Maasbode woontoren

0
38739

Maasbode is de naam van de woontoren voorheen bekend als Parkhuis Cool. De Maasbode wordt een 70 meter hoge woongebouw met 94 exclusieve woningen. De nieuwe woontoren wordt gebouwd op de plek van het oude kantoor van De Maasbode in de wijk Cool aan de William Boothlaan, op de hoek van de Schiedamse Vest en de Schiedamsesingel. Het ontwerp is van Van Bergen Kolpa architecten in opdracht van ontwikkelaar BPD.

De verkoop van de Maasbode is in oktober 2020 gestart, bijna alle appartementen zijn verkocht. De sloop van het oude kantoor is in september 2021 gestart. De bouw start in het 1e kwartaal 2022. Oplevering wordt in 2024 verwacht.

Maasbode nieuwbouw 1

Bouwupdate De Maasbode

In september 2021 is de sloop van de oude drukkerij van de Maasbode gestart. Ontwikkelaar BPD is gestart met het leveren van de appartementsrechten aan de kopers. Begin 2022 zal aannemer Van Wijnen Stolwijk starten met het slaan van de eerste damwanden en het graven van de bouwput.

Foto-update 11 december 2021

Maasbode Rotterdam sloop

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Maasbode-sloop”]

In augustus 2020 waren de voorbereiding voor de bouw van de Maasbode voorlopig stilgelegd. In de uitspraak van de Raad van State stond dat gemeente Rotterdam steken had laten vallen bij de bouw voorbereidingen. De eigenaar van de omliggende 4 panden had bezwaar gemaakt omdat de overlast door windhinder en de geluidoverlast van de 70 meter hoge toren niet is onderzocht. Ook de mogelijkheid om 50% van de toren als hotel te gebruiken zou tot overlast leiden.

Gezinsappartementen

In de Maasbode komen royale appartementen, drielaagse (gestapelde) gezinswoningen en chique penthouses. Het gebouw is ontworpen op basis van gestapelde “kavels” met overdekte binnenstraatjes in combinatie met appartement-verdiepingen. In totaal bestaat De Maasbode uit 94 woningen. De kavels en appartement verdiepingen worden gestapeld tot een woontoren van 70 meter hoog. De prijzen van de woningen variëren van € 300.000 tot € 1.800.000. De verkoop is in oktober 2020 gestart.

Maasbode woontoren

Gezinswoningen aan een binnenstraat

In het midden van de toren komen unieke drielaagse gezinswoningen, zoals deze ook voorkomen in reguliere wijken. Deze woonlagen in De Maasbode bestaan uit overdekte binnenstraten met 44 eengezinswoningen. De straten zijn ongeveer 10 meter hoog en zo’n 25 meter lang.

Maasbode woontoren
Maasbode Van Bergen Kolpa 2
Maasbode woontoren

Op de bovenste verdiepingen van de woontoren komen 5 luxe penthouses van ca. 200 m2. Deze kosten allemaal boven de 1 miljoen euro.

Meer info: projectwebsite

Drukkerij De Maasbode Rotterdam

De Maasbode dankt zijn naam aan de Rotterdamse krant de Maasbode die op deze plaats werd gedrukt. Van 1952 tot in de jaren zestig van de vorige eeuw is in het wederopbouwpand de drukkerij van de Maasbode gevestigd. De krant de Maasbode is opgericht in 1868 en het was vanaf 1885 een landelijk katholiek dagblad dat na de Tweede Wereldoorlog een avondkrant werd. In 1959 werd de Rotterdamse Maasbode overgenomen door de Amsterdamse katholieke avondkrant De Tijd. 

Het tegenover de Maasbode liggende Oogziekenhuis breidt uit in het pand als de Maasbode in de jaren zestig uit het pand vertrekt. Maar als het Oogziekenhuis het pand in 2004 verlaat, wordt het pand anti-kraak met een onderbreking van enkele jaren door gebruik van het Grafisch Lyceum.

De Witte de Withstraat en omgeving had enige tijd de bijnaam Fleet Street (bekende Engelse krantenstraat) van Rotterdam. Naast de drukkerij van De Maasbode was hier ook het dagblad De Rotterdammer (op de hoek van de Hartmansstraat) en de NRC in het huidige horeca locatie gevestigd. De Nederlandse Dagblad Unie en later Het Vrije Volk zaten lange tijd aan de Westblaak 180.

Al vanaf 2004 is Van Bergen Kolpa Architecten uit Rotterdam betrokken bij de ontwikkeling van deze woontoren in opdracht van Bouwfonds Ontwikkeling die begin 2015 haar naam wijzigde in BPD. De oude naam van de woontoren was Parkhuis Cool.

In Cool zijn meer ontwikkelingen te verwachten, zo zijn direct achter de Schiedamsedijk de 150 meter hoge Cooltower in aanbouw en de 150 meter hoge Baantoren nog in ontwikkeling.

Projectgegevens

Naam: Maasbode
Status: in ontwikkeling
Lokatie: Schiedamse Vest
Deelgemeente: Centrum, wijk Cool
Categorie: woningen
Architect: Van Bergen Kolpa Architecten
Opdrachtgever:
BPD Bouwfonds
Start bouw: 2022
Realisatie: 2024

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Maasbode 51.915156, 4.479589 Maasbode

Projecten in Rotterdam van deze architect: