Katoenveem Keilestraat

0
4625

Het Katoenveem aan de Keilestraat 39 in het Merwe- Vierhavensgebied in Rotterdam is een pakhuis gebouwd in 1920 naar een functionalistisch ontwerp van de architect J.J. (Jan) Kanters.

Katoenveen Rotterdam

Het Katoenveem is 138 meter lang en 43 meter breed. Het werd speciaal gebouwd voor de aanvoer en opslag van balen katoen. Vanwege verhoogd brandgevaar door de zware persing van de katoenbalen, is het veemgebouw geheel brandvrij gemaakt door de toepassing van gewapend beton en werd voorzien van een vooruitstrevende sprinklerinstallatie. Om van een constante waterdruk verzekerd te zijn, werd naast het veemgebouw een expressieve watertoren gebouwd. Deze werd in 1966 grotendeels gesloopt; alleen een betonklomp herinnert er nog aan.

Katoenveem met watertoren

De zware betonconstructie heeft geen paalfundering, maar rust op een zandbank in de Maas. Naast een elektische lift kende het gebouw zeer moderne transportmiddelen waardoor het mogelijk was de in bandijzer omwikkelde balen tot 7 meter hoogte te stapelen.

Er zijn plannen het gebouw, dat als opslagruimte fungeert, een culturele bestemming te geven. De Stichting Droom en Daad van de rijke Rotterdamse familie van der Vorm.

Projectgegevens

Naam: Katoenveem
Status: Rijksmonument
Locatie: Keilestraat 39
Deelgebied: Delfshaven
Type: Pakhuis
Architect: J.J. Kanters
Opdrachtgever: NV Katoenveem
Realisatie: 1920

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Kantoenveem 51.905254, 4.426117 Katoenveem

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in