Erasmus University College

1
3680

Erasmus University College

Erasmus University College

Het Erasmus University College (EUC) de internationale opleiding van de Erasmus Universiteit Rotterdam is sinds juni 2014 gevestigd aan de Nieuwemarkt 1A in het gebouw van de voormalige gemeentelijke bibliotheek. Tussen 2012 en juni 2014 is het gemeentelijk monument uit 1923 volledig gerestaureerd naar het ontwerp van architect Erick van Egeraat.

Restauratie en verbouwing

In het ontwerp van Erick van Egeraat is een nieuw centraal gelegen glazen atrium in het gebouw gecreëerd die visueel alle verdiepingen verbind. Het nieuwe glazen dak boven het atrium zorg voor veel lichtinval in het gebouw. In de voormalige bibliotheek die een vloerhoogte kent van 2,50 meter, zijn alle tussenliggende vloeren verwijderd. Hierdoor is er ruimte met dubbele hoogte ontstaan voor de studenten lounge op de begane grond en een centrale studieruimte.

De originele natuurstenen vloeren, de muren en de glas in lood ramen zijn volledig gerestaureerd en weer zichtbaar gemaakt. De bakstenen voorzijde van het gebouw is gerestaureerd en de oostzijde is volledig gereconstrueerd in originele stijl.

Geschiedenis

Het huidige gebouw is de voormalige gemeente bibliotheek uit 1923  ontworpen door architect D.B. Logemann. De bibliotheek was één van de weinige gebouwen die het bombardement van 1940 overleefde. In 1980 werd een nieuwe bibliotheek aan de Binnerotte gebouwd. In de oude bibliotheek werd het nationale Onderwijsmuseum gevestigd. Voor het Onderwijsmuseum werd het huidige gebouw echter te duur geworden. Waardoor in 2011 de gemeente Rotterdam, eigenaar van het pand, met de Erasmus Universiteit Rotterdam overeenstemming bereikte voor vestiging van het Erasmus University College in het gebouw.

Citycampus Laurenskwartier

De lokatie voor vestiging van het EUC in het centrum van de stad heeft als voordeel dat allerlei voorzieningen inclusief openbaar vervoer, op loopafstand zijn. De komst van het EUC draagt bij aan de vorming van een hoogwaardig studentenmilieu langs de zogenaamde Kennisas. Bovendien wordt met de huisvesting van studenten het bewoners vergroot en daarmee de gewenste levendigheid van het centrum. Naar verwachting zal het aantal nieuwe studenten van ca. 168 in de startfase, in zes jaar uitgroeien naar ca. 750. De studenten kunnen in de eerste jaren gebruik maken van bestaande studentenwoningen. De wens van EUR is dat op termijn het gebied rondom het EUC uitgroeit tot een volwaardige city campus.

Nieuwbouw

In het masterplan van het Maagd van Hollandkwartier (lokatie rond de Nieuwemarkt, Botersloot en Pannekoekstraat) is nieuwbouw voorzien op het braakliggende terrein op de hoek van de Nieuwemarkt en de Pannekoekstraat. De kavel is eigendom van de Gemeente Rotterdam. In het masterplan wordt nog gesproken over uitbreiding van het Onderwijsmuseum. Uit een brief van de gemeente Rotterdam (sept-11) blijkt dat intussen met de Erasmus Universiteit is gesproken over de inpassing van het EUC in de gebiedsontwikkeling.

Projectgegevens

Project: Erasmus University College
Status: Gemeentelijk monument
Lokatie: Nieuwemarkt 1A, Centrum
Functie: Onderwijsgebouw
Architect: D.B. Logeman,
Designed by Erick van Egeraat
Opdrachtgever: Erasmus Universiteit
Oplevering: 1923
Renovatie: 2014
[mappress mapid=”40″]

 

1 REACTIE

  1. U geeft informatie die niet waar is. Zoals iedereen kan zien op de foto is het gebouw niet “volledig gerestaureerd”: het torentje ontbreekt en is niet herbouwd. Ik noem dat een aanfluiting. Rotterdam heeft blijkbaar een patent op niet volledig restaureren: “Als het maar wat lijkt, joh!” Nog een paar voorbeelden: de “gerestaureerde” voormalige kerk aan de Statenlaan en de voormalige kerk aan de Goudse Rijweg missen allebei de torenspits: geen gezicht! En ook het pand Schiekade 77 is niet gerestaureerd, maar zelfs aangetast: er zijn grote tuimelramen aangebracht in het dak. En waar is de gietijzeren dakversiering van dit prachtige gebouw gebleven? En dit wordt allemaal goedgekeurd? Dat kan alleen in Rotterdam! Ik zou het fijn vinden als u deze reactie wilt plaatsen.Mijn vorige reactie werd niet geplaatst. U plaatst niet wat uw goedkeuring niet heeft? Jammer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here