Dudok gebouw De Nederlanden van 1845 Rotterdam

0
4615

Dudok cafe brasserie

Het Dudok gebouw 

Het cafe restaurant Dudok op de hoek van de Meent 88 en de Westewagenstraat in Rotterdam is genoemd naar de ontwerper; architect W.M. Dudok. Het gebouw is in 1952 gebouwd als kantoorgebouw voor de verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845 en in 1991 verbouwd tot Grandcafé restaurant Dudok. Het gebouw heeft de status van gemeentelijk monument.

Ontwerp en bouw 1942 – 1952

In 1949 kreeg Dudok de opdracht van levensverzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845 een nieuw kantoor met woningen te ontwerpen aan de Delftsevaart bij de Meentbrug, ter vervanging van het tijdens het bombardement verwoeste gebouw aan het Beursplein. In 1942 had Dudok ook al een traditionalistisch ontwerp gemaakt binnen het wederopbouwplan van Witteveen dat niet werd gerealiseerd. De Hilversumse architect W.M. Dudok (1884-1974) realiseerde in Rotterdam naast dit kantoorgebouw twee opmerkelijke gebouwen; het oude warenhuis de Bijenkorf (1930-1957) en het Erasmushuis (HBU-gebouw) uit 1939.

Grandcafé restaurant Dudok

In 1991 werd het kantoorgebouw door H. Kossmann en J. Dijkman verbouwd tot grandcafé-restaurant Dudok. Het interieur was inmiddels voorzien van verlaagde plafonds en systeemwanden door opeenvolgende gebruikers, maar de oorspronkelijke ruimte uit 1952 kwam er ongeschonden onder vandaan. De oude kantoorruimte met acht betonnen kolommen vormde de basis voor het nieuwe gebruik. Via een nieuwe entree aan de Westewagenstraat is deze ruimte bereikbaar.

Cafe brasserie Dudok interieur

De oude publiekshal aan de Meent is eveneens omgevormd tot transparante entreehal. Het entresol is ingericht als restaurant. Op de plek van de scheidingswand is de bar gesitueerd. Op de plaats van de glazen puien staat nu een flessenrek. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van authentieke interieurelementen.

Indeling van het gebouw

Het Dudok gebouw bevatte behalve een kantoorgedeelte op de twee onderste lagen vier verdiepingen met woningen. Het kantoorgedeelte bestond uit een dubbel hoge kantoorruimte, in de gevel herkenbaar door grote glaspuien aan de west- en oostgevel. Aan de oost- en noordgevel is een insteekverdieping aangebracht. De kantoren op de insteekverdieping waren door glaswanden van de grote kantoorzaal gescheiden. De entree was op de hoek van Meent en Westewagenstraat en bereikbaar via een monumentale trap. De bovenbouw met woningen is voorzien van een bakstenen gevel. De twee keer acht maisonettes worden door inpandige galerijen in de westgevel ontsloten. De entree voor de woningen is in de zuidgevel. De oostgevel, die doorloopt tot in het water, is voorzien van kleine balkons. Het gebouw heeft een lichtgebogen betonnen schaaldak en reeksen ronde raampjes, kenmerkende details voor het naoorlogse werk van Dudok.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
– verbouwing:

Opdrachtgever:
Bouw:
Uitbreiding:
Dudok gebouw
Gemeentelijk monument
Meent 88, Westewagenstraat
Centrum
Café restaurant
W.M. Dudok
H. Kossmann, J. Dijkman
De Nederlanden van 1845
1949 -1952
1991

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Dudok gebouw 51.921994, 4.482608 Dudok gebouw 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here