Schielandtoren Rotterdam

0
6254
Schielandtoren

Schielandtoren Rotterdam

De Schielandtoren in het centrum van Rotterdam is 101 meter hoge woontoren en bevat in totaal 109 huurappartementen. De Schielandtoren is onderdeel van een nieuw bouwblok met winkels (Hema, C&A en H&M in de omgebouwde winkelpassage) en een parkeergarage. Het ontwerp is van architect Pi de Bruijn van de Architecten Cie.

Schielandtoren

Schielandtoren architectuur

De toren is als gewapend beton constructie uitgevoerd. Vanwege de krappe bouwplaats in het drukke centrum is niet gekozen van  prefabricage maar voor ter plaatse gestort beton in een glijbekisting. per drie dagen werd een complete verdieping uitgevoerd. Om de toren een eigen identiteit te geven te midden van de veelal glazen en metalen kantoortorens heeft architect Pi de Bruijn gekozen voor gevels van baksteen. Er is gekozen voor het bij hoogbouw zeer ongebruikelijke traditionele metselwerk. Het metselwerk is afgewisseld met aluminium puien, die door hun scherpe hoeken het silhouet van het gebouw bepalen. Alle woningen hebben een inpandig balkon zodat de gevel een strakke contour heeft.

Beursplein vernieuwing

De Schielandtoren met het adres Bulgersteijn 7023-7327 maakte begin jaren negentig deel uit van de grootscheepse vernieuwing van het winkelhart op het kruispunt van het Beursplein en de Coolsingel (meer geschiedenis Coolsingel).

De vernieuwing van Beursplein bestond uit twee delen:

De aanleg van de verdiepte winkelstraat de Beurstraverse, in de volksmond De Koopgoot, die onder de Coolsingel doorslingert en twee bestaande winkelgebieden, Hoogstraat en Lijnbaan, aan elkaar koppelt. De entrees van metrostation Beursplein zijn geïntegreerd in het ondergrondse deel van de winkelstraat.

Een nieuwbouwblok aan de Beurstraverse en het Beursplein, waarin zich warenhuizen C&A en de Hema, een winkelpassage, parkeergarage en de Schielandtoren bevinden. De combinatie van winkels met woningen was sinds de bouw van de Lijnbaan ongebruikelijk in het centrum van Rotterdam.

Hoogbouw

Met een hoogte van 101 meter sluit de Schielandtoren goed aan op de omringende hoogbouw van Robeco (93 mtr), Blaak 555 (107 mtr), de Witte Keizer en het Beurs World Trade Center (93 mtr).

Projectgegevens

Naam: Schielandtoren
Status: Gerealiseerd
Lokatie: Bulgersteijn 7023-7327
Deelgemeente: Centrum
Architect: Pi de Bruijn (Architecten Cie)
Opdrachtgever: Multi Vastgoed
Start bouw: 1994
Realisatie: 1996
Programma: 
109 appartementen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Schielandtoren 51.919161, 4.481122
Fotos Schielandtoren

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”schielandtoren”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in