De Machinist

0
2863

Het gebouw de Machinist aan de Willem Buytewechstraat 45 op het Coolhaveneiland in Rotterdam is sinds 2014 in gebruik als cafe restaurant en kunst- en cultuurcluster. In 1952 werd het gebouw gerealiseerd door architecten Elffers en Cramer als een machinistenschool. Later werd dit het Scheepvaart- en Transportcollege. De Machinist heeft de status van gemeentelijk monument.

De Machinist Delfshaven

Het gebouw de Machinist is door architect C. Kees Elffers ontworpen in de stijl van het Traditionalisme. Een klassieke, monumentaal opbouw in baksteen. Architect B.J.K. Cramer (1890-1978) trad op als bouwkundig ingenieur, verantwoordelijk voor de zeer zware constructie en fundering die het gebouw heeft.

Machinistenschool

In 1893 stelde de regering dat machinisten van de koopvaardij een examen moesten afleggen. Machinisten in spe werden hiervoor opgeleid aan de afdeling C van de Academie van Beeldende Kunst en Technische Wetenschappen. Door de snelle technische ontwikkelingen werd besloten een aparte machinistenschool op te richten. In 1934 werd de ‘School voor Scheepswerktuigkundigen der Academie van B.K. en T.W. te Rotterdam’ een feit. In de volksmond werd de school ‘machinistenschool’ genoemd. Vanaf 1936 was de school gevestigd aan de Schiedamsesingel 39, tot het gebouw in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren ging door het bombardement. Op 8 juni 1949 nam de school haar intrek aan de Willem
Buytewechstraat.

Verbouwing

Nadat in 2005 het Scheepvaart- en Transportcollege uit de Machinist vertrokken kochten wooncorporatie Woonbron en ontwikkelaar Kristal BV het gebouw om er een kennis-, kunst en cultuurfabriek met café-restaurant van te maken. Van 2007 tot 2009 werd het gebouw gerenoveerd en opnieuw ingericht door Akropolis Architekten en M3 architecten. Het gebouw heeft zowel de binnen- als de buitenkant zo veel mogelijk haar industriële uiterlijk behouden.

Projectgegevens

Naam: De Machinist
Status: gemeentelijk monument
Adres: Willem Buytewechstraat 45
Deelgemeente: Delfshaven
Categorie: School
Architect: C. (Kees) Elffers
Opdrachtgever: 

Start bouw: 1944
Realisatie: 1949
Programma: 
machinistenschool

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

De Machinist 51.907857, 4.461666 De Machinist

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in