Binnenrotte 192

6
18103

Aan de Binnenrotte 192 in het centrum van Rotterdam is het voormalige KPN (PTT) gebouw uit 1951 getransformeerd. Het gebouw heeft bestemming van wonen en horeca gekregen. Het ontwerp is van JSA (Jeroen Schipper Architecten). In maart 2018 startte de herontwikkeling door aannemer Bik Bouw. In april 2019 is het woongebouw opgeleverd.

Binnenrotte 192

Wonen, werken en horeca

Het karakteristieke bakstenen gebouw is getransformeerd met horeca, restaurant Loetje, op de begane grond en 20 appartementen op de 1e t/m de 4e etage. Een deel van de kelder dat niet gebruikt wordt door KPN is onderdeel van  transformatieprogramma. Hier zijn bergingen ten behoeve van de woningen en overige ondersteunende ruimten gerealiseerd. Het totale huidige gebouw was circa 4.000 m2 BVO, het programma van de transformatie is circa 3.200 m2

Binnenrotte 192

Aanpassingen aan Binnenrotte 192

Het voormalige PTT pand heeft een nieuwe entree gekregen. Door een beperkt aantal ingrepen in de strak geritmeerde gevel is het gebouw geschikt gemaakt voor zijn nieuwe functies. De raamopeningen in de plint zijn naar beneden toe vergroot. Op twee plekken is een grotere opening gemaakt voor entrees. Op de eerste verdieping is de gevel geheel intact gebleven. Op de 1e t/m de 3e verdieping zijn op een paar plekken balkons toegevoegd dat voorziet in buitenruimtes voor de woningen. Het dak is voorzien van 18 zonnepanelen in de vormgeving van een vlakke pan, hiermee worden de zonnepanelen zo netjes mogelijk ingepast. De zijgevel is op een paar plekken geopend in dezelfde architectuurtaal als de gevel aan Binnenrotte kant.

Binnenrotte 192

Voormalige KPN complex aan de Binnenrotte

Binnenrotte vm KPN-gebouw

Het PTT-pand uit 1951 van gemeente architect J. Koops maakt onderdeel uit van een bouwblok waarvan een deel in de periode 2004-2009 is herontwikkeld naar het ontwerp van Rapp+Rapp.

Binnenrotte 1988Binnenrotte 1988 nog met luchtspoor en betonnen PTT toren (foto gemeente archief)

In de nieuwbouw is het kantoor voor de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevestigd. Bij deze verbouwing is de oorspronkelijke hoofdentree van het PTT-complex verwijderd. Hiernaast is de oude betonnen PTT-toren uit 1981 van Kraaijvanger Architecten gesloopt. Hiervoor in de plaats werd de woontoren Statendam gebouwd naar het ontwerp van Duitse architect Hans Kolhoff.

Statendam Laurenshof

Projectgegevens

Naam: Binnenrotte 192
Status: gerealiseerd
Locatie: Binnenrotte 192
Deelgemeente:
Centrum – Stadsdriehoek
Categorie: Woningbouw, Kantoren, Horeca
Architect: JSA (Jeroen Schipper Architecten) 
Opdrachtgever: particuliere belegger F.P. Hazelzet
Start verbouwing: maart 2018
Realisatie: april 2019

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Binnenrotte 192 51.920800, 4.488500 Woongebouw Binnenrotte 192

Projecten in Rotterdam van deze architect:

6 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in