Woningbouw Hofdijk Stoveer

0
3917

De woningbouw Hofdijk ligt tussen Stroveer, Hofdijk, Pompenburg en de Vriendenlaan in het Oude Noorden van Rotterdam. Veel Rotterdammers herinneren zich het als het Heliport terrein. Hofdijk, gerealiseerd in 1983, bestaat uit 584 woningen. Het ontwerp van architect Jan Verhoeven is een goed voorbeeld van de bouwstijl structuralisme of kleinschaligheid. De woningbouw werd bedacht om de leefbaarheid van de binnenstad te vergroten. Door de vele puntdaken heeft Hofdijk de bijnaam Puntmutsendorp, Kabouterdorp of Klein Volendam.

Heliport

In 1953 werd het terrein in gebruik genomen door de helikopterdienst Brussel-Rotterdam van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena. Door de grote belangstelling werd de luchthaven in het centrum uitgebreid. Echter in de jaren ’60 zag Sabena geen kans meer om de helikopterdienst gunstig te exploiteren waardoor er op Heliport terrein een tijdelijke Ahoy hal werd neergezet. Deze is in de jaren ’70 als de bekende Energiehal verplaatst naar de Abram van Stolkweg.

Hofdijk

Voor het leeg gekomen terrein werd in 1976 een prijsvraag uitgeschreven voor woningbouw om de leefbaarheid in het centrum vergroten. Midden jaren zeventig was vanuit de politiek en de bevolking de roep om meer woningbouw in het Centrum. Het Basisplan Wederopbouw was gericht op kantoren en afwikkeling van verkeer. Hierdoor werd het centrum als kil en leeg ervaren. Het centrum van Rotterdam moest weer gezellig worden.

Voor de bebouwing van het voormalige Heliport terrein werd een prijsvraag uitgeschreven die werd gewonnen door architect Jan Verhoeven, een leerling van Aldo van Eyck.

Hofdijk Rotterdam 2

Verhoeven heeft getracht een woonwijk te ontwerpen met een ‘eigen en tevens Rotterdamse’ identiteit door de Rotte in een lus door de bebouwing te trekken. Centraal in Hofdijk ligt een besloten plein van waaruit de buitenruimte zich vertakt en versplinterd tot aan elke voordeur. De individualiteit van woningen wordt benadrukt door de prominente puntdaken en balkons. Aan de buitenkant van de bebouwing zorgen twee parkeergarages voor een gesloten plint.

Hofdijk

Waterverband

Het Hofdijk terrein sluit aan op het plan Waterverband uit 1975 van architect Jan Hoogstad. Een noord-zuid route tussen de Rotte en de Maas langs het water om het wandelroutes in het centrum te verbeteren. Langs deze route werd verdicht met 1134 nieuwbouwwoningen, woningbouw Haagseveer en woningbouw Sint Jacobsplaats. Alles in de bouwstijl van de kleinschaligheid om de menselijke norm en de herkenbaarheid weer terug te krijgen in het kille modernistische centrum.

Projectgegevens

Naam: Hofdijk
Status: Gerealiseerd
Adres: Stroveer, Hofdijk
Deelgebied: Noord, Oude Noorden
Categorie: Woningbouw
Architect: Jan Verhoeven
Opdrachtgever: 
Delta Lloyd Vastgoed
Realisatie: 1983

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in