De Wielewaal nieuwbouw

0
3665

De Wielewaal is een wijk in Rotterdam Zuid, deelgebied Charlois naast het Zuiderpark, die net na de Tweede Wereldoorlog met noodwoningen is gerealiseerd. De wijk Wielewaal wordt geherstructureerd waarbij Woonstad Rotterdam sinds 2016 samenwerkt met ontwikkelaar BDP. In het plan worden de noodwoningen gesloopt om plaats te maken voor 675 nieuwe woningen. Gelijk wordt de buitenruimte van de Wielewaal opnieuw ingericht met behoud van de huidige uitstraling van de wijk: groen, rustig en geborgen.

De nieuwe Wielewaal nieuwbouw fase 3 en 4

De nieuwe Wielewaal wordt een ruim opgezette wijk in het groen. In oktober 2021 zijn de 100 woningen in de fases 3 en 4 van de nieuwe Wielewaal in de verkoop gegaan. In deze twee fases worden 206 woningen gebouwd. Naast de 100 koopwoningen worden ook 77 sociale huurwoningen voor huidige bewoners én 29 middel dure huurwoningen gebouwd. Het ontwerp van de woningen is van architectenbureau Van Bergen Kolpa.

Wielewaal nieuwbouw fase 3 en 4

De prijzen van de koopwoningen liggen tussen de 400.000 en 800.000 euro. Meer verkoop info

De bouw start in 2022. De verwachting is dat de woningen van fase 3 en 4 in 2023 zijn gerealiseerd zijn. Hierna zal de verkoop van de volgende fase starten.

Groene wijk, inrichtingsplan

Het inrichtingsplan van de nieuwe wijk is van landschapsarchitecten Bleeker & Nauta. De nieuwe Wielewaal wordt een lommerrijke, kleurrijke woonwijk met volop bomen, hagen, bloeiende struiken en klimplanten. De groene centrale ruimte is het focuspunt van De Nieuwe Wielewaal. Aan de rand van deze lange ruimte in noord-zuid richting lopen de hoofdstraten van de wijk. De Rollostraat krijgt een aansluiting op de Korperweg.

In de groene centrale ruimte is plaats voor speel- en ontmoetingsplekken, omhaagde tuinen en misschien water. In het midden komt de nieuwe buurtpost. De Van Voorthuyzenschool krijgt via een ruim voorplein een betere oriëntatie op de groene centrale ruimte.

Meer info over de nieuwe Wielewaal: projectwebsite

De Wielewaal herstructurering

De Wielewaal is een wijk in Rotterdam-Zuid (deelgemeente Charlois) aan de rand van het Zuiderpark, die tussen 1947 en 1949 is gerealiseerd om de woningnood na de Tweede Wereldoorlog te verminderen. Onder regie van de Gemeente zijn toen in de Wielewaal 545 noodwoningen gebouwd.

De wijk Wielewaal ligt tussen de Kromme Zandweg in het noorden, de Schulpweg in het westen, de Korperweg in het zuiden en de Groene Kruisweg in het oosten. Het grootste deel van de woningen heeft één woonlaag. De woningen zijn niet onderhouden en waren bedoeld om ongeveer 25 jaar te blijven staan. Van het grootste gedeelte van de woningen in de Wielewaal is Woonstad de verhuurster. De woningen in de Wielewaal voldoen niet meer aan de eisen die daaraan gesteld kunnen worden.

Wielewaal
De Wielewaal – juli 2016

In 2011 heeft Woonstad in samenspraak met verschillende partijen, waaronder de Gemeente Rotterdam en bewoners van de Wielewaal, een plan voor de herstructurering van de Wielewaal opgesteld. Dit plan De Nieuwe Wielewaal voorziet in de bouw van nieuwe woningen, deels sociale huur, deels vrije sector huur en deels koop. Voor de
buitenruimte blijft de huidige uitstraling van de wijk: groen, rustig en geborgen.

Uitvoeringsplan Woonstad en BPD

Op 20 december 2016 heeft Woonstad een overeenkomst gesloten met een projectontwikkelaar, Bouwfonds Project Development (BPD), ter uitvoering van haar plan. In het Wielewaal komen 675 nieuwe woningen waarvan 100 huurwoningen in het midden segment en 148 sociale huur- en koopwoningen.

Wielewaal herstructurering – fases 1 t/m 12 met geel omcirkelt fase 3 en 4

In het plan wordt uitgegaan van sloop van de bestaande woningen en uitbreiding van het plangebied met de sportvelden langs de Groene Kruisweg (Wielewaal-Oost fase 1, 2 en 12). De nieuwbouw fase 1 en fase 2 uit het plan met 132 (deels sociale) woningen zijn in 2016 gerealiseerd.

Nieuwbouw Wielewaal
Wielewaal nieuwbouw fase 1 – juli 2016

Projectgegevens

Naam: De nieuwe Wielewaal
Status: in uitvoering
Lokatie: Kromme Zandweg, Groene Kruisweg
Deelgebied: Charlois
Categorie: herstructurering wijk, woningen
Architect: Van Bergen Kolpa (fase 3 en 4), Bleeker en Nauta (landschap), KAW (fase 1), Cier Architecten (fase 2)
Opdrachtgever: 
Impact Vastgoed
Start bouw: 2016
Realisatie: 2028

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Wielewaal 51.880900, 4.461100 De Wielewaal

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in