Tweede Marconitoren verkocht voor transformatie

0
3878

Kantoorgebouw Europoint

Transformatie Europoint toren

Twee van de drie Marconitorens worden getransfomeerd van kantoor tot woontorens. Eind november 2016 maakte ontwikkelaar Citypads bekend de 95 meter hoge leegstaande Europoint III toren te gaan transformeren naar een woontoren met 420 huurwoningen. Op 22 december 2016 maakte het Eindhovense tB|BHW Projects bekend dat ze Europoint II heeft gekocht met als doel deze te om te bouwen naar woontoren. Ook hierin komen 420 woningen. De gebouwen worden in nauwe samenwerking getransformeerd naar een concept met rooftop horeca, plintfuncties en in totaal 840 huurwoningen. De bouw wordt halverwege 2017 gestart. Eind 2018 zullen de woningen worden opgeleverd.

Woningen, restaurant en voorzieningen

De 840 huurappartementen krijgen een oppervlakte van ca. 60 vierkante meter. De huurwoningen zijn bedoelt voor bijvoorbeeld expats of starters op de woningmarkt. In het gebouw zal ook een conciërge aanwezig zijn. Op de bovenste verdieping moet een skybar of restaurant komen. Daar zitten nu nog de technische ruimtes, maar die worden leeggehaald en de roosters worden vervangen door gigantische ramen. Beneden in de toren komen voorzieningen als een sportschool en horeca.

Grootste transformatie project

In totaal omvat het project bijna 80.000 m2, 840 woningen en 1.100 parkeerplaatsen. Hiermee is het waarschijnlijk het grootste transformatie project van Nederland. De transformatie van beide torens zal tegelijk uitgevoerd worden. Waar City Pads eerder nog de projectnaam The James naar buiten bracht, gaan kopers een nieuwe gezamenlijke naam bedenken. DiederenDirrix architectuur en stedenbouw is aangetrokken om de transformatie vorm te geven.

Citypads

Citypads is geen onbekende in Rotterdam. In 2015 transformeerde deze ontwikkelaar het kantoorgebouw De Admiraliteit tot woongebouw voor starters. Ook is de herbestemming van het kantoorgebouw De Splinter aan de Aert van Nesstraat naar hotel in ontwikkeling. Dit project moet in 2017 starten.

Europoint – Marconitorens

De Marconitorens, waarvan de officiële naam Europoint is, bestaat drie kantoortorens van 95 meter hoog die zijn gebouwd in 1975 aan het Marconiplein in Rotterdam. Het ontwerp is van het in hoogbouw gespecialiseerde Amerikaanse architectenbureau van L. Skidmore, N.A. Owings en J.O. Merill (SOM) uit Chicago. Van 1976 tot en met 2014 waren in twee torens de gemeentediensten Stadsontwikkeling en Gemeentewerken gevestigd tot zij naar het gebouw De Rotterdam op de Wilhelminapier verhuisden. Sinds 2014 staan de twee torens leeg. De derde toren is sinds 2014 omgedoopt tot de Rotterdam Science Tower, met ruimte voor bedrijven in de medische sector.