Zuiderziekenhuis – Zuiderhof

19
44185

Het monumentale Zuiderziekenhuis in Rotterdam Zuid is niet gesloopt maar het wordt het historische hart van een nieuwe woonwijk Zuiderhof. De groen opgezette nieuwbouwwijk krijgt in totaal 475 woningen. Op het voormalige terrein van het Zuiderziekenhuis zijn 131 nieuwbouw eengezinswoningen in 2019 gerealiseerd. In de monumentale gebouwen komen stadswoningen, loft-appartementen, het Zuider Gymnasium, werkruimtes en publieke functies. Het naastgelegen Daniel den Hoed terrein wordt onderdeel van Zuiderhof, de bouw van 227 woningen is gestart.

Zuiderhof - Zuiderziekenhuis

Nieuwbouw woningen Zuiderhof

Het gebied rond het monumentale Zuiderziekenhuis tussen de Groene Hilledijk, Dordtsestraatweg en Valkeniersweide wordt omgevormd tot het wijkje Zuiderhof met 131 ruime eengezinswoningen met tuin. De middeldure koop- en huurwoningen, die deels uitkijken op het groene gebied van de Valkeniersweide, zijn een toevoeging aan het woningaanbod op Zuid. De woningen variëren in een oppervlakte van 105 m² tot 124,5 m² GBO waardoor bewoners die op zoek zijn naar een groter huis kunnen doorgroeien in hun eigen buurt.

Zuiderziekenhuis woonwijk
Zuiderhof - Zuiderziekenhuis

De nieuwbouw is in 2019 opgeleverd. Het ontwerp van de grondgebonden woningen is van architecten Van Wilsum van Loon in opdracht van SWZ B.V., (100% eigendom van Impact Vastgoed B.V.).

Ontwikkeling Daniel den Hoed locatie

Naast het terrein van het Zuiderziekhuis worden op de voormalige locatie van Erasmus MC-Daniel den Hoed aan de Groene Hilledijk 220 nieuwe woningen gerealiseerd. De bouw van deze ontwikkeling is in 2019 gestart en is in volle gang. De woningen horen bij de nieuwe woonwijk het Zuiderhof, dat straks 475 woningen telt. Meer over deze 3e fase Zuiderhof >

Transformatie Zuiderziekenhuis

Het hart van Zuiderhof wordt gevormd door het historisch Zuiderziekenhuis complex. De oorspronkelijke bebouwing uit 1929-1939; het poortgebouw, het hoofdgebouw en vier vleugels zijn behouden. De rest van het complex is gesloopt.

Zuiderziekenhuis na sloop Foto BOEi

Het Zuider – woningen en een gymnasium

Het rechtvormige hoofdgebouw (het Carré) met binnenhof van het voormalige Zuiderziekenhuis wordt herbestemd tot circa 80 loft-appartementen. Molenaar & Co won de architecten selectie hiervoor. De woningen hebben veelal hoge plafonds of zijn gelegen over twee verdiepingen.

  • Oppervlakten van ca. 50 tot 110 m2
  • Prijzen ca. € 125.000 tot € 325.000 v.o.n.
Zuiderziekenhuis herbestemming

De twee paviljoens van het voormalige ziekenhuis worden getransformeerd tot 30 grondgebonden woningen naar het ontwerp van 01-10 Architecten. De beide laagbouwvleugels maken deel uit van het oorspronkelijke vooroorlogse ziekenhuiscomplex.

De voormalige Zuiderziekenhuis gebouwen (het Ensemble) draagt SWZ te zijner tijd over aan BOEi (gespecialiseerd in restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed). Alleen het hoofdgebouw blijft voor 50% eigendom van SWZ. Dit gebouw wordt gezamenlijk met BOEi herbestemd tot circa 80 loft appartementen. De overige gebouwen gaat BOEi herontwikkelen tot 30 grondgebonden woningen en werkplekken voor ZZP-ers. Ook de mogelijkheden voor wijkvoorzieningen en horeca worden onderzocht. In het poortgebouw en in enkele paviljoens wordt ook het Zuider Gymnasium gevestigd. Dit is hiermee het eerste categorale gymnasium op Zuid.

Architect A. van der Steur

Het Zuiderziekenhuis is in de periode 1929 tot 1939 gebouwd en ontworpen door architect A. van der Steur en ir. W.G. Witteveen. Deze voormalige stadsarchitect van Rotterdam heeft vele bekende gebouwen ontworpen zoals het Oogziekenhuis, het GEB-gebouw, Maastunnelgebouwen het Museum Boijmans van Beuningen en vele scholen in Rotterdam. Na een fusie en de opening van nieuwe Maasstadziekenhuis ging in 2011 het Zuiderziekenhuis dicht.

In juni 2015 maakte Gemeente Rotterdam bekend dat zij met ontwikkelaar SWZ BV (eigenaar Zuiderziekenhuis) en BOEi  hadden afgesproken het monumentale Zuiderziekenhuis in Rotterdam zuid niet te slopen maar te herontwikkelen. Een aanvraag tot sloop was al ingediend.

Projectgegevens

Naam: Zuiderhof
Status: bouw gestart
Lokatie: Groene Hilledijk
Deelgemeente: Feijenoord
Categorie: woningen
Architect: Van Wilsum van Loon architecten, Molenaar & Co, 01-10 Architecten
Opdrachtgever:
SWZ B.V.
Start bouw: 2017
Realisatie: 2021

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Zuiderhof 51.884333, 4.504652 Zuiderhof woningbouw

19 REACTIES

  1. Het wordt zeker een mooi project zo te lezen. Heb me ingeschreven voor de nieuws brief ivm inschrijving voor 1 vd woningen( hopelijk voor in aanmerking komt). Dichtbij of, ouders en meer!

  2. Wij zijn bij de open middag geweest en hier erg enthousiast over
    Wat een mooi monumentaal gebouw met mooie achitectuur.
    Hoop dat wij in aanmerking komen voor een loft .

  3. Ben ook erg benieuwd naar de nieuwbouw. Koop wel te verstaan. De prijzen en hoe de huizen er uit komen te zien. Tuin op zuiden?

  4. Waneer gaat de bouw van koop- en of huur beginnen van de appartementen. Gaarne bericht wanneer het zover is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in