Kantoor Rotterdamse Lloyd Veerhaven

0
4689

Het voormalige kantoor van de Rotterdamsche Lloyd aan Veerhaven 7 in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam is gebouwd in 1907 – 1909. Het ontwerp is van de architecten J. Muller en C.M. Drooglever Fortuyn. Het gebouw heeft de status van Rijksmonument. Meer Rijksmonumenten in het Scheepvaartkwartier.

Rotterdamsche Lloyd Veerhaven

Het monumentale pand Veerhaven 7 was ooit het hoofdkantoor van de Rotterdamsche Lloyd het scheepvaartbedrijf van de familie Ruys Ruys. In 1909 verhuisde de Lloyd van Veerkade 8 naar Veerhaven 7. Daar resideerde het bedrijf tot ca. 1970. Inmiddels is het bedrijf opgegaan in de Deense gigant Maersk.

Het kantoorgebouw is door de gele kleur en de uitzichttoren met vlaggenmast zeer opvallend. De vensters vertonen veel variatie. Het subtiele glas-in-lood is voor een groot deel bewaard gebleven; het ijzerwerk is vrijwel intact. Architecten J. Muller en C.M. Drooglever Fortuyn hebben zich laten inspireren door H.P. Berlage, baksteen met forse natuurstenen blokken en banden, waterspuwers, driehoeken als gevelbekroning en beeldhouwwerk dat in het gevelvlak blijft. Het mysterieuze boegbeeld op de hoek: een starende Hermes met gevleugelde petasus (zonnehoed) is opmerkelijk. Op het gebouw zijn de wapens van Batavia, Rotterdam, het Koninkrijk der Nederlanden en de Admiraliteit op/van de Ma(e)ze. Binnen rest nog een smeedijzeren leuning met trappaal.

Tegenover het Lloydkantoor staat aan de Calandstraat het monument voor de 277 bemanningsleden van de Rotterdamsche Lloyd die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Op vier bronzen plaquettes staan hun namen. De vijfde plaquette bevat een zinsnede uit de aangrijpende afscheidsbrief die Ruys schreef vanuit gijzelaarskamp Beekvliet in St. Michielsgestel; op dezelfde dag, 15 augustus 1942, werd hij geëxecuteerd. Directeur Willem Ruys werd drie keer gearresteerd wegens verzetsactiviteiten. Het monument is in 1947 opgericht op de Lloydkade, waar de rederij vanaf 1908 een groot scheepsterrein had. Het monument stond van 1980 tot 1994 bij de Parksluizen, zij het in andere vorm, zonder de zuil met fakkel. In 1997 kreeg het zijn huidige plaats.

In 1920-1922 werd op de Lloydpier het voormalig administratiekantoor van de Rotterdamse Lloyd (Lloydstraat 31) gebouwd. Het ontwerp was van dezelfde architecten. Ook dit gebouw is een Rijksmonument.

Projectgegevens

Naam: Kantoor Rotterdamsche Lloyd
Status: Rijksmonument
Locatie: Veerhaven 7
Deelgebied: Centrum – Scheepvaartkwartier
Type: Kantoorgebouw
Architect: J. Muller en C.M. Drooglever Fortuyn
Opdrachtgever: De Rotterdamsche Lloyd
Realisatie: 1909

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Rotterdamsche Llloyd Veerhaven 51.907431, 4.477783

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in