Woontoren kavel De Machinist

0
2550

Naast het gebouw De Machinist aan de Coolhaven in stadsdeel Delfshaven op het braakliggende terrein is een nieuwe woontoren in ontwikkeling. De woontoren aan de Willem Buytewechstraat op de ontwikkellocatie Kavel de Machinist krijgt ca. 60 woningen en ca. 700 m2 aan gemeenschappelijke functies. Door de ligging aan het water is het een plek die van grote afstand zichtbaar is. De ambitie voor deze ontwikkeling is dan ook hoog: maak een toekomstig monument voor deze plek. In het 1e kwartaal 2020 is een tender gestart voor het ontwerp. In augustus 2020 wordt hier de uitslag van verwacht.

Woningen en voorzieningen

Kavel de Machinist is een locatie, in eigendom van de gemeente, die is opgenomen in de “versnellingsopgave” van het college. Het kavel ligt tussen 3 monumenten: de oude Machinistenschool, voormalig belastingkantoor Puntegale en het gemaal bij de Parksluizen. De Gemeente gaat deze locatie via een marktselectieprocedure verkopen. Hierbij zal ze een partij selecteren die de locatie in bouwrijpe staat van de Gemeente tegen marktconforme voorwaarden koopt en vervolgens voor eigen rekening en risico tot ontwikkeling en realisatie brengt. Er zal een woningbouwprogramma worden gerealiseerd van circa ca. 60 woningen met een programma van ca. 700 m2 BVO gemengde voorzieningen in de plint. Ongeveer 75 % van het aantal woningen dat wordt gerealiseerd behoort tot het segment middenhuur en circa 25% behoort tot het hoge/top segment.

Machinist kavel woontoren maquette
Maquette van mogelijke woontoren kavel De Machinist

Groene openbare verblijfsruimte

In deze ontwikkeling wordt gestreefd naar een gevarieerd woningaanbod aangevuld met een publieke plint. De locatie bestaat nu voor een groot deel uit parkeerplaatsen die worden gehandhaafd als half verdiepte parkeerplaatsen met daarboven een gemeenschappelijk publiek dek. Dit dek biedt naast groen ook plek voor verblijfsruimte, terrasruimte en kleinschalige evenementen en dient tevens als ontmoetingsplek voor de wijk. Het resultaat is een verfraaide openbare ruimte waarbij parkeerplaatsen aan het zicht worden onttrokken.

Eneco leidingen

De afgelopen 10-15 jaar is er vanuit de markt veel interesse geweest voor het ontwikkelen van de kavel. Zo zijn er onder meer aanvragen geweest voor realisatie van woningbouw en is ingezet op een hotelontwikkeling. Echter de aanwezigheid van een hoofdwarmtetransportleiding van Eneco onder deze kavel heeft ervoor gezorgd dat vanuit zowel technische als financiële haalbaarheid er lange tijd geen ontwikkeling is opgestart. Nu een warmtetransportleiding van Eneco in de Willem Buytewechstraat moet worden vervangen die ook over deze kavel loopt is verplaatsing van de transportleiding bespreekbaar.

Planning

De ontwikkelingsstrategie leidt tot de onderstaande fasering:

  • Tender start: 1e kwartaal 2020 in augustus 2020 wordt bekend wie de winnende partij is waaraan de ontwikkeling van de kavel wordt gegund.
  • Bouwrijp maken: april 2021
  • Start bouw: 4e kwartaal 2021
  • Woonrijp maken: medio 2023
  • Realisatie: 2024

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Woontoren de Machinist 51.908034, 4.461994 Woontoren de Machinist

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here