Rotterdamsche Lloyd kantoor Lloydpier

0
4126

Het voormalig administratiekantoor van de Rotterdamse Lloyd aan de Lloydstraat 31 in het Lloydkwartier is in de periode 1920 – 1922 gebouwd. Het ontwerp in zakelijk-expressionistische stijl is van de architecten J. Muller, C.M. Drooglever Fortuyn en Van der Tak. Architect W. Kromhout Czn. ontwierp de betimmering van de vergaderzaal en de directiekamer.

Rotterdamsche Lloyd

De Rotterdamsche Lloyd werd in 1883 opgericht door de reder Willem Ruijs met een stoombootdienst op Nederlands Indie. Van de Willemskade verhuisde het bedrijf zijn schepen achtereenvolgens naar de Spoorhaven en kort daarna naar de net voltooide Wilhelminakade. In oktober 1908 verhuisde de Rotterdamsche Lloyd naar een groot haventerrein met veel aanlegmogelijkheden voor de steeds groter wordende stoomschepen tussen de Schiehaven en de St. Jobshaven, wat later de “Lloydkade” werd genoemd. In 1909 waren de loodsen gereed in 1911 gevolgd door een eigen reparatiewerkplaats.

Door de voorspoedige ontwikkelingen breidde de Rotterdamsche Lloyd kort daarna uit in de IJsselhaven die uitsluitend werd gebruikt voor het laden en lossen van vrachtschepen. De Lloydkade werd de thuishaven van de passagierschepen. In 1919 besloot de RL-directie het administatiekantoor en een aantal magazijnen op de Lloydpier te bouwen.

Projectgegevens

Naam: vm. adminstratiekantoor Rotterdamsche Lloyd
Status: Rijksmonument
Locatie: Lloydstraat 31
Deelgebied: Delfshaven
Type: Kantoorgebouw
Architect: J. Muller, C.M. Drooglever Fortuyn en Van der Tak
Opdrachtgever: Rotterdamsche Lloyd
Realisatie: 1922

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Rotterdamsche Lloydstraat 51.901900, 4.460700

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in