Hoofdkantoor Holland Amerika Lijn

0
18669

Hotel New York - hoofdkantoor HAL

Hoofdkantoor Holland Amerika Lijn

Het voormalige hoofdkantoor Holland Amerika Lijn bevindt zich op de kop Wilhelminapier in Rotterdam. Het gebouw uit 1901 is een rijksmonument en sinds 1993 in gebruik door Hotel New York.

Het hoofdkantoor aan de Wilhelminakade kwam in 1901 in gebruik. Het kantoor personeel was tot dan toe gevestigd in drie over de stad verspreide gebouwen, waaronder het Poortgebouw. Het ontwerp van het hoofdkantoor kwam van architecten J. Muller, C.M. Drooglever Fortuin.

Door de toenemende activiteiten van de Holland Amerika Lijn werd het hoofdkantoor drie maal uitgebreid. Na uitbreiding in 1908 werd het in 1919 weer vergroot met magazijnen en kantoorruimte. Bij elk van de uitbreidingen werd geprobeerd voort te borduren op de bestaande bouw, teneinde de eenheid te bewaren. Het resultaat was een massief gebouw met duidelijke Jugendstil invloeden dat aan weerszijden werd geflankeerd door twee torentjes met groene koperen dakbedekking. In de gevels zijn ornamenten en beeltenissen aangebracht die zijn geïnspireerd op de scheepvaart.

De Halve Maen

De windvaan op stelt het schip ‘De Halve Maen’ voor waarmee Henry Hudson in 1609 in dienst van de V.O.C. vertrok uit Amsterdam op weg naar Indië om per toeval Manhattan te ontdekken. De ‘Halve Maen’ staat ook op het bekende Holland-Amerika Lijn vignet.

Hotel New York

In 1977 verhuisde het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn naar Seattle en in 1984 stond het gebouw op de Wilhelminapier te koop. Het pand kreeg een nieuw bestemming. Op 5 mei 1993 opende Hotel new York haar deuren.

Holland Amerika Lijn

De in 1871 opgerichte stoomvaartmaatschappij die passagiers van Nederland naar Amerika voer werd in 1896 de Holland-Amerika Lijn (HAL) genoemd. Rotterdamse ondernemers Antoine Plate en Otto Reuchlin die met hulp van Marten Mees en Lodewijk Pincoffs dit scheepvaartbedrijf oprichtte hadden vooral oog voor de toenemende emigratie naar de Nieuwe Wereld. In de eerste 25 jaar van haar bestaan vervoerde de Holland-Amerika Lijn zo’n 400.000 landverhuizers.

Wilhelminapier luchtfoto

De Holland Amerika Lijn vestigde zich al snel op de Wilhelminapier. De grote indrukwekkende passagiersschepen die aan de Wilhelminakade lagen spraken zeer tot de verbeelding. In de hoogtijdagen van de HAL was vrijwel de hele pier in gebruik door het bedrijf.

Drie gebouwen van de Holland Amerika Lijn staan nog steeds op de Wilhelminapier. Dit zijn naast het hoofdkantoor, de aankomsthal uit 1949 tegenwoordig in gebruik als Cruise Terminal en het werkplaatsen gebouw Las Palmas, beide gebouwen ontworpen door architecten Van den Broek en Bakema.

Architect C.B. van der Tak

Architect C.B. van der Tak heeft een Rotterdam een aantal belangrijke projecten ontworpen waaronder de de overkapping van het oude Beursgebouw , de Maasbruggen (1863) i.s.m. architect Rose, gebouwen van het DWL terrein waaronder de Watertoren (1873) in de Esch en de Spoorbruggen (1880).

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:

Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Monument:
Hoofdkantoor HAL
Rijksmonument
Wilhelminakade 88
Feijenoord
Kantoorgebouw
J. Muller, C.M. Drooglever Fortuin, C.B. van der Tak
Holland Amerika Lijn
1900
1901, 1919
513872

 

Foto’s Hotel New York

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”hotelnewyork”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in