Art Nouveau – Jugendstil

In de tijd dat de impressionistische schilders zich grotere creatieve vrijheid toegeëigende, lieten ook de architecten hun gerichtheid op het verleden achter zich. Een vernieuwende kunststroom, ook wel Art Nouveau of Jugendstil genoemd, werd in Europa populair.

De naam Art Nouveau is afgeleid van de Parijse salon l’ Art Nouveau en Jugendstil van het Duitse kunsttijdschrift ‘Die Jugend’. In Nederland wordt ook wel gesproken over Nieuwe Kunst.

Art Nouveau en Jugendstil markeren de overgang naar de moderne tijd. De gebaande wegen werden verlaten wat leidde naar architectuur vernieuwing. Nederland speelde geen bepalende rol maar in Den Haag, Dordrecht, Amsterdam, Groningen en Utrecht was de Nieuwe Kunst goed vertegenwoordigd.

Kenmerken Art Nouveau

  • Vormgeving: A-symmetrische gevels voorzien van kleurige figuratieve tegeltableaus, uitbundige sierlijke bewegelijke lijnen geïnspireerd op bloemen-, planten- en dierenwereld.
  • Kleuren: pasteltinten
  • Toepassing: Grote kozijnen, vaak omgeven door natuursteen Tegeltableaus, smeed- en houtsnijwerk in Jugendstil-ornamenten, gevels in verblendsteen.
  • Gebruikte materialen: er wordt gebruikt gemaakt van nieuwe materialen zoals gietijzer, glas in lood, machinaal vervaardigde geglazuurde stenen en grote glasoppervlakken.

Tijdsperiode

ca. 1890 – 1910

Architecten

Een groep jonge Rotterdamse architecten realiseerde veel gebouwen in Art Nouveau – Jugendstil:

Michiel Brinkman, Barend Hooijkaas jr., Willem Molenbroek, Jan Verheul dzn., Jacobus Piet Stok wzn.

Art Nouveau en Jugendstil in Rotterdam

In Rotterdam zijn niet veel gebouwen meer aanwezig die in Art Nouveau – Jugendstil stijl zijn uitgevoerd. Tijdens het bombardement van mei 1940 zijn vele huizen en kantoren in Jugendstil verloren gegaan. Tijdens de wederopbouw en de stadsvernieuwing werden veel fraaie Art Nouveau – Jugendstil panden gesloopt of verminkt.

De meeste gebouwen in Art Nouveau – Jugendstil in Rotterdam zijn te vinden in het Scheepvaartkwartier, Kralingen, rond de singels van o.a. het Waterproject zoals de Westersingel, Provenierssingel en Heemraadssingel.

Herontwikkeling Crooswijkseweg start in 2024

0
Het nieuwe stadsblok Tamboer II (tussen de Crooswijkseweg, de Tamboerstraat, Boezemstraat en Pijperstraat) in Rotterdam Crooswijk omvat twee deelprojecten met twee supermarkten, een parkeergarage...

Havenkwartier opgeleverd

Nieuwbouw in Rotterdam