POST Rotterdam monument met woontoren, bouw gestart

22
78380

POST Rotterdam is de naam van de herontwikkeling van het voormalige postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam. Het jarenlang leegstaande rijksmonument krijgt een nieuwe bestemming. Het wordt getransformeerd tot een 5-sterren Kimpton hotel met twee publiek toegankelijke centrale hallen met winkels, bars en restaurants. Op de expeditie hof aan de Rodezand aan de achterzijde van het bestaande Postkantoor komt een 155 meter hoge woontoren. Het ontwerp is POST Rotterdam is van het New Yorkse architectenbureau ODA i.s.m. Braaksma en Roos in opdracht van de OMNAM Investment Group.

Postkantoor Rotterdam

Bouw in juli 2021 officieel gestart, beroep tegen POST Rotterdam ongegrond

De bouw van POST Rotterdam is op 14 juli 2021 officieel gestart. De daadwerkelijke herontwikkeling van het postkantoor aan de Coolsingel naar Post Rotterdam laat al sinds 2019 op zich wachten. Nadat de Welstandcommissie van Rotterdam in 2019 een positief advies gaf was de verwachting dat de bouw snel kon starten. Echter bewoners van het Timmerhuis zijn tegen de omgevingsvergunning in hoger beroep gegaan. Zij spande de rechtzaak aan om de bouw van de 150 meter hoge woontoren te stoppen. Op 17 maart 2021 is in een uitspraak van de Raad van State het beroep echter ongegrond verklaard waardoor de bouw kan doorgaan. Bouwer Besix is in juli 2021 aan dat de bouw van POST gestart.

Post Rotterdam bouw 11-12-2021
Sloopwerkzaamheden 11 december 2021 aan de achterkant van het Postkantoor aan de Coolsingel. Op dit expeditie hof wordt de 155 meter hoge woontoren gebouwd.

Publiek toegankelijk centrale hallen

Centraal in het ontwerp van de herontwikkeling van het Postkantoor staat het koesteren en restaureren van de bijzondere elementen van het Rijksmonument. Op de begane grond zal de indrukwekkende centrale hal opnieuw het openbare hart van het gebouw vormen. Hier komen met winkels, galeries, cafés, terrassen en restaurants.

Postkantoor hal impressie

Aan de Rodezand krijgt POST Rotterdam een tweede publieke overdekt plein waarvoor het voormalige besloten expeditiehof wordt omgebouwd. Het tweede plein ontstaat doordat op de oude binnenplaats een 18 meter hoge betonnen fundatietafel wordt gemaakt met grote kolommen en een gebogen plafond. Hierop wordt de woontoren gebouwd. De twee centrale hallen zijn te bereiken door de drie publiek toegankelijke ingangen waardoor het gebouw extra toegankelijk voor de directe omgeving. De monumentale entree aan de Coolsingel wordt gerestaureerd en voor Post komen terrassen. Aan de Meent komt een nieuwe ingang en op het trottoir terrassen voor de cafe’s en restaurants op de plek van de huidige fietsenstalling.

Post Rotterdam expeditiehof 2e centrale hal

Woontoren 155 meter entree Rodezand

Post Rotterdam krijgt een 155 meter hoge woontoren. De woontoren zal 305 appartementen bevatten met zowel huur- als koopappartementen. De 102 koopappartementen bevinden zich op de 23e tot 43e verdieping. Bijna alle koopwoningen zijn al verkocht. Hiernaast krijgt POST ook 203 vrije sector huurwoningen die zich in de woontoren op de 5e t/m de 22e verdienping bevinden. De huurwoningen zijn door vastgoedbedrijf Amvest als belegging gekocht. De woontoren wordt gebouwd op het open expeditiehof aan de Rodezand. De entree van de woningen is aan de Rodezand recht tegenover het Timmerhuis aan de achterzijde van het Postkantoor. De appartementen hebben woonoppervlaktes tussen de 44 m² en 99 m², waarvan de meeste ook een eigen buitenruimte hebben. Alle bewoners mogen gebruikmaken van het exclusieve terras van 160 m² dat op het dak van het monument wordt gecreëerd.

Mooi filmpje met van hoe POST Rotterdam eruit komt te zien.

Op de bovenste twee verdiepingen (42e en 43e verdieping) worden penthouses gerealiseerd met plafonds van ca. 3.75m hoog en met woonoppervlakken van ca. 117 tot 234 m2 en terrassen van ca. 16 tot 65 m2.

Post Rotterdam gevel toren Rodezand
Rodezand entree woontoren Post Rotterdam
Post Rotterdam detail woontoren
Detail gevel woontoren Post Rotterdam

Kimpton hotel

In Post Rotterdam komt het 5-sterren Kimpton hotel van de InterContinental Hotels Group (IHG). Het hotel krijgt 238 luxe kamers, een restaurant, bar, verschillende vergaderruimten en een 24-uurs fitnesscentrum. De ingang van het hotel komt aan de Stadhuisstraat, bij de voormalige personeelsentree, waar zich het prachtig gedecoreerde personeelstrappenhuis bevindt. Op de meer afgesloten ruimten op de verdiepingen, waar vroeger de telegraaf- en telefoondiensten van het postkantoor huisden, komen de 238 kamers.

170922_Section Perspctive_Program
Doorsnede met de verschillende functies in Post Rotterdam

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”PostRotterdam-impr”]

Architecten Post Rotterdam

Het ontwerp is in handen van het spraakmakende Amerikaanse architectenbureau ODA, dat vooral naam heeft gemaakt in New York i.s.m. architectenbureau Braaksma en Roos, expert in restauratie en herbestemming van monumentale architectuur, zoals de Westergasfabriek in Amsterdam.

Omnam koopt monumentaal Postkantoor

Op 17 augustus 2016 werd bekend dat de vastgoedgroep Omnam Investment Group (VEN) het leegstaande postkantoor voor 17,5 miljoen euro heeft gekocht. De kosten van de transformatie zullen volgens Ven rond de 100 miljoen euro liggen.

Postkantoor Coolsingel

Verbouwing atoombunker

In 2016 werd het kunstwerk boven de voormalige atoombunker aan de Coolsingel naast Postkantoor gesloopt. Meer over het het kunstwerk en de verbouwing van de atoombunker.

Oudere plannen herontwikkeling

Het is niet de eerste keer dat er plannen zijn om het voormalige postkantoor aan de Coolsingel te transformeren tot hotel of winkelcentrum. Ontwikkelaar Delta Development en SNS reaal kochten in 2007 het leegstaande rijksmonument voor 45 miljoen euro. Sindsdien presenteerde ze een aantal herontwikkelingsplannen.

In augustus 2015 maakte Delta Development bekend dat ze het postkantoor wilde herontwikkelen tot Post Rotterdam met een hotel met 220 kamers (op de verdiepingen) met wellness (op de bovenste etage onder het koepeldak), publieke ruimte (in de monumentale hal), conferentieruimte (als nieuw toe te voegen element in de binnenhof) en winkels en horeca (in de plint en in de kelder). De voormalige woning op het dak zou worden aangepast worden naar een sky-bar. Hotel Post Rotterdam zou worden gemanaged door de Duitse hoteloperator RIMC.

Outlet Center

In 2013 werd Post Out gepresenteerd, het voormalige postkantoor in Rotterdam moest een ouletcenter worden Outlet center Post Rotterdam najaar 2013 open  waar op drie verdiepingen met name mode gerichte outlet winkels zouden komen aangevuld met plekken om te eten en te drinken.

Ontwerp door Ben van Berkel

Post Rotterdam meent

Eerdere voorstellen om van het postkantoor een luxe hotel en winkelcentrum te maken gingen niet door. Het spectaculaire ontwerp van Ben van Berkel van Post Rotterdam werd in 2011 terug getrokken omdat het plan het rijksmonumenten te veel zou aantasten. Het plan van Braaksma en Roos in opdracht van Delta Development kon op meer steun rekenen van de commissie van Welstand en Monumenten in Rotterdam. De ontwikkelaar hoopte nog de bouw in 2016 te starten.

Projectgegevens

Project: Post Rotterdam
Status: in uitvoering
Lokatie: Coolsingel 42, Rodezand, Meent en Stadhuisstraat
Deelgebied:
 Centrum, Stadsdriehoek
Functie: hotel, woningen, winkels, horeca
Architect: 
ODA, Braaksma Roos Architecten
Opdrachtgever: Omnam Investment Group
Start bouw: juli 2021
Realisatie: 2024

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Post Rotterdam 51.921958, 4.480104 Post Rotterdam

Projecten in Rotterdam van deze architect:

22 REACTIES

 1. Ik ben zeer verbaasd over de emotionele reacties (op social media) op het afbreken van een deel van de achterzijde van het gebouw. Mensen met kennis van de geschiedenis weten, dat dit deel in 1940 door de Duitsers reeds is verwoest en later (in goedkope baksteen en niet in natuursteen) is “hersteld”. Er gaat dus niets verloren. De ontwerpen laten juist een eerbied zien voor het originele gebouw.

  Gebrek aan historische kennis treffen we ook aan bij de tegenstanders van het bouwen van appartementen in de strook waar de Euromast staat. De bewering dat deze strook onderdeel was/is van Het Park is pertinent onjuist. Simpele raadpleging van de kaarten van voor de aanleg van de Maastunnel laat zien, dat op deze strook havenactiviteiten plaatsvonden. Ook met de namen van de bedrijven.

  Mijn advies: voordat er wat geroepen wordt moet men wel de geschiedenis respecteren.

  • Helemaal mee eens!

   Wat POST Rotterdam betreft: de foto’s uit 1940 van de verwoeste achtergevel van het v.m. postkantoor zijn bekend en iedereen heeft kunnen zien hoe lelijk het hersteld is. Blij dat daar nu verandering in komt met de bouw van een (zo op het oog) bijzondere toren en ik kijk uit naar de bouw ervan.

   Wat de toekomstige bebouwing aan de Parkkade betreft: de Parkkade is niet Het Park, dat ligt veel verder naar achteren. Misschien dat de gebouwen aan de Parkkade Het Park wel meer beschutting zullen gaan geven. Iedereen maakt zich ineens druk om Het Park, terwijl men niet te beroerd is het in de zomer tijdens festivals (die zouden daar verboden moeten worden) volledig te vertrappen!

   Over geschiedenis en de Euromast gesproken: omdat de Euromast het hoogste gebouw moest zijn in de stad heeft men er in 1970 de Spacetower opgezet. Hoe verzin je het en bovendien: ontzettend lelijk! Inmiddels heeft men dat rare idee dat geen gebouw in de stad hoger mag zijn dan de Euromast losgelaten. Dus ik zou zeggen: breng de Euromast weer terug in de oorspronkelijke toestand van 1960, dus ZONDER Spacetower. De Euromast back to the sixties!

  • Mensen met kennis van de (Rotterdamse) geschiedenis weten dat de achterzijde van het postkantoor nooit door de duitsers is verwoest!
   De zuidelijke gevel is geraakt door een bom en is verwoest, hierna keurig, bijna onzichtbaar hersteld!

 2. Het schijnt typisch Nederlands te zijn al die vertragingen johan, kijk maar naar de Zalmhaventoren heeft ook menig jaartje gekost voordat men eindelijk aan de bouw is begonnen. Ik kan mij nog herinneren hoe dit postkantoor ooit eens uitzag toen ik er een postzegel kocht en alleen al de hal was best indrukwekkend. Vraag mij af wanneer het klaar is en hoop het zeker met een bezoek te vereren, misschien wel in het hotel te slapen. Nu nog maar afwachten hoe lang nabij gelegen projecten zoals The Rise, 250 meter hoog, werkelijkheid wordt en dit deel van Rotterdam de skyline krijgt die het verdient…

 3. Gelukkig “de POST komt eraan”. Met Besix als bouwer van o.a. de Burj Khalifa in Dubai 828 meter hoog, komt het wel goed met deze Rotterdamse blikvanger aan de Coolsingel. De grote hal heeft iets kathedraal achtig, leuk om er een concert te houden tijdens de opening.

 4. De hoogte wordt niet 150 meter, maar 155 meter omdat men een omranding op het dak maakt die de technische installaties moet bedekken, er is dus een marge van 5 meter toegestaan als dat een functionele karakter heeft. Overigens ben ik wel blij dat er eindelijk schot in dit project zit nadat ik tijdens een open dag het gebouw voor een deel van binnen heb kunnen bezichtigen en er in het verre verleden ooit eens postzegels heb kunnen kopen. Trouwens de eerder door mij genoemde “gatenkaas” opmerking is best wel interessant, omdat het voor afwisseling zorgt in de rechtlijnigheid van veel hoge gebouwen en vormt een mooi contrast met de stijfheid van bijvoorbeeld De Rotterdam. Kijk er naar uit om er binnen een kop koffie te drinken…!

 5. Gaat men de buitenmuur van het oude Postkantoor door middel van bijvoorbeeld zandstralen ook reinigen en een frisse opknapbeurt geven – net als het stadhuis – of laat men het zoals het nu is, anders is het met die nieuwe toren wel een vlag op een modderschuit. Met een postagentschap als service voor de hotelgasten zou deze een goede verwijzing kunnen zijn naar het verleden van het gebouw zou ik hierbij willen voorstellen.

 6. mooi vind ik het, een keer wat anders!
  de hoogte had van mij wat hoger gemogen, rond 180 m

  het is een beetje mediteraans uiterlijk , met deze gevel onderschijd deze toren zich van de omringende gebouwen

 7. Bijnaam voor deze (lelijke) 150 meter hoge Postkantoor toren : de Gatenkaas, met al die vakjes en (alweer) plat dak en is op deze plaats wel een toren op zijn plaats…?

 8. Ik heb net de eerste impressies gezien op skyscrapercity…. afgrijselijk lelijk!
  Ik vind het een superplan om van het Postkantoor iets moois te maken en een hoge toren als aanvulling vind ik ook prima, maar dit is echt een aanfluiting! Een beetje meer respect graag voor de weinige vooroorlogse gebouwen van Rotterdam beste stadgenoten! Dit ontwerp kan best ergens in Ommoord gebouwd worden, maar niet hier! Waarom geen toren in de stijl van het Postkantoor zelf? Of juist iets heel straks en moderns a la voorbeelden in New York? Hoe kom je op het idee? Een visueel veel te drukke toren met allemaal “vakjes” waarin lullige boogjes zijn verwerkt die zouden moeten verwijzen naar de prachtige ei-vormige hal van het Postkantoor…. oeioeioei…. Typisch gevalletje van moderne kitsch

  • Past juist goed in de huidige tijd waarin alle architectuur speels moet zijn, dacht ik? Strakke gevels zijn te eng geworden, bah, ongezellig. Gooi er een lelijk logo of reclamedoek tegenaan of laat een “kunstenaar” het opleuken met verf, en kale pleinen moeten zo snel mogelijk verrommeld c.q. vertrut worden, liefs met hulp van horeca en middenstand. Schijt aan de intenties van de architect. Architectuur als weerloos canvas.
   De ‘Horror Vacui’ in de hedendaagse architectuur. Die kant moeten we kennelijk op. Leve Anton Pieck en “de menselijke maat”

 9. een van de eerdere plannen was een toren van 200 meter, jammer dat dat niet meer doorgaat !
  maar ach beter als weer een 100m toren zoals die er al veel staan in rotterdam.

  hopelijk wordt het ook en mooi ontwerp,iets met een puntdak ofzo

 10. Alweer 150 meter hoge toren, typisch Rotterdam, mag er ietsje meer variatie zijn, 160 meter of zo en welke functie krijgt het ? Het wordt overigens wel tijd dat het oude Postkantoor snel een herbestemming krijgt. Wie langs de buitenkant loopt ziet dat het bijna aan het verloederen is, vies en vuil in groot contrast met het opgeknapte stadhuis en dat het een opknapbeurt krijgt die een positieve bijdrage levert aan de binnenstad. Maar na alle vorige plannen moet ik het eerst zien dan geloven…

  • Die Mac is inmiddels ook van historische waarde! Een van de eerste Mac’s in Nederland. En mooi verbouwd. Ik vind het absoluut geen dissonant.

 11. Een 5 sterren hotel aan de coolsingel!!
  Ik hoop dat hierdoor al die zwartgeblakerde muren weer stralend worden. Het is een prachtig gebouw. Wat een goed nieuws!!

 12. Ik had een paar jaar geleden van een bekende retailondernemer in Rotterdam begrepen dat Apple zich in het postkantoor zou gaan vestigen. Blijkbaar hebben ze dat ook niet rond kunnen krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in