Regentessebrug

1
2502

Regentessebrug 1

De Regentessebrug (1899) over de Wijnhaven is een ontwerp van gemeentearchitect D.B. Logemann. De brug, een rijksmonument, is het enige tastbare herinnering aan vooroorlogse grandeur van de Wijnhaven.  De brug rijk is gedecoreerd en geïnspireerd op de monumentale 19de-eeuwse Parijse bruggen. Op de hoeken van de brug zijn vier gebeeldhouwde bronzen leeuwen aangebracht.

Architectuur Regentessebrug

De brug, die drie natuurstenen bogen heeft, bestaat uit een combinatie van natuurstenen hoofden en een gietijzeren brugconstructie, die het betonnen brugdek draagt. De in natuursteen uitgevoerde balustraden zijn voorzien van driepassen. Boven de brugpijlers zijn in het midden vierlantarens en op de hoeken vier leeuwen aangebracht. De pijlers zijn  zelf zijn uitgevoerd als scheepsboegen met daarboven dolfijnen.

In 1888 werd de eerste vaste brug gelegd in de verbinding tussen de gedemte Glashaven en de Posthoornsteeg. De huidige Regentessebrug werd in  1899 vernoemd naar de regentes Emma toen zij samen met haar dochter Wilhelmina de brug officieel opende.

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:

Functie:
Architect: D.B. Logemann
Realisatie:
Regentessebrug
Rijksmonument
Posthoornstraat, Wijnhaven
Stadscentrum
Brug
D.B. Logemann
1899
[mappress mapid=”120″]

 

Foto’s

1 REACTIE

  1. Mooie brug die een beetje doet denken aan enkele bruggen in Parijs, vormt het een mooi contrast met de hoogbouw en is gelukkig voor Rotterdam behouden gebleven. Goed onderhouden, heeft het nog geschiedkundige waarde voor de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here