Herinrichting Binnenrotte Rotterdam

4
16641

Binnenrotte_markt

Herinrichting Binnenrotte Rotterdam

Het plein van de Binnenrotte in het centrum van Rotterdam wordt opnieuw ingericht. Begin 2015 zijn de werkzaamheden hiervoor gestart. De grote stenige vlakte, nu ook wel eens de landingsbaan genoemd, wordt een groen plein waar alle Rotterdammers prettig kunnen verblijven. Ook op niet-marktdagen moet de Binnenrotte een groen plein zijn. Daarom wordt de Binnenrotte verkeersluw en groener. Er komen meer groenvlakken, verspreid over het gebied. Er staan nu 71 bomen in het gebied, in een nieuwe opstelling 90.

Hoe gaat de herinrichting van het Binnenrotte plein er uit zien?

Binnenrotte_ligweide

De Binnenrotte wordt groener

Meerdere groenvakken, verspreid over het gebied, geven het gebied nieuwe uitstraling. De bestaande bomenrij komt te vervallen. De groenvakken en terrassen sluiten aan op de rijen van de markt. Tegenover de Laurenskerk komt een groene ligweide: een schuin oplopend grasveld met uitkijkpunt op 2,75 meter hoogte met mogelijk een waterelement.

Binnenrotte_terrassen

Meer terrasruimte Binnenrotte

Er komt een nieuwe opstelling voor de terrassen. Aan weerszijden van de Binnenrotte krijgen de terrassen meer ruimte. Op marktdagen zijn de terrassen kleiner maar hebben de bezoekers van de terrassen een uitzicht op de voorzijde van de marktkramen. Binnenrotte_Meentzijde

Nieuwe fietsenstalling

Er komen nieuwe (extra) fietsnietjes in de aanloopstraten. Naast station Blaak (zijde Markthal) wordt een nieuwe verdiepte fietsenstalling gebouwd voor 940 fietsen.

Nieuwe Grotemarkt

De Binnenrotte sluit aan op de nieuwe Grotemarkt (het plein tussen Markthal en het toekomstige woongebouw RottaNova ). De Grotemarkt ligt ongeveer 1,50 meter hoger en daarom wordt er een lange trap aangelegd tussen Grotemarkt en Binnenrotte. Zodat deze goed met elkaar worden verbonden.

Binnenrotte_terrasengroen

Verharding van rood – bruin gebakken klinkers en een boog (vlak) in grijs graniet. De trottoirbanden en andere hoogteverschillen verdwijnen: van gevel tot gevel een vlakke verharding. De Binnenrotte wordt verkeersluw. De rijbanen komen te vervallen. De Spaarbankstraat en Librijesteeg worden ook voetgangerszone en deze parkeerplaatsen vervallen. De hoge lichtmasten worden vervangen door twee rijen lagere (15 tot 20 meter) langs de randen van het plein. Deze markeren ook de calamiteitenroutes en de buitenrand van het marktterrein. Op de kop bij de Bagijnenstraat staat, (schuin tegenover café Pol en niet tussen de markt) een kunstwerk gepland.

Minder marktplaatsen

Door de stedenbouwkundige veranderingen bij de Grotemarkt en door de herinrichting zal het het aantal marktplaatsen krimpen van 417 naar circa 342. De markt wordt weer in lange rijen opgesteld. Ter hoogte van de Markthal is een dwarsopstelling gekozen zodat markt en Markthal optimaal van elkaar kunnen profiteren.

Definitief ontwerp herinrichting Binnenrotte

In 2011 is het Programma van Eisen door de deelgemeente Rotterdam Centrum vastgesteld. In 2012 is de gemeente gestart met het maken van het ontwerp. Hier volgden in augustus 2012 twee modellen uit: BoogieWoogie en Eilanden. Tijdens een presentatie van deze modellen bleek dat ongeveer de helft van de aanwezigen (bewoners, ondernemers, instellingen) het ene model goed te vinden en de andere helft het andere plan.

In januari 2013 is het ‘beste van de twee werelden’ gecombineerd en is een schetsontwerp gemaakt. Vanuit het schetsontwerp is in juli 2013 een voorlopig ontwerp gemaakt, welke op hoofdlijnen is ontworpen door OKRA (Martin Knuijt) en in samenwerking met de gemeente Rotterdam verder is uitgewerkt. Het voorlopig ontwerp is vastgesteld door het college van B&W.

Herinrichting Binnerotte in 2015 gestart

In 2015 zijn de uitvoeringswerkzaamheden gestart om het verhoogde deel bij station Blaak aan te passen: verlegging van de trap en de nieuwe bestrating. Dit moet eerst gebeuren om aan te sluiten bij de nieuwe verharding van de Grotemarkt en in verband met de bevoorradingsroute van de Markthal. Begin 2015 is de uitvoering van de Binnenrotte verder gegaan aan de Meentzijde.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Herinrichting Binnenrotteplein
In ontwikkeling
Binnenrotte
Centrum
Plein
OKRA, gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam
2015
2016

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Binnenrotte herinrichting 51.921233, 4.487266 Herinrichting Binnerotte in uitvoering plein 2015

Filmpje herinrichting Binnerotte

4 REACTIES

  1. Eenzame bomen staan tussen gigantische betonblokken. Afschuwelijk lelijk.
    Idiote gedachte om daar bijna 100 marktkramen voor op te offeren

  2. Het ziet er mooi uit. Het groen en de terrassen zien er vriendelijk uit. Alleen vroeg ik mij af hoe marktmensen met de auto bij hun kraampjes kunnen komen. Het lijkt op strakke volgorde te moeten gaan. Hoe gaat dat in de praktijk werken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in