Nieuwbouw De Provenier

0
7258

Aan de Provenierssingel in Rotterdam wordt de Provenier wordt gebouwd, een nieuw woon- en zorggebouw voor ouderen en mensen met een beperking. De nieuwbouw zal het huidige verouderde bejaardentehuis uit de jaren zeventig grotendeels vervangen. Het ontwerp is van KAW Architecten in opdracht van zorginstelling Middin.

De Provenier Rotterdam KAW architecten 2

Woon- en zorggebouw De Provenier

In totaal krijgt het woongebouw 77 geclusterde zorgwoningen en voorzieningen.  De woningen liggen aan de zijden van het gebouw, met zicht op de straat en op de groene beschutte binnentuin die centraal in het bouwblok ligt. Aan de zijde van het binnenhof bevinden zich op iedere verdieping huiskamers met een zonnig terras. Functies zoals fysiotherapie en het trefpunt voor buurtbewoners en cliënten zijn aan de Provenierssingel gesitueerd. Daarmee ontstaat een verbinding met mensen en de al aanwezige voorzieningen in de wijk.

Provenierskerk aan de Provenierssingel

Op de plek van het huidige zorggebouw “De Provenier” stond tot 1975 de rooms-katholieke Provenierskerk. Deze Kerk werd in 1898 gebouwd naar een ontwerp van Albert Margry, overleefde de oorlog maar werd in 1975 gesloopt wegens een terug lopend aantal gelovigen.

Provenier provenierssingel huidige locatie

Analyse huidige gebouw De Provenier

Het huidige zorggebouw de Provenier is een verpleeghuis uit eind jaren zeventig van de vorige eeuw. Het is een typisch voorbeeld van een gebouw uit die periode met minimale materiaal toepassing, een naar binnen gekeerd karakter die zich afzet tegen de directe omgeving.

Provenier provenierssingel huidige locatie 2Het gebouw heeft zijn hoofdentree niet aan de Provenierssingel maar terug liggend aan het kleine voorterrein aan de Versijdenstraat. Je kunt achter het gebouw parkeren in een klein hof, dat zich net als het voorterrein naar de openbare ruimte aan de Van Waerschutstraat opent. Dit hof is afgesloten met een hek. De ruimte is duidelijk slecht te beheren, ziet er lelijk uit en vormt een grote achterkant naar de openbare ruimte.

Architectuur De nieuwe Provenier

De Provenierssingel wordt eerdaags tot beschermd stadsgezicht verklaard. Het ontwerp voor de nieuwe Provenier is zeer zorgvuldig in de omgeving ingepast. De nieuwbouw zal aansluiten bij de oorspronkelijke stedenbouwkundige context en de directe omgeving. De verticale indeling aan de Provenierssingel en de hoekoplossing met entree matchen met de karakteristieke panden uit de buurt. In kleur, materiaal en het gebruik van elementen als erkers en metselwerk penanten sluit de nieuwbouw aan bij het gebiedskarakter in dit bijzondere deel van Rotterdam.

De Provenier Rotterdam KAW architecten 1

De kavel wordt afgebouwd zoals dat ook in de rest van de buurt is gedaan, er komt een duidelijk onderscheid tussen de openbare ruimte op straat en de private ruimte aan de binnenzijde. De gevel krijgt een actieve levendige plint en woonfunctie komt op de verdiepingen. In het bouwblok wordt aan de binnenzijde een grote binnentuin gecreëerd. Het bouwblok wordt verhoogd van drie verdiepingen naar 4 hoog over de hele lengte.

De Provenier Rotterdam KAW architecten 3

Het ontwerp is van KAW architecten die ook de nieuwbouw Wielewaal in Rotterdam zuid hebben ontworpen.

Projectgegevens

Naam: De Provenier
Status: In uitvoering
Adres: Provenierssingel
Deelgemeente:
Blijdorp
Categorie: Zorgcentrum
Architect: KAW
Opdrachtgever: Middin Rijswijk
Start bouw: 2017
Realisatie: 2019

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

De Provenier 51.927257, 4.470534