Wegener pand transformatie

0
3370

Het voormalige Wegener pand aan de Prins Hendrikkade 12-18 op het Noordereiland in Rotterdam wordt getransformeerd tot woongebouw met 102 huur appartementen. Het ontwerp van de transformatie van het bedrijfsgebouw uit 1893 is van architectenbureau Rutten van der Weijden in opdracht van Looije Properties. In oktober 2021 is de verbouwing door aannemingsbedrijf Van Wijnen gestart. Oplevering wordt begin 2023 verwacht.

Kantoor krant Havenloods

Het gebouw aan de Prins Hendrikkade op het Noordereiland kent een rijke geschiedenis. Het is gebouwd in 1893 als Stoomkoffiepelmolen en koelpakhuis. Vanaf 1968 werd het gebouw flink verbouwd tot kantoor voor de krant De Havenloods en werd het in de volksmond vooral bekend als Wegenerpand. Nadat de Havenloods verhuisde naar de Delftsestraat was het een kantorencomplex voor diverse kleine bedrijven en zzp’ers. Door alle aanpassingen is in de loop van de tijd een onsamenhangend geheel ontstaan.

Extra woonlagen en architectuur details

Bij de komende transformatie tot woongebouw zal de eenheid van het gebouw worden hersteld. Tevens wordt de oorspronkelijke tweedeling in het bouwblok teruggebracht. In het ontwerp van architecten Rutten Van der Weijden wordt de bovenste laag van het pand wordt verwijderd en er worden 2 nieuwe lagen op het gebouw geplaatst. Er wordt rekening gehouden met de nog aanwezige interessante architectonische details. Elke woning krijgt een Frans balkon, als een soort verwijzing naar de laaddeuren van het voormalige pakhuis. De decoratieve verticale stroken (lisenen) uit het oorspronkelijke fabrieksgebouw worden in structuur en detail hersteld en de karakteristieke stalen vensters met kantelend middenraam van de verbouwing uit 1968 worden in een slank aluminium profiel nagemaakt.

Wegener pand Noordereiland

Huur appartementen

Het Wegenerpand wordt getransformeerd naar 102 woningen, van verschillende groottes. Allemaal vrijesector huurwoningen, maar een derde deel daarvan worden middelhoge huurwoningen.

Projectgegevens

Naam: Wegenerpand
Status: In uitvoering
Adres:  Prins Hendrikkade 12-18
Deelgebied: Feijenoord, Noordereiland
Categorie: wonen
Architect: Rutten van der Weijden
Opdrachtgever: 
Looije Properties
Realisatie: 2023

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Wegenerpand 51.915474, 4.500232

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in