlandsche Bank in Rotterdam werd op 2 januari 1865 aan de Leuvenhaven Schiedamsedijk geopend. In 1905 ontwierp Jan Verheul Dzn.  samen met de huisarchitect van de Nederlandse Bank A. Salm G.Bzn. een bankgebouw van 57 meter diep met een smalle maar monumentale voorgevel aan Boompjes en achtergevel aan de Rederijkade. De aankleding van zowel de gevels als interieur was modern-classicistisch met geometrische motieven. Deze imposante opzet doet vermoeden dat de invloed van Salm. op het ontwerp groot is geweest.

Vanuit de hoofdingang gaf een vestibule toegang tot de centraal gelegen publiekshal met aanpalend kantoorruimtes. Deze representatieve ruimte was afgedekt met een reeks glas-in-loodkoepels, voorzien van een uitgebreid iconografisch programma. Direct achter de hoofdgevel waren op de eerste verdieping directiekamers en op de tweede boekhouderij, archief en opslagruimtes gevestigd. Er waren enige complicaties met het funderen, waardoor het gebouw pas in 1907 werd opgeleverd. De gevel aan de Boompjes was met Oberkirchner zandsteen bekleed, terwijl de gevel aan de Reederijkade gemetseld was. (Bron Bonas)

Verwoesting

De bank aan de Boompjes lag op al op 10 mei 1940 in de vuurlinie. De bankactiviteiten werd direct verhuist naar de Spaarbank aan de Botersloot. Het gebouw werd daarna volledig verwoest. 

Projectgegevens

Naam: Bijbank De Nederlandsche Bank
Status: Gesloopt
Lokatie:
Boompjes 72
Functie:
Bank
Architect: Verheul Dzn, J.
Realisatie: 1907
Gesloopt: 1940

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in