Erasmus University College

1
7901

Het Erasmus University College (EUC) is sinds 2014 gevestigd aan de Nieuwemarkt 1A in de voormalige gemeentelijke bibliotheek. Dit gemeentelijk monument uit 1923 van architect D.B. Logemann is volledig gerestaureerd naar het ontwerp van architect Erick van Egeraat.

Erasmus University College

Restauratie en verbouwing

In het ontwerp van Erick van Egeraat is een nieuw centraal gelegen glazen atrium in het gebouw gecreëerd die visueel alle verdiepingen verbind. Het nieuwe glazen dak boven het atrium zorg voor veel lichtinval in het gebouw. In de voormalige bibliotheek die een vloerhoogte kent van 2,50 meter, zijn alle tussenliggende vloeren verwijderd. Hierdoor is er ruimte met dubbele hoogte ontstaan voor de studenten lounge op de begane grond en een centrale studieruimte.

De originele natuurstenen vloeren, de muren en de glas in lood ramen zijn volledig gerestaureerd en weer zichtbaar gemaakt. De bakstenen voorzijde van het gebouw is gerestaureerd en de oostzijde is volledig gereconstrueerd in originele stijl. Het is jammer dat het torentje niet mee is genomen in het restauratieplan.

Gemeente Bibliotheek Rotterdam

Het huidige gebouw is de voormalige gemeente bibliotheek uit 1923  ontworpen door de gemeente architect D.B. Logemann. De bibliotheek was één van de weinige gebouwen die het bombardement van 1940 overleefde. In 1980 werd een nieuwe bibliotheek aan de Binnerotte gebouwd. In de oude bibliotheek werd het Nationale Onderwijsmuseum ondergebracht. Voor het Onderwijsmuseum werd het huidige gebouw echter te duur geworden. In 2011 bereikte de gemeente Rotterdam als eigenaar van het pand overeenstemming met de Erasmus Universiteit Rotterdam voor vestiging van het Erasmus University College in het gebouw.

Gemeente Bibliotheek

Citycampus Laurenskwartier

De lokatie voor vestiging van het EUC in het centrum van de stad heeft als voordeel dat allerlei voorzieningen inclusief openbaar vervoer, op loopafstand zijn. De komst van het EUC draagt bij aan de vorming van een hoogwaardig studentenmilieu langs de zogenaamde Kennisas. Bovendien wordt met de huisvesting van studenten het bewoners vergroot en daarmee de gewenste levendigheid van het centrum. Naar verwachting zal het aantal nieuwe studenten van ca. 168 in de startfase, in zes jaar uitgroeien naar ca. 750. De studenten kunnen in de eerste jaren gebruik maken van bestaande studentenwoningen. De wens van EUR is dat op termijn het gebied rondom het EUC uitgroeit tot een volwaardige city campus.

Projectgegevens

Project: Erasmus University College
Status: Gemeentelijk monument
Lokatie: Nieuwemarkt 1A, Centrum
Functie: Onderwijsgebouw
Architect: D.B. Logeman,
Renovatie architect Erick van Egeraat
Opdrachtgever: Erasmus Universiteit
Oplevering: 1923
Renovatie: 2014

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

EUC vm Gem. Bibliotheek 51.922829, 4.487464 Erasmus University College

Projecten in Rotterdam van deze architect:

1 REACTIE

  1. U geeft informatie die niet waar is. Zoals iedereen kan zien op de foto is het gebouw niet “volledig gerestaureerd”: het torentje ontbreekt en is niet herbouwd. Ik noem dat een aanfluiting. Rotterdam heeft blijkbaar een patent op niet volledig restaureren: “Als het maar wat lijkt, joh!” Nog een paar voorbeelden: de “gerestaureerde” voormalige kerk aan de Statenlaan en de voormalige kerk aan de Goudse Rijweg missen allebei de torenspits: geen gezicht! En ook het pand Schiekade 77 is niet gerestaureerd, maar zelfs aangetast: er zijn grote tuimelramen aangebracht in het dak. En waar is de gietijzeren dakversiering van dit prachtige gebouw gebleven? En dit wordt allemaal goedgekeurd? Dat kan alleen in Rotterdam! Ik zou het fijn vinden als u deze reactie wilt plaatsen.Mijn vorige reactie werd niet geplaatst. U plaatst niet wat uw goedkeuring niet heeft? Jammer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in