Het 35 meter hoge kantoorgebouw Erasmushuis aan de Coolsingel in Rotterdam is in 1939 – 1940 gebouwd naar ontwerp van W.M (Willem) Dudok. Een van de eerste huurders was de Hollandse Bank Unie (HBU). Het is één van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam die het bombardement van 14 mei 1940 heeft overleefd. het HBU-gebouw is een Rijksmonument.
Geschiedenis Erasmushuis Rotterdam
Het Erasmushuis was de tweede creatie van Willem Dudok aan het voormalige Van Hogendorpsplein. Sinds 1930 stond aan de overkant De Bijenkorf. Samen vormde zij korte tijd voor het bombardement van mei 1940 de visuele afsluiting van de Coolsingel. De Hollandse bank Unie, opgericht in 1933, had tot april 1939 nog geen vestiging in Rotterdam. Nog voor het Erasmushuis voltooid was werd er kantoorruimte gehuurd.
Historische foto’s van het Erasmushuis van net na WOII.
[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”erasmushuis”]
Erasmushuis
Het twaalf verdiepingen hoge Erasmushuis is uitgevoerd in een functionalistische (zakelijke) architectuur als gevolg van de zakelijke opgave. Het gebouw heeft een betonskelet bekleed met wit geglazuurde baksteen (in Noors verband gemetseld) boven een zwart marmeren plint. De laagbouw is op kolommen geplaatst zodat het er achtergelegen Schielandshuis zichtbaar blijft.
Op de begane grond aan de Coolsingel bevindt zich een halfronde uitbouw naar ontwerp van B. Kraaijvanger, gerealiseerd in 1986.
Projectgegevens
Naam: Erasmushuis – HBU
Status: Rijksmonument
Lokatie: Coolsingel 104
Deelgebied: Centrum, Stadsdriehoek
Functie: Bankgebouw
Huidige functie: Kantoorverzamelgebouw, Horeca
Architect: W.M. Duduk
Realisatie: 1939
Rijksmonument nr: 513766
mapsmarker marker=”111″]
Ik ben in het bezit van een Litho/steendruk gesigneerd Rotterdam Berkel,de voorstelling is het z.g.n.HBU
gebouw,kunt u mij iets meer vertellen over de schilder Berkel.is deze schilder nog in leven en welke werken
zijn nog meer van hem bekend.
Ik zou u graag een foto willen sturen,maar weet niet of dat mogelijk is.