Coolbase, woontoren kavel De Machinist, start bouw vertraagd

2
13165

Naast het gebouw De Machinist aan de Coolhaven in stadsdeel Delfshaven op het braakliggende terrein is de nieuwe woontoren Coolbase in ontwikkeling. De woontoren aan de Willem Buytewechstraat op de ontwikkelkavel naast de Machinist op het Coolhaveneiland krijgt 57 woningen en ca. 700 m2 aan gemeenschappelijke functies.

De gemeente Rotterdam maakte op 1 december 2020 bekend dat ze ontwikkelaar FSD RED heeft aangewezen als winnaar voor het project Kavel de Machinist. Het ontwerp is van VMX Architects. Uit de vier deelnemende partijen werd het plan van FSD unaniem als beste gekozen. In het 1e kwartaal 2020 was een tender gestart voor het ontwerp. De verwachting was om eind 2021 te starten met de bouw. Dit is vertraagd door de complexiteit van de kavel.

Woningen en voorzieningen

Kavel de Machinist is een locatie, in eigendom van de gemeente, die is opgenomen in de “versnellingsopgave” van het college. Het kavel ligt tussen 3 monumenten: de oude Machinistenschool, voormalig belastingkantoor Puntegale en het gemaal bij de Parksluizen.

De bouw zal naar verwachting eind 2021 beginnen. De woontoren van ca. vijftig meter telt 16 verdiepingen. In het gebouw komen 57 woningen in voornamelijk het middenhuur segment (ca. 75%, tot maximaal 1000 euro maandhuur) en circa 25% behoort tot het hoge/top segment.

Groene openbare verblijfsruimte

Behalve woningen worden er in het plan ook horeca en een gemeenschappelijke functie op de begane grond gebouwd. Het project krijgt verder een half verdiepte parkeergarage. De locatie bestaat nu voor een groot deel uit parkeerplaatsen die worden gehandhaafd als half verdiepte parkeerplaatsen met daarboven een gemeenschappelijk publiek dek. Dit dek biedt naast groen ook plek voor verblijfsruimte, terrasruimte en kleinschalige evenementen en dient tevens als ontmoetingsplek voor de wijk. Het resultaat is een verfraaide openbare ruimte waarbij parkeerplaatsen aan het zicht worden onttrokken.

Machinist woontoren Coolbase

Eneco leidingen

De afgelopen 10-15 jaar is er vanuit de markt veel interesse geweest voor het ontwikkelen van de kavel. Zo zijn er onder meer aanvragen geweest voor realisatie van woningbouw en is ingezet op een hotelontwikkeling. Echter de aanwezigheid van een hoofdwarmtetransportleiding van Eneco onder deze kavel heeft ervoor gezorgd dat vanuit zowel technische als financiële haalbaarheid er lange tijd geen ontwikkeling is opgestart. Nu een warmtetransportleiding van Eneco in de Willem Buytewechstraat moet worden vervangen die ook over deze kavel loopt is verplaatsing van de transportleiding bespreekbaar.

Planning

De ontwikkelingsstrategie leidt tot de onderstaande fasering:

  • Bouwrijp maken: april 2021
  • Start bouw: 4e kwartaal 2021, vertraagd
  • Woonrijp maken: medio 2023
  • Realisatie: 2024

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Woontoren de Machinist 51.908034, 4.461994 Woontoren de Machinist

Projecten in Rotterdam van deze architect:

2 REACTIES

  1. Ik zou het de bijnaam “diamantje” willen geven als zijnde een klein fijn bewerkte diamant, en noem het vooral géén toren, maar torentje, want zo hoog is dit aardige ontwerp nu ook weer niet !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here