Simeon en Anna – nieuwbouw Strevelsweg

1
16327

Het verpleeg- en verzorgingshuis Simeon en Anna aan de Strevelsweg, Zuidplein en de Veldstraat in Rotterdam Zuid wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het huidige verzorgingstehuis waar Laurens zorg verleent is met 265 plaatsen een van de grootste van Nederland. KAW Architecten ontwerpt voor MaasWonen / LaurensWonen een nieuw gebouw met gemengd programma met 355 woningen. Het streven is om de bouw begin 2022 te starten.

Nieuwbouw Zuidplein

De nieuwbouw bestaat uit drie bouwblokken met gedeelde binnenhoven en een hogere wand richting het Zuidplein. De blokken worden ontsloten met entrees op de hoeken. Onder de gemeenschappelijke binnentuin komt een parkeergarage. De fietsenstalling bevindt zich in het bouwblok aan de Strevelsweg. De overige delen van de plint zijn ingevuld met commerciële ruimten en woningen.

De drie woonblokken worden als volgt ingevuld: Blok A Intramuraal woonzorggebouw met 130 plaatsen, Blok B bestaat uit 100 sociale huurwoningen en in blok C komen 125 huurwoningen in de vrije sector.

Architectuur

Simeon en Anna bevindt zich op het scharnierpunt van het grootschalige Zuidplein met modernistische wederopbouwarchitectuur en kleinschaligere omliggende woonwijken zoals Feijenoord en Vreewijk met een baksteen architectuur. De nieuwbouw reageert naar beiden toe in volume en in de kleur en de mate van openheid van de gevels. Aan het Zuidplein is gekozen voor lichtkleurig metselwerk met grote openingen. De overige gebouwen hebben een iets donkerdere tint metselwerk en kleinere raamopeningen aansluitend bij de omliggende baksteenarchitectuur.

Planning bouw

De bouw wordt gefaseerd uitgevoerd om de overlast voor de huidige bewoners te beperken. In een eerste fase wordt het woonzorggebouw gebouwd naast het bestaande verzorgingstehuis, waarna de bewoners van het verzorgingstehuis binnen het plangebied kunnen verhuizen. In een tweede fase wordt het bestaande verzorgingstehuis gesloopt en worden vervolgens de huurwoningen gerealiseerd

In 2019 is overeenstemming bereikt tussen Laurens Wonen en de gemeente Rotterdam over de stedenbouwkundige randvoorwaarden. In 2020 is het plan een aantal keer behandeld in de welstandcommissie. In december 2020 is het plan is nog niet definitief goedgekeurd. Het streven van Laurens is om de bouw in 2021 te starten.

Motorstraatgebied – Hart van Zuid

De nieuwbouw Simeon en Anna maakt onderdeel uit van Hart van Zuid, het gebied rondom Ahoy, Zuidplein en het Motorstraatgebied. Deze locatie heeft alles om uit te groeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam Zuid.

In het Motorstraatgebied zijn de afgelopen jaren de volgende nieuwbouw projecten gerealiseerd: Woongebouw De Startmotor (2020), Landbouwbuurt, een Sporthal Motorstraat (2015) en het Revalidatiehotel (2015) het Zuiderpark College (2012).

Projectgegevens

Project: Simeon en Anna
Status: in ontwikkeling
Lokatie: Strevelweg 350
Deelgebied: Charlois
Functie: Zorgcentrum en woningbouw
Architect: KAW Architecten
Opdrachtgever: MaasWonen
Start bouw: 2021
Realisatie: 2024

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Simeon en Anna 51.888785, 4.495734 Simeon en Anna nieuwbouw

Projecten in Rotterdam van deze architect:

1 REACTIE

  1. Geweldig project wij zouden daar graag willen wonen in de vrije sector.
    Kunnen wij ons daar voor laten inschrijven .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in