Lee Towers opgeleverd

0
16773

Kantoorgebouw Europoint

Transformatie Lee Towers 

Twee van de voormalige Marconitorens ofwel Europoint torens zijn getransformeerd van kantoren naar woontorens. Op woensdag 13 november verricht Burgemeester Aboutaleb samen met Lee Towers de officiële opening van The Lee Towers. Met de transformatie hebben de torens ook een nieuwe naam gekregen: ‘De Lee Towers’. In de torens zijn 883 huurwoningen gerealiseerd. Het ontwerp is van DiederenDirrix architectuur en stedenbouw in opdracht van City Pads en Bakkers | Hommen Waerdevast.

Woningen, restaurant en voorzieningen

De 883 full service huur appartementen hebben een oppervlakte tussen de 40 tot 120 vierkante meter. De meeste woningen zijn studio’s (40 m2) en twee kamer appartementen (70 m2) welke zijn bedoelt voor expats of starters op de woningmarkt. In het gebouw zal ook een conciërge aanwezig zijn. De bovenste twee verdiepingen, die voorheen plaats boden voor de installaties, zijn omgebouwd tot penthouses van 120 m², die twee bouwlagen beslaan en een vide aan de gevel hebben. Op het dak van beide torens is een gemeenschappelijk terras voor bewoners met uitzicht op de stad en de haven gerealiseerd.

Entree Lee Towers

Op de begane grond van de Lee Towers zitten verschillende nieuwe horecavoorzieningen met werk- of ontmoetingsplekken. Ook bevindt zich hier een aantal gemeenschappelijke functies, zoals een filmzaal en gym met sauna en een wasserette. Het oude entreegebouw tussen de twee torens heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe tuin en een riante luifel, waaronder zich de glazen lobby voor beide torens bevindt.

Naam Lee Towers

Het idee voor de naam Lee Towers is ontleend aan een item in het tv-programma Zondag Met Lubach, waarin aan de huidige president van de VS werd verkondigd: “Jullie hebben de Trump Towers, wij hebben Lee Towers.” De Rotterdamse zanger Lee Towers, die eigenlijk Leen Huijzer heet is zeer vereerd te zijn met de naamgeving. Een van de ontwikkelaars van de woontorens Lee Foolen, die zelf ook Lee vertelt dat de grap al wel eens werd gemaakt om het de Lee Towers te noemen.

City Pads

City Pads is geen onbekende in Rotterdam. In 2015 transformeerde deze ontwikkelaar het kantoorgebouw De Admiraliteit tot woongebouw voor starters. Ook is de herbestemming van het kantoorgebouw De Splinter aan de Aert van Nesstraat naar hotel in 2018 gerealiseerd.

Europoint – Marconitorens

De Marconitorens, waarvan de officiële naam Europoint is, bestaat drie kantoortorens van 95 meter hoog die zijn gebouwd in 1975 aan het Marconiplein in Rotterdam. Het ontwerp is van het in hoogbouw gespecialiseerde Amerikaanse architectenbureau van L. Skidmore, N.A. Owings en J.O. Merill (SOM) uit Chicago. Van 1976 tot en met 2014 waren in twee torens de gemeentediensten Stadsontwikkeling en Gemeentewerken gevestigd tot zij naar het gebouw De Rotterdam op de Wilhelminapier verhuisden. Sinds 2014 staan de twee torens leeg. De derde toren is sinds 2014 omgedoopt tot de Rotterdam Science Tower, met ruimte voor bedrijven in de medische sector.

Projectgegevens

Naam: Lee Towers
Status: Gerealiseerd
Locatie: Marconiplein
Deelgebied: Delfshaven
Architect: DiederenDirrix
Opdrachtgever: City Pads
Start: 2017
Realisatie: 13 november 2019
Hoogte: 95 meter.

Projecten in Rotterdam van deze architect: