Stadstuinen Rotterdam

0
2531

Stadstuinen is een woonwijk op de Kop van Zuid, het voormalige havengebied dat sinds de jaren tachtig van de 20ste eeuw door de gemeente Rotterdam voor stadsuitbreiding wordt ontwikkeld. De wijk Stadstuinen met bijna 600 woningen ligt tussen de Laan op Zuid, de Lodewijk Pincoffsweg, de Vuurplaat en de Binnenhaven.

Stadstuinen Rotterdam

Opzet wijk Stadstuinen

Stadstuinen is een woonwijk die de voordelen van voorstedelijke en stedelijke levensstijl combineert. De wijk omvat een totaal van ca. 570 woningen in tien blokken rondom het langgerekte groene Witteveenplein. De buitenste rand van de wijk wordt gekenmerkt door appartementengebouwen van 7-9 verdiepingen met stedelijke functies in de plint. Het binnengebied heeft een tuinachtig karakter met voornamelijk woningen die vanaf het maaiveld bereikbaar zijn.

Om Stadstuinen een eigen identiteit te geven is, samen met de Gemeente Rotterdam en alle architecten van de verschillende plandelen, veel aandacht besteed aan het afstemmen van kleur, materialisatie en afwerkingsniveau. Het dominerende materiaal is baksteen, toegepast in diverse combinaties en in vier verschillende kleurtinten. Het consequente gebruik van materialen geeft de wijk een uitstraling van architectonische eenheid. De positionering van de blokken en de introductie van verschillende soorten buitenruimtes, zoals wintertuinen en galeries, dienen voor het optimaliseren van de bezonning en het gevoel van ruimtelijkheid.

De straatnamen in Stadstuinen zijn vernoemd naar Rotterdamse architecten uit de wederopbouw.

Gebouwen in Stadstuinen

Stadstuinen KCAPKCAP Architecten & Planners heeft de vier blokken op de hoeken van de wijk ontworpen. Deze blokken worden gekenmerkt door een verscheidenheid aan woningtypes en de verschillende ontsluitingsprincipes die samengaan met de overgang van woning naar collectieve ruimte. Alle buitenruimten zijn uitgevoerd als uitstekende balkons met gesloten beglazing. Ook ontwierp KCAP de basisschool De Pijler in de wijk.

DKV ontwierp 168 appartementen in drie Laan op Zuid DKVbouwblokken aan de Laan op Zuid en 52 eengezinswoningen in de straten H.J.P. de Vriesstraat en de Jacques Nycolaasstraat. Het architectenbureau was tevens coördinerend architect voor materiaalgebruik en kleur.

Witteveenplein Molenaar&CoLangs de Binnenhaven aan de Bakemakade liggen kadewoningen van vier lagen van architecte Joke Vos van Karelse Van der Meer (nu De Zwarte Hond). Zij ontwierp ook de woningen in de straten Kraaijvangerstraat en Flederusstraat.

Rond het centrale W.G. Witteveenplein liggen de meest opvallende woningen. Aan twee zijden zijn zes stadsvilla’s met elk vier woningen van architecten Molenaar & Van Winden gerealiseerd.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Locatie:
Deelgemeente:

Categorie:
Architecten:Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Programma:
Stadstuinen
gerealiseerd
Witteveenplein e.a.
Feijenoord
Gebiedsontwikkeling
DKV,
Joke Vos Architecten,
KCAP Architecten & Planners,
Molenaar & Co
Estrade, Leyten
2013
2002
570 woningen met totaal 70.000 m2, woonzorgcomplex, basisschool, commerciële ruimtes, parkeer faciliteiten en buitenruimte
[mappress mapid=”118″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here