Zuiderziekenhuis, Zuiderhof bouw gestart

19
27411

Zuiderziekenhuis woonwijk

Zuiderziekenhuis, monumentaal hart nieuwe woonwijk

Het monumentale Zuiderziekenhuis in Rotterdam Zuid wordt niet gesloopt maar wordt het historische hart van een nieuwe woonwijk Zuiderhof. Op 8 februari 2017 is de bouw van de wijk officieel gestart door wethouder Schneider. Zuiderhof wordt een groen opgezette nieuwbouwwijk 131 eengezinswoningen. In de monumentale gebouwen komen 30 stadswoningen, 85 loft-appartementen, het Zuider Gymnasium, werkruimtes voor ZZP-ers en publieke functies. In 2019 moet de totale nieuwe wijk zijn gerealiseerd.

Zuiderhof - Zuiderziekenhuis

Nieuwe woonwijk Zuiderhof

Het gebied rond het monumentale Zuiderziekenhuis tussen de Groene Hilledijk, Dordtsestraatweg en Valkeniersweide wordt omgevormd tot het wijkje Zuiderhof met 131 ruime eengezinswoningen met tuin. De middeldure koop- en huurwoningen, die deels uitkijken op het groene gebied van de Valkeniersweide, zijn een toevoeging aan het woningaanbod op Zuid. De woningen variëren in een oppervlakte van 105 m² tot 124,5 m² GBO waardoor bewoners die op zoek zijn naar een groter huis kunnen doorgroeien in hun eigen buurt. De verkoop en verhuur van de woningen is nog niet gestart.

Meer informatie op de projectwebsite

Zuiderhof - Zuiderziekenhuis

Planning bouwwerkzaamheden

Begin januari 2017 is gestart met de bouwwerkzaamheden voor de 1e bouwfase van Zuiderhof. De eerste 24 woningen worden in juli 2017 opgeleverd. In maart 2017 wordt gestart met de volgende 12 woningen van deze bouwfase aan de Dordtsestraatweg. Deze woningen zijn naar verwachting in september 2017 gereed. Nog voor de zomer wordt er gestart met de bouw van de woningen gelegen tussen het voormalige Zuiderziekenhuis, de Daniel den Hoed locatie en de Valkenierswijde. Deze opvolgende fases zullen in totaal nog 95 woningen toevoegen aan de wijk. In het eerste kwartaal van 2018 moet de gehele wijk Zuiderhof zijn opgeleverd.

Het ontwerp van de grondgebonden woningen is van architecten Van Wilsum van Loon in opdracht van SWZ B.V., (100% eigendom van Impact Vastgoed B.V.).

Het Zuider – transformatie Zuiderziekenhuis

Het hart van Zuiderhof wordt gevormd door het historisch Zuiderziekenhuis complex. De oorspronkelijke bebouwing uit 1929-1939; het poortgebouw, het hoofdgebouw en vier vleugels zijn behouden. De rest van het complex is gesloopt.

Zuiderziekenhuis na sloop Foto BOEi

Appartementen, woningen en gymnasium

Het rechtvormige hoofdgebouw (het Carré) met binnenhof van het voormalige Zuiderziekenhuis wordt herbestemd tot circa 80 loft-appartementen. Molenaar & Co won de architecten selectie hiervoor. De woningen hebben veelal hoge plafonds of zijn gelegen over twee verdiepingen.

  • Oppervlakten van ca. 50 tot 110 m2
  • Prijzen ca. € 125.000 tot € 325.000 v.o.n.

In het voorjaar is de voorverkoop gestart. In het 4e kwartaal 2017 de verkoop start. Oplevering wordt in de zomer 2018 verwacht.

Zuiderziekenhuis herbestemming

De twee paviljoens van het voormalige ziekenhuis worden getransformeerd tot 30 grondgebonden woningen naar het ontwerp van 01-10 Architecten. De beide laagbouwvleugels maken deel uit van het oorspronkelijke vooroorlogse ziekenhuiscomplex.

De voormalige Zuiderziekenhuis gebouwen (het Ensemble) draagt SWZ te zijner tijd over aan BOEi (gespecialiseerd in restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed). Alleen het hoofdgebouw blijft voor 50% eigendom van SWZ. Dit gebouw wordt gezamenlijk met BOEi herbestemd tot circa 80 loft appartementen. De overige gebouwen gaat BOEi herontwikkelen tot 30 grondgebonden woningen en werkplekken voor ZZP-ers. Ook de mogelijkheden voor wijkvoorzieningen en horeca worden onderzocht. In het poortgebouw en in enkele paviljoens wordt ook het Zuider Gymnasium gevestigd. Dit is hiermee het eerste categorale gymnasium op Zuid.

Meer: projectwebsite

Architect A. van der Steur

Het Zuiderziekenhuis is in de periode 1929 tot 1939 gebouwd en ontworpen door architect A. van der Steur en ir. W.G. Witteveen. Deze voormalige stadsarchitect van Rotterdam heeft vele bekende gebouwen ontworpen zoals het Oogziekenhuis, het GEB-gebouw, Maastunnelgebouwen het Museum Boijmans van Beuningen en vele scholen in Rotterdam. Na een fusie en de opening van nieuwe Maasstadziekenhuis ging in 2011 het Zuiderziekenhuis dicht.

In juni 2015 maakte Gemeente Rotterdam bekend dat zij met ontwikkelaar SWZ BV (eigenaar Zuiderziekenhuis) en BOEi  hadden afgesproken het monumentale Zuiderziekenhuis in Rotterdam zuid niet te slopen maar te herontwikkelen. Een aanvraag tot sloop was al ingediend.

Projectgegevens

Naam: Zuiderhof
Status: bouw gestart
Lokatie: Groene Hilledijk
Deelgemeente: Feijenoord
Categorie: woningen
Architect: Van Wilsum van Loon architecten, Molenaar & Co, 01-10 Architecten
Opdrachtgever: SWZ B.V.
Start bouw: 2017
Realisatie: 2019

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Zuiderhof 51.884333, 4.504652 Zuiderhof

19 REACTIES

  1. Waneer gaat de bouw van koop- en of huur beginnen van de appartementen. Gaarne bericht wanneer het zover is.

  2. Ben ook erg benieuwd naar de nieuwbouw. Koop wel te verstaan. De prijzen en hoe de huizen er uit komen te zien. Tuin op zuiden?

  3. Wij zijn bij de open middag geweest en hier erg enthousiast over
    Wat een mooi monumentaal gebouw met mooie achitectuur.
    Hoop dat wij in aanmerking komen voor een loft .

  4. Het wordt zeker een mooi project zo te lezen. Heb me ingeschreven voor de nieuws brief ivm inschrijving voor 1 vd woningen( hopelijk voor in aanmerking komt). Dichtbij of, ouders en meer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here