Kantoorgebouw van Uden

0
5286

Het kantoorgebouw van Uden ligt aan de Veerhaven in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam. Het gebouw gerealiseerd in 1909 (en uitbreiding in 1916) is ontworpen in Art Nouveau stijl door de Rotterdamse architectenbureau De Roos en Overeijnder. Het kantoorgebouw van Uden heeft de status van rijksmonument.

Van Uden Veerhaven

Van Uden

Het in 1848 opgerichte bedrijf Van Uden startte met bevrachting van binnenvaart. Door de opbloei van de industrie en handel in het Roergebied ging het bedrijf na 1870 zich concentreren op de Rijnvaart. Hiervoor kocht en huurde zij schepen voor vervoer van vracht over de Rijn. Rond 1900 breidde het bedrijf uit met zeevaart. De namen kregen namen van Rotterdamse havens.

Nieuw kantoor Veerhaven

Door uitbreiding van de activiteiten besloot directeur Van ’t Hof voor de bouw van een nieuw kantoor aan de Veerhaven. Na de bouw in 1909 bleek het gebouw al spoedig te klein. In 1916 werd aan de rechterkant het gebouw uitgebreid in dezelfde stijl. De eerste verdieping was kantoor op de tweede en derde verdieping ging Van ’t Hof zelf wonen.

Art Nouveau

De gevel is uitgevoerd in natuursteen en voorzien van Art Nouveau elementen die naar de zee verwijzen: zeepaardjes, een scheepsboeg en vissen. Het interieur is rijk gedecoreerd. De op de eerste verdieping gelegen directie kamer is uitgevoerd met een marmeren schouw en Art Nouveau ornamenten.

Foto’s kantoorgebouw Van Uden

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”vanuden”]

Projectgegevens

Naam: Kantoorgebouw Van Uden
Status: Rijksmonument
Lokatie: Veerhaven 14-15
Deelgemeente: Scheepvaartkwartier – Centrum
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: J.H. de Roos, W.F. Overeijnder
Opdrachtgever: Van Uden
Realisatie: 1909 – 1916
Monumentnr.

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Kantoorgebouw van Uden 51.906873, 4.478125 Kantoorgebouw Van Uden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in