Binnenrotte 192 transformatie

6
12983

Aan de Binnenrotte 192 in het centrum van Rotterdam wordt het voormalige KPN (PTT) gebouw uit 1951 getransformeerd. Het gebouw krijgt een combinatie van wonen en horeca. Het ontwerp is van JSA (Jeroen Schipper Architecten). In maart 2018 is gestart met de herontwikkeling door aannemer Bik Bouw.

Binnenrotte 192 transformatie 2

Wonen, werken en horeca

In het karakteristieke bakstenen gebouw komt na transformatie horeca op de begane grond en 20 appartementen op de 1e t/m de 4e etage. Een deel van de kelder dat niet gebruikt zal worden door KPN behoort eveneens tot het transformatieprogramma. Hier komen bergingen ten behoeve van de woningen en overige ondersteunende ruimten. Het totale huidige gebouw is circa 4.000 m2 BVO, het programma van de transformatie is circa 3.200 m2

Binnenrotte 192 transformatie

Aanpassingen aan Binnenrotte 192

Het voormalige PTT pand krijgt een nieuwe entree. Door een beperkt aantal ingrepen in de strak geritmeerde gevel zal het gebouw geschikt gemaakt worden voor zijn nieuwe functies. De raamopeningen in de plint worden naar beneden toe vergroot. Op twee plekken wordt een grotere opening gemaakt voor entrees. Op de eerste verdieping blijft de gevel geheel intact. Op de 1e t/m de 3e verdieping worden op een paar plekken balkons toegevoegd dat voorziet in buitenruimtes voor de woningen. Het dak zal voorzien worden van 18 zonnepanelen in de vormgeving van een vlakke pan, hiermee worden de zonnepanelen zo netjes mogelijk ingepast. De zijgevel wordt op een paar plekken geopend in dezelfde architectuurtaal als de gevel aan Binnenrotte kant.

Binnenrotte vm KPN-gebouw

Voormalige KPN complex aan de Binnenrotte

Het PTT-pand uit 1951 van gemeente architect J. Koops maakt onderdeel uit van een bouwblok waarvan een deel in de periode 2004-2009 is herontwikkeld naar het ontwerp van Rapp+Rapp.

Binnenrotte 1988Binnenrotte 1988 nog met luchtspoor en betonnen PTT toren (foto gemeente archief)

In de nieuwbouw is het kantoor voor de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevestigd. Bij deze verbouwing is de oorspronkelijke hoofdentree van het PTT-complex verwijderd. Hiernaast is de oude betonnen PTT-toren uit 1981 van Kraaijvanger Architecten gesloopt. Hiervoor in de plaats werd de woontoren Statendam gebouwd naar het ontwerp van Duitse architect Hans Kolhoff.

Statendam Laurenshof

 

Projectgegevens

Naam: Binnenrotte 192
Status: in uitvoering
Locatie: Binnenrotte 192
Deelgemeente:
Centrum – Stadsdriehoek
Categorie: Woningbouw, Kantoren, Horeca
Architect: JSA (Jeroen Schipper Architecten) 
Opdrachtgever: particuliere belegger F.P. Hazelzet
Start verbouwing: maart 2018
Realisatie: 2020

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Binnenrotte 192 51.920800, 4.488500

6 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here