Coolbase, woontoren kavel De Machinist, start bouw vertraagd

4
17873

Naast het gebouw De Machinist aan de Coolhaven in stadsdeel Delfshaven op het braakliggende terrein is de nieuwe woontoren Coolbase in ontwikkeling. De woontoren aan de Willem Buytewechstraat op de ontwikkelkavel naast de Machinist op het Coolhaveneiland krijgt 57 woningen en ca. 700 m2 aan gemeenschappelijke functies.

De gemeente Rotterdam maakte op 1 december 2020 bekend dat ze ontwikkelaar FSD RED heeft aangewezen als winnaar voor het project Kavel de Machinist. Het ontwerp is van VMX Architects. Uit de vier deelnemende partijen werd het plan van FSD unaniem als beste gekozen. In het 1e kwartaal 2020 was een tender gestart voor het ontwerp. De verwachting was om eind 2021 te starten met de bouw. Dit is vertraagd door de complexiteit van de kavel.

Woningen en voorzieningen

Kavel de Machinist is een locatie, in eigendom van de gemeente, die is opgenomen in de “versnellingsopgave” van het college. Het kavel ligt tussen 3 monumenten: de oude Machinistenschool, voormalig belastingkantoor Puntegale en het gemaal bij de Parksluizen.

De bouw zal naar verwachting eind 2021 beginnen. De woontoren van ca. vijftig meter telt 16 verdiepingen. In het gebouw komen 57 woningen in voornamelijk het middenhuur segment (ca. 75%, tot maximaal 1000 euro maandhuur) en circa 25% behoort tot het hoge/top segment.

Groene openbare verblijfsruimte

Behalve woningen worden er in het plan ook horeca en een gemeenschappelijke functie op de begane grond gebouwd. Het project krijgt verder een half verdiepte parkeergarage. De locatie bestaat nu voor een groot deel uit parkeerplaatsen die worden gehandhaafd als half verdiepte parkeerplaatsen met daarboven een gemeenschappelijk publiek dek. Dit dek biedt naast groen ook plek voor verblijfsruimte, terrasruimte en kleinschalige evenementen en dient tevens als ontmoetingsplek voor de wijk. Het resultaat is een verfraaide openbare ruimte waarbij parkeerplaatsen aan het zicht worden onttrokken.

Machinist woontoren Coolbase

Eneco leidingen

De afgelopen 10-15 jaar is er vanuit de markt veel interesse geweest voor het ontwikkelen van de kavel. Zo zijn er onder meer aanvragen geweest voor realisatie van woningbouw en is ingezet op een hotelontwikkeling. Echter de aanwezigheid van een hoofdwarmtetransportleiding van Eneco onder deze kavel heeft ervoor gezorgd dat vanuit zowel technische als financiële haalbaarheid er lange tijd geen ontwikkeling is opgestart. Nu een warmtetransportleiding van Eneco in de Willem Buytewechstraat moet worden vervangen die ook over deze kavel loopt is verplaatsing van de transportleiding bespreekbaar.

Planning

De ontwikkelingsstrategie leidt tot de onderstaande fasering:

 • Bouwrijp maken: april 2021
 • Start bouw: 4e kwartaal 2021, vertraagd
 • Woonrijp maken: medio 2023
 • Realisatie: 2024

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Woontoren de Machinist 51.908034, 4.461994 Woontoren de Machinist

Projecten in Rotterdam van deze architect:

4 REACTIES

 1. Coolbase een geheel glazen gebouw, apart van vorm maar daar totaal niet passend. De weinige monumenten die Rotterdam rijk is en waarvan er drie in de directe omgeving staan komen door deze bouw totaal niet tot zijn recht.
  Daarnaast hebben we het allemaal over klimaatverandering en dat we minder energie moeten gaan gebruiken. Coolbase is een glazen gebouw en als je dat leefbaar wilt houden zul je wat aan verkoeling moeten doen. Komt er dan airco? Is dat milieubewust en past dat in de wens dat we juist minder energie moeten gaan gebruiken?
  Ook al is het ontwerp bijzonder en apart te noemen, het is niet van deze tijd omdat het niet energie-arm is en het past totaal niet in die omgeving. Koester je monumenten Rotterdam.

 2. Tja…. ik vind dit ontwerp helemaal niet slecht, maar waarom op deze plek? Er zijn genoeg plekken in de stad waar dit veel mooier tot zijn recht zou komen. Little C is net klaar en is gebouwd onder architectuur die prachtig aansluit bij de bestaande bebouwing in de wijk zoals de Hogeschool, De Machinist en het oude Belastingkantoor. Het park aan de Coolhaven wordt heel mooi en is nog niet eens af. Maar dan toch dat mooie ontstane geheel van oud en nieuw meteen weer verstoren met een gebouw in een totaal andere bouwstijl die daar m.i. niet goed tussen past. Een woongebouw op deze locatie lijkt me prima, maar zou wat mij betreft wel wat fraaier in het buurtbeeld ingepast mogen worden. Ook jammer dat het naastgelegen betonblok van het Parksluizen gemaal niet eens wordt aangepast naar deze tijd. Dit voorbeeld van brutalisme uit 1967 (atoomkelderstijl) is nu wel passé en toen het gebouwd werd detoneerde dit al direct enorm met het mooie sluizencomplex uit de jaren 30. Wel een heel goed plan om het parkeerterrein en de kade bij de Machinist te verfraaien en te vergroenen, dat past dan wel weer uitstekend in het buurtplan.

 3. Ik zou het de bijnaam “diamantje” willen geven als zijnde een klein fijn bewerkte diamant, en noem het vooral géén toren, maar torentje, want zo hoog is dit aardige ontwerp nu ook weer niet !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in