Het Nieuwe Dorp – Heijplaat Rotterdam

1
5763

Heijplaat Nieuwe Dorp Kuipers Compagnons

Het Nieuwe Dorp in het tuindorp Heijplaat aan de Waalhaven in Rotterdam wordt geherstructureerd. De huidige naoorlogse bebouwing in de wijk is gesloopt en wordt vervangen door nieuwbouwhuizen.

Van Omme & De Groot nieuwe ontwikkelaar Heijplaat

Op 23 april 2015 is bekend geworden dat Van Omme & De Groot Projectontwikkelaars & Bouwers het Nieuwe Dorp op Heijplaat mag gaan ontwikkelen. In mei 2015 zal hiervoor de overeenkomst worden getekend. De gemeente Rotterdam en Woonbron startten in november 2014 een openbare tenderprocedure om een ontwikkelaar te selecteren nadat Woonbron  had aangegeven deze rol niet langer te kunnen vervullen. Voor de zomer van 2015 zal de Gemeenteraad naar verwachting een besluit nemen over de grondexploitatie.

Het nieuwbouwplan, dat Thuis in de Haven gaat heten, krijgt 170 energieneutrale nieuwbouwwoningen. De bouw gaat in 2016 van start en loopt tot circa 2023. Eind 2015 zal de verkoop van nieuwbouw woningen starten. Bij de totstandkoming van de visie en het planconcept heeft Van Omme & De Groot samengewerkt met architectenbureau Kuiper Compagnons, Klimaatgarant, Ooms Makelaars en PersC Communicatie.

Heijplaat Nieuwe Dorp Kuipers Compagnons

Nieuwbouwwoningen Heijplaat

Het ontwerp kent een modern en stoer havenfront met karakteristieke kadewoningen. Daarachter komen eengezinswoningen en twee-onder-één-kapwoningen in een meer dorpse en groene setting.

Alle woningen in Thuis in de Haven worden volledig energieneutraal gerealiseerd. De woningen wekken door middel van zonnepanelen voldoende stroom op voor zowel het gebouw gebonden energieverbruik alsook voor het huishoudelijk verbruik. Verwarmen en koelen van de woningen gebeurt door individuele warmtepompen met warmte- en koudeopslag in de bodem.

In Thuis in de Haven komt ook ‘De Botenloods’. Een ontmoetingsplek voor bewoners met educatieve invulling. Doelstelling is om de lokale jeugd vroegtijdig en in hun vertrouwde omgeving te inspireren om later te kiezen voor een techniekopleiding. Voor de realisatie van de Botenloods wordt samenwerking gezocht met een regionale onderwijsinstelling

Oude Masterplan Woonbron

Het oude masterplan van de gebiedsontwikkeling van Het Nieuwe Dorp was van Attika Architecten in opdracht van wooncorporatie Woonbron.

Heijplaat Het Nieuwe Dorp impressie
Het oude plan Nieuwe Dorp Heijplaat van Attika Architecten en Woonbron

Sloop oude huizen Heijplaat

Op de plek van de nieuwbouw werden zo’n 290 woningen gesloopt uit de huidige wijk die in de jaren 1950-1960 is gebouwd. In 2011 zijn de eerste 46 woningen gesloopt. In 2013 zijn de resterende ca. 240 woningen gesloopt. Woonbron voerde de sloop versneld uit om verloedering in de wijk te voorkomen.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Locatie:
Deelgemeente:

Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Het Nieuwe Dorp
in ontwikkeling
Courzandseweg
Charlois
Woningen
Kuiper Compagnons
Van Omme & De Groot
2016
2023
[mappress mapid=”117″]

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here