De Nieuwe Boompjes opgeleverd

1
9832

De Nieuwe Boompjes 01-10 architecten 1

De Nieuwe Boompjes

Het voormalige bijkantoor van de Nederlandse Bank aan de Boompjes 250 in Rotterdam is herontwikkeld tot kantoorgebouw De Nieuwe Boompjes met semi publieke functies. Bij de herontwikkeling van het gemeentelijke monument is door architectenbureau 01-10 architecten veel waarde gehecht aan het behoud van authentieke elementen. Als sinds 2007 waren diverse herontwikkelingsplannen voor deze locatie die door de crisis niet door gingen. In december 2016 is De Nieuwe Boompjes opgeleverd.

Herontwikkeling met behoud van monumentale elementen

Na een lange periode van leegstand met verschillende herontwikkeling varianten startte september 2011 Dura Vermeer met het ontmantelen van het gemeentelijke monument. Het gebouw is ontdaan van het sterk verouderde interieur. Het voormalig bijgebouw van De Nederlandse Bank heeft zes bouwlagen bovengronds en 2 lagen kelder waar zich in het verleden de kluis van de voormalige Nederlandse Bank bevond.

De Nieuwe Boompjes 01-10 architecten 2

Bij de herontwikkeling is veel waarde gehecht aan het behoud en integratie van cultuurhistorisch belangrijke elementen. Dit zijn vooral de authentieke bank gerelateerde elementen zoals de kluizen, de monumentale statietrap en klantenhal, alsmede de bewaard gebleven directievertrekken, maar de grote verrassing is geweest het blootleggen van het ambachtelijk uitgevoerde betonskelet.

Een grote ingreep was het realiseren van een nieuwe hoofdentree aan de Terwenakker, welke met de realisatie van een ondergrondse parkeergarage de belangrijkste ontsluitingszijde is geworden. De gevels verkeerden in goede conditie en hoefden nauwelijks aangepast te worden.

De Nieuwe Boomjes meer foto’s >

Eerdere plannen Boomjes 250

In 2007 was sprake dat Hotelketen Van der Valk een vijf-sterren hotel wilde starten in het voormalige gebouw van De Nederlandsche Bank aan de Boompjes. De exploitant wilde 130 à 150 luxe kamers in het monumentale pand onderbrengen en verder onder meer een restaurant, een bar en suites op de bovenste verdieping.

Boompjes Hoog aan de Maas

In het project Hoog aan de Maas zou nieuwbouw boven en achter Boompjes 250 worden gerealiseerd. De nieuwbouw zou bestaan uit tien lagen met kantoorruimten en op de bovenste verdiepingen zes woningen van 1,5 miljoen euro per stuk. In beide plannen was 01-10 architecten de architect.

Gemeentelijk monument

Het Bijkantoor van De Nederlandse Bank aan de Boompjes werd in 1950-1955 gebouwd naar het ontwerp van architect Henri Zwiers. Het bankkantoor verrees op dezelfde plek op de Boompjes het oude bankkantoor van De Nederlandsche Bank van de bekende Rotterdamse architect J. Verheul Dzn. dat in mei 1940 werd verwoest. In 1991 heeft De Bijbank de status van Gemeentelijk Monument gekregen. Sinds het jaar 2000 is het kantoor gesloten.

Projectgegevens

Naam: De Nieuwe Boompjes
Status: Gerealiseerd
Locatie: Boompjes 250
Deelgemeente:
Stadscentrum
Categorie: Kantoren
Architect: 01-10 Architecten
Opdrachtgever: COD
Start bouw: 2014
Realisatie: 2016

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Bijgebouw De Nederlandse bank 51.914648, 4.487203

1 REACTIE

  1. Geen prachtig grandcafe aan de boulevardzijde; wederom een gemiste kans….zo’n gebouw verdient een publieke funktie van allure..snif. Wel fijn dat de ‘edele delen’ bewaard zijn gebleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in