Little C – Coolhaven Rotterdam

6
43660

Het gebied rond de Coolhaven in Rotterdam wordt herontwikkeld. Little C is een nieuw wijkje met 330 loftwoningen, kantoren en horeca dat tussen de waterfront van de Coolhaven en de tunneltraverse van de ’s Gravendijkwal is gebouwd. Het ontwerp is van CULD, een samenwerking tussen architecten Juurlink [+] Geluk en Jaakko van ‘t Spijker, in opdracht van ERA Contour en J.P. van Eesteren. De bouw startte in 2018, in april 2021 werd Little C opgeleverd.

Little C Coolhaven

Little C, geïnspireerd op New Yorkse wijk

Little C wordt een combinatie tussen stedelijke verdichting en wonen en werken in de luwte. Little C ligt direct aan de Coolhaven, naast Hogeschool Rotterdam en tegenover het Erasmus MC. Dit rauwe stukje Rotterdam wordt ingericht in lijn met de integrale gebiedsvisie Hoboken. De G.J. de Jonghweg wordt getransformeerd tot een parkachtige groen waterfront met verblijfsplekken en paviljoens van hoge kwaliteit.

Little C Coolhaven

In Little C komen 15 unieke gebouwen in pakhuis stijl met 330 woningen, daktuinen, ontmoetingspleinen, kantoren, werkplekken, horeca, ateliers en kleinschalige winkels. De ambitie is om een hoog kwalitatief woongebied te maken. Aan de ’s Gravendijkwal komen kantoren die overdag voor levendigheid in het gebied zorgen. Als inspiratie voor de wijk Coolhaven dient de woningbouw in New York en de wijk The Village in het bijzonder.

Little C Coolhaven

Little C lofts en appartementen

De woningen bestaan uit lofts en appartementen – koop en vrije huur met een oppervlakte variërend van 70 m2 tot 300 m2. Tientallen woningen krijgen een daktuin.

Little C krijgt 15 gebouwen met elk hun eigen stijl en karakter. Een ‘village’ in de stad. Met veel aandacht voor de buitenruimte. Er zijn collectieve daktuinen waar binnen- en buitenleven samenkomen. Loopbruggen die de gebouwen verbinden, met daaronder groene straatjes. Ook zijn er drie kleine pleintjes, met elk een eigen karakter, die zorgen voor een publieke, maar intieme wereld.

Little C Coolhaven

Tuchinskipark – Coolhavenpark

De G.J. de Jongweg wordt getransformeerd tot een parkachtige groen waterfront met verblijfsplekken en paviljoens van hoge kwaliteit. Het Tuchinskipark wordt de verbindende schakel tussen de Heemraadsingel, het Museumpark en Het Park. Over de ´s Gravendijkwal komt een directe loop- fietsverbinding naar het Erasmus MC. De gemeente Rotterdam legt het park aan uit de grondopbrengsten van de nieuwe wijk.

Daniel den Hoedbrug

Over de ’s Gravendijkwal tussen het Erasmus MC en Little C komt een nieuwe voetgangersbrug. De Daniel den Hoedbrug wordt ontworpen door architectenbureau wUrck.

De naam van de brug is een ode aan Daniel den Hoed (1897-1950), arts en grondlegger van radiotherapie in Nederland. Door de brug wordt ook het Familiehuis Daniel den Hoed in Little direct verbonden met het kankerinstituut van het Erasmus MC.

Gebiedsontwikkeling Coolhaven

CULD, een joint venture van stedenbouw en landschap architecten Juurlink [+] Geluk en J. van ’t Spijker architecten, heeft in 2011 de opdracht gekregen om het masterplan Coolhaven uit te werken. Door de crisis heeft de ontwikkeling een aantal jaar stil gestaan. Vanaf 2014 is een nieuwe versie van het masterplan in de maak, nadat de gemeente en ontwikkelende partijen ERA Contour en JP van Eesteren een overeenkomst ondertekende op 27 juni 2014. Hierin werd de grondreservering ondertekend voor 10.000m2 aan de G.J. de Jonghweg. Deze marktpartijen krijgen drie jaar de tijd om de ontwikkeling van dit gebied van de grond te krijgen.

Little Coolhaven

Het ontwerp van CULD richt zich op de kwaliteit van het water van de Coolhaven door de nieuwe bebouwing door te trekken tot aan de kade. Door kleine gebouwen, op de menselijke maat, op een streng grid te plaatsen krijgt het gebied een nieuwe logica. De gebouwen kunnen voor wonen, werken en leren worden gebruikt.

Projectgegevens

Naam: Little C
Status: gerealiseerd
Lokatie: Coolhaven
Deelgemeente: Delfshaven
Categorie: Gebiedsontwikkeling
Architect: CULD
Opdrachtgever: 
J.P. van Eesteren, ERA Contour
Start bouw: 2018
Realisatie: 2021
Programma: 
60.000 m2 – 80.000 m2 mixed use

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Little Coolhaven 51.909323, 4.463882 Little Coolhaven

Projecten in Rotterdam van deze architect:

6 REACTIES

 1. Mooi architectuur, zeker interessante wijk, alle voorzieningen van de stad en toch in de luwte inderdaadvan het park. Ook interessant voor senioren die terug willen naar de stad. Ben benieuwd naar de prijzen, mooi en leefbaar gebied!

 2. Leuk die boothavens met opgetuigde zeilboten erin getekend! Vooralsnog rondjes varen in het haventje? Niet echt realistisch.
  Zouden de ontwerpers ook nadenken hoe die bootjes verder dan alleen die haven kunnen varen? Hoe leuk zou het zijn om eindelijk eens een circuit van havens, singels, grachten met elkaar te verbinden? Zodat je een tochtje per boot kan maken. Water genoeg, zou je zeggen….

 3. Mooie plannen maar is er een oplossing gevonden voor de steenpuist bij de Coolhaven, het gebouw van de Deense zeemanskerk waarbij illegaal hekken zijn geplaatst zodat het niet mogelijk is om daar langs het water te lopen. Zolang deze deels illegale nederzetting niet wordt gesloopt kan het gebied niet optimaal worden ingedeeld en zullen veel potentiële kopers het laten afweten.

 4. Impressies zijn erg mooi. Variatie in hoogte en bouwstijlen spreken mij ook enorm aan. Als dit gerealiseerd wordt een enorme impuls voor de wijk en goed gebruik van een (nu) saai en braakliggend stukje stad dat eigenlijk een fantastische locatie is. Dichtbij het centrum en water en groen voor de deur!

 5. Prachtige masterplan. Mijn vriendin en Ik zijn geïnteresseerd in de appartementen die in de masterplan worden gebouwd. Graag ontvang ik hier meer informatie over.

  Met vriendelijke groet,

  Junny Solano

 6. Prachtig! Die mix van hoog- en laagbouw zorgt voor een geweldig contrast. Met deze locatie kan het centrum van Rotterdam op een passende manier worden uitgebreid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in