Regentessebrug

1
5553

De Regentessebrug (1899) over de Wijnhaven is een ontwerp van gemeentearchitect D.B. Logemann. De brug, een rijksmonument, is het enige tastbare herinnering aan vooroorlogse grandeur van de Wijnhaven.  De brug rijk is gedecoreerd en geïnspireerd op de monumentale 19de-eeuwse Parijse bruggen. Op de hoeken van de brug zijn vier gebeeldhouwde bronzen leeuwen aangebracht.

Regentessebrug 1

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”regentessebrug”]

Architectuur Regentessebrug

De brug, die drie natuurstenen bogen heeft, bestaat uit een combinatie van natuurstenen hoofden en een gietijzeren brugconstructie, die het betonnen brugdek draagt. De in natuursteen uitgevoerde balustraden zijn voorzien van driepassen. Boven de brugpijlers zijn in het midden vierlantarens en op de hoeken vier leeuwen aangebracht. De pijlers zijn  zelf zijn uitgevoerd als scheepsboegen met daarboven dolfijnen.

In 1888 werd de eerste vaste brug gelegd in de verbinding tussen de gedemte Glashaven en de Posthoornsteeg. De huidige Regentessebrug werd in  1899 vernoemd naar de regentes Emma toen zij samen met haar dochter Wilhelmina de brug officieel opende.

Projectgegevens

Naam: Regentessebrug
Status: Rijksmonument
Lokatie:
Posthoornstraat, Wijnhaven
Deelgebied:
Centrum, Stadsdriehoek
Functie: Brug
Architect: D.B. Logemann
Realisatie:
1899

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Regentessebrug 51.917062, 4.485211 Regentessebrug

Projecten in Rotterdam van deze architect:

1 REACTIE

  1. Mooie brug die een beetje doet denken aan enkele bruggen in Parijs, vormt het een mooi contrast met de hoogbouw en is gelukkig voor Rotterdam behouden gebleven. Goed onderhouden, heeft het nog geschiedkundige waarde voor de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in