Pakhuis Santos Rotterdam

0
10474

Pakhuis Santos is een pakhuis uit 1903 dat ligt tussen de Rijnhaven en de Brede Hilledijk op Katendrecht in Rotterdam. Het ontwerp is J.P. Stok Wzn en J.J. (Jan) Kanters in opdracht van N.V. Blauwhoedenveem. Pakhuis Santos is een Rijksmonument in Rotterdam Zuid. Tegenwoordig staat het leeg in afwachting van herontwikkeling.

Pakhuis Santos Rotterdam 1

Hoogste pakhuis

Het pakhuis was bestemd voor opslag van Braziliaanse koffie. Deze werd verscheept uit de Braziliaanse haven Santos. Met zes bouwlagen en 24,5 meter hoogte was het lange tijd het hoogste pakhuis van Rotterdam. Er zouden nog vier gelijksoortige pakhuizen gebouwd worden. Maar omdat het pakhuis niet direct aan de kade van de Rijnhaven was gebouwd bleken de gebruiksmogelijkheden beperkt.

Modern pakhuis

Pakhuis Santos heeft een oppervlakte van 1.140 m2. De draagconstructie bestaat uit geklonken gietijzeren kolommen in een stramien van 4,22 bij 5,30 meter. Deze rusten in de kelderverdieping op hardstenen consoles, die zijn gefundeerd op een zeer groot aantal palen. De verdiepingsvloeren bestaan uit houten bintlagen en planken. Het pakhuis had een voor die tijd zeer geavanceerde laad- en losinrichting. Op het dak stonden vier lierhuizen en met behulp van die lieren werden de goederen naar de verschillende verdiepingen getild. De vier lierhuizen op het dak werden in 1970 weggebroken, waarna de borstwering is doorgetrokken. Lange tijd is het dak gesierd geweest met een gigantische gietijzeren constructie, waarop de firmanaam stond vermeld.

Architectuur pakhuis Santos

Het pakhuis werd als vrijstaand en in stijlzuivere, sobere eclectische stijl ontworpen, waarbij beide voorgevels (aan de Brede Hilledijk en de Rijnhaven Z.z.) identiek en symmetrisch zijn. Voor de gevelopzet bediende architect J.P. Stok zich van Berlagiaanse motieven zoals segmentboogvensters, geaccentueerde hoekblokken, lateien en sierbanden van natuursteen en pleisterwerk.

Herontwikkeling Santos

Het pakhuis Santos wordt herontwikkeld. Meer over de herontwikkeling Santos.

Projectgegevens

Naam: Pakhuis Santos
Status: Rijksmonument
Adres: Brede Hilledijk 95
Deelgemeente: Feijenoord, Katendrecht
Categorie: Pakhuis
Architect: J.P. Stok Wzn, J.J. Kanters
Opdrachtgever: Blauwhoedenveem
Start bouw: 1901
Realisatie: 1903
Monument:

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Pakhuis Santos 51.902682, 4.495134 Pakhuis Santos

Foto’s Pakhuis Santos

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”pakhuis-santos”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in