Postkantoor Coolsingel krijgt 150 meter hoge woontoren

13
39020

Postkantoor Rotterdam

Postkantoor Coolsingel wordt Ven Rotterdam

Het voormalige postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam krijgt een nieuwe bestemming. Onder de naam Ven Rotterdam of Post Rotterdam wordt het leegstaande rijksmonument getransformeerd tot woningen, een 5-sterren Krimptonhotel, winkels en een fitnessruimte.

Op 30 mei 2018 heeft de eigenaar van het voormalige postkantoor aan de Coolsingel 42, de OMNAM Investment Group, bij de Commissie voor Welstand en Monumenten de uitgangspunten voor de herbestemming van het Postkantoor en het ontwerp van een 150 meter hoge woontoren besproken. Het ontwerp is in handen van het spraakmakende Amerikaanse architectenbureau ODA, dat vooral naam heeft gemaakt in New York i.s.m. architectenbureau Braaksma en Roos, expert in restauratie en herbestemming van monumentale architectuur, zoals de Westergasfabriek in Amsterdam.

Woontoren van 150 meter hoog

Het plan van OMNAM omvat een gemixt programma van hoogwaardig wonen, een 5-sterren Krimptonhotel, horeca en een hoogwaardig en divers retailprogramma. Voor het plan is het vigerende bestemmingsplan als uitgangspunt genomen inclusief de ontwikkelruimte voor een toren tot 150 m hoogte aan de Rodezandzijde. OMNAM heeft een hoge ambitie voor het Postkantoor.

Postkantoor hal impressie

De intentie en de planontwikkeling zijn er op gericht om dit monumentale gebouw weer in gebruik te nemen en terug te geven aan de stad. Het vernieuwde gebouw zal van alle zijden toegankelijk worden. Ook wordt de imposante centrale hal verbonden met het achter terrein, dat wordt omgebouwd tot een tweede hal. Daarop komt de toren. Op de begane grond komen winkels, restaurants en cafés.

Krimpton hotel

Ontwikkelaar Omnan Group en InterContinental Hotels Group (IHG) maakten in november 2018 bekend dat in Post Rotterdam een Krimpton hotel komt met 231 luxe kamers, een restaurant, bar, verschillende vergaderruimten en een 24-uurs fitnesscentrum.

Woontoren entree Rode Zand

Het plan is om aan het Rode Zand, aan de achterzijde van het postkantoor, de entree van de woontoren te plaatsen. De woontoren zelf zal op het huidige binnenplaats worden gebouwd.

Transformatie geschat op 100mln

Op 17 augustus 2016 werd bekend dat de vastgoedgroep Omnam Investment Group (VEN) het leegstaande postkantoor voor 17,5 miljoen euro heeft gekocht. De kosten van de transformatie zullen volgens Ven rond de 100 miljoen euro liggen.

Postkantoor Coolsingel

Verbouwing atoombunkerKunstwerk de Nooduitgang

In 2016 werd het kunstwerk boven de voormalige atoombunker aan de Coolsingel naast Postkantoor gesloopt. De vergunning voor de sloop van het kunstwerk en de verbouwing van de atoombunker werd hiervoor op 8 augustus 2016 verleend.

 

Eerdere herontwikkelingsplannen

Het is niet de eerste keer dat er plannen zijn om het voormalige postkantoor aan de Coolsingel te transformeren tot hotel of winkelcentrum. Ontwikkelaar Delta Development en SNS reaal kochten in 2007 het leegstaande rijksmonument voor 45 miljoen euro. Sindsdien presenteerde ze een aantal herontwikkelingsplannen.

In augustus 2015 maakte Delta Development bekend dat ze het postkantoor wilde herontwikkelen tot Post Rotterdam met een hotel met 220 kamers (op de verdiepingen) met wellness (op de bovenste etage onder het koepeldak), publieke ruimte (in de monumentale hal), conferentieruimte (als nieuw toe te voegen element in de binnenhof) en winkels en horeca (in de plint en in de kelder). De voormalige woning op het dak zou worden aangepast worden naar een sky-bar. Hotel Post Rotterdam zou worden gemanaged door de Duitse hoteloperator RIMC.

Outlet Center

In 2013 werd Post Out gepresenteerd, het voormalige postkantoor in Rotterdam moest een ouletcenter worden Outlet center Post Rotterdam najaar 2013 open  waar op drie verdiepingen met name mode gerichte outlet winkels zouden komen aangevuld met plekken om te eten en te drinken.

Ontwerp door Ben van Berkel

Post Rotterdam meentEerdere voorstellen om van het postkantoor een luxe hotel en winkelcentrum te maken gingen niet door. Het spectaculaire ontwerp van Ben van Berkel van Post Rotterdam werd in 2011 terug getrokken omdat het plan het rijksmonumenten te veel zou aantasten. Het plan van Braaksma en Roos in opdracht van Delta Development kon op meer steun rekenen van de commissie van Welstand en Monumenten in Rotterdam. De ontwikkelaar hoopte nog de bouw in 2016 te starten.

Meer lezen:
Nieuwbouw in ontwikkeling aan de Coolsingel
Geschiedenis Coolsingel
Postkantoor Coolsingel

Projecten in Rotterdam van deze architect:

13 REACTIES

 1. Gaat men de buitenmuur van het oude Postkantoor door middel van bijvoorbeeld zandstralen ook reinigen en een frisse opknapbeurt geven – net als het stadhuis – of laat men het zoals het nu is, anders is het met die nieuwe toren wel een vlag op een modderschuit. Met een postagentschap als service voor de hotelgasten zou deze een goede verwijzing kunnen zijn naar het verleden van het gebouw zou ik hierbij willen voorstellen.

 2. mooi vind ik het, een keer wat anders!
  de hoogte had van mij wat hoger gemogen, rond 180 m

  het is een beetje mediteraans uiterlijk , met deze gevel onderschijd deze toren zich van de omringende gebouwen

 3. Bijnaam voor deze (lelijke) 150 meter hoge Postkantoor toren : de Gatenkaas, met al die vakjes en (alweer) plat dak en is op deze plaats wel een toren op zijn plaats…?

 4. Ik heb net de eerste impressies gezien op skyscrapercity…. afgrijselijk lelijk!
  Ik vind het een superplan om van het Postkantoor iets moois te maken en een hoge toren als aanvulling vind ik ook prima, maar dit is echt een aanfluiting! Een beetje meer respect graag voor de weinige vooroorlogse gebouwen van Rotterdam beste stadgenoten! Dit ontwerp kan best ergens in Ommoord gebouwd worden, maar niet hier! Waarom geen toren in de stijl van het Postkantoor zelf? Of juist iets heel straks en moderns a la voorbeelden in New York? Hoe kom je op het idee? Een visueel veel te drukke toren met allemaal “vakjes” waarin lullige boogjes zijn verwerkt die zouden moeten verwijzen naar de prachtige ei-vormige hal van het Postkantoor…. oeioeioei…. Typisch gevalletje van moderne kitsch

  • Past juist goed in de huidige tijd waarin alle architectuur speels moet zijn, dacht ik? Strakke gevels zijn te eng geworden, bah, ongezellig. Gooi er een lelijk logo of reclamedoek tegenaan of laat een “kunstenaar” het opleuken met verf, en kale pleinen moeten zo snel mogelijk verrommeld c.q. vertrut worden, liefs met hulp van horeca en middenstand. Schijt aan de intenties van de architect. Architectuur als weerloos canvas.
   De ‘Horror Vacui’ in de hedendaagse architectuur. Die kant moeten we kennelijk op. Leve Anton Pieck en “de menselijke maat”

 5. een van de eerdere plannen was een toren van 200 meter, jammer dat dat niet meer doorgaat !
  maar ach beter als weer een 100m toren zoals die er al veel staan in rotterdam.

  hopelijk wordt het ook en mooi ontwerp,iets met een puntdak ofzo

 6. Alweer 150 meter hoge toren, typisch Rotterdam, mag er ietsje meer variatie zijn, 160 meter of zo en welke functie krijgt het ? Het wordt overigens wel tijd dat het oude Postkantoor snel een herbestemming krijgt. Wie langs de buitenkant loopt ziet dat het bijna aan het verloederen is, vies en vuil in groot contrast met het opgeknapte stadhuis en dat het een opknapbeurt krijgt die een positieve bijdrage levert aan de binnenstad. Maar na alle vorige plannen moet ik het eerst zien dan geloven…

  • Die Mac is inmiddels ook van historische waarde! Een van de eerste Mac’s in Nederland. En mooi verbouwd. Ik vind het absoluut geen dissonant.

 7. Een 5 sterren hotel aan de coolsingel!!
  Ik hoop dat hierdoor al die zwartgeblakerde muren weer stralend worden. Het is een prachtig gebouw. Wat een goed nieuws!!

 8. Ik had een paar jaar geleden van een bekende retailondernemer in Rotterdam begrepen dat Apple zich in het postkantoor zou gaan vestigen. Blijkbaar hebben ze dat ook niet rond kunnen krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here