Gemeentearchief Rotterdam

0
1951

Het gebouw van het voormalige Gemeentearchief van Rotterdam aan de Mathenesserlaan 315 is gebouwd in 1899. Het ontwerp was van gemeente architect D.B. Logemann. Het pand heeft de status van Rijsmonument

Mathenesserlaan 315 vm Stadsarchief Rotterdam

Gemeentearchief van 1900-1998

Het Gemeentearchief van Rotterdam werd vanaf 1868 beheerd in het Schielandshuis dat al snel te klein werd. In de destijds nog onbebouwde Coolpolder werden twee gebouwen neergezet vlak achter elkaar, verbonden door een gang waar de gemeente administratie en het archief werden ondergebracht. Op 5 juni 1900 werd het archief officieel in gebruik genomen. Tussen 1900 en 1998 diende het gebouw als opslag van het Rotterdamse gemeentearchief. In het voorste gebouw bevond zich de gemeenteadministratie. Omdat het gebouw te klein werd werd tussen 1967 en 1970 aan de achterkant van het pand uitbreidingen gebouwd. In 1998 verhuisde het stadsarchief van de Mathenesserlaan naar de Rijks Automobiel Centrale aan de Hofdijk. 

Gemeentearchief Mathenesserlaan

Architect D.B. Logemann

Het gebouw is ontworpen door gemeente architect D.B. Logemann (1872-1964). Logemann maakte samen met directeur Gemeentewerken en archivaris J.H.W Unger een studiereis. Het in Munster toegepaste systeem met twee afzonderlijke vrijstaande gebouwen, onderling verbonden met een gang, kreeg vanwege brandpreventie de voorkeur. Het panf heeft met de representatieve gevel heeft gotiek, renaissance en barok elementen.

Beschadiging in 2015

In januari 2015 werd het gebouw voor 2,4 miljoen euro aangekocht door het Angoleesconsulaat van een particuliere partij. Het consulaat had zonder de benodigde vergunning opdracht gegeven voor een verbouwing en het schilderen van de monumentale gevel. De poreuze zandstenen gevelonderdelen van het rijksmonument werden met witte verf overgeschilderd. De gemeente betaalde voor de herstelwerkzaamheden die geen “noemenswaardige schade” zouden achterlaten.

Projectgegevens

Naam: Gemeentearchief Rotterdam
Status: Rijksmonument
Lokatie:
 Mathenesserlaan 315
Deelgebied:
 Delfshaven
Functie: Archief
Architect: D.B. Logemann
Realisatie:
 1899

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Gemeentearchief 51.914249, 4.456978 Gemeentearchief

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in