Zeevaartschool Delfshaven

0
3664

Het gebouw van de Zeevaartschool staat op de hoek van de Pieter de Hoochstraat en de Pieter de Hoochweg in Delfshaven Rotterdam. De Zeevaartschool, het schoolgebouw en conciërgewoning, gebouwd in 1916, zijn een rijksmonument. Het ontwerp in overgangsstijl was van gemeentearchitect Walter Dahlen in opdracht van de in 1833 opgerichte Zeevaartschool. De Zeevaartschool was het instituut waar officiers en stuurmannen werden opgeleid voor de groeiende havenstad Rotterdam. De Zeevaartschool is opgegaan in het Scheepvaart en Transportcollege (STC) gevestigd in het naast gelegen Lloydkwartier. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik voor de mediaopleidingen van de Hogeschool Rotterdam.

Zeevaartschool

Sterrenkijker Zeevaartschool

De Zeevaartschool kreeg een toren die als sterrenwacht moest fungeren. Maar door de schaarste tijdens de 1e wereldoorlog was er geen geld voor een sterrenkijker, deze kwam pas in 1922. De telescoop die in de koepel stond is sinds 1998 opgesteld in de Volkssterrenwacht in Dordrecht.

Architect Walter Dahlen

Architect Walter Dahlen (1883-1963) werd geboren te Krefeld in Duitsland. In 1914 ging hij in Rotterdam wonen waar hij werd aangesteld als architect 1e klasse bij Gemeentewerken. Dahlen’s was bij Gemeentewerken veel betrokken bij scholenbouw en onderwijs, met name in Spangen, Tussendijken en Rotterdam Zuid. Zijn bekendheid verwierf hij
voornamelijk met het ontwerp van de gemeentelijke Hogere Burger School (HBS) aan de Bergsingel in de jaren 1921-1923, nu een gemeentelijk monument en de Meisjes HBS in Kralingen, tegenwoordig het Libanon Lyceum. In deze beginperiode bij Dienst Gemeentewerken vertonen zijn gebouwen enigszins het karakter van Noord-Duitse romantiek, zoals zijn ontwerp voor het Brugwachtershuisje bij de Lage Erfbrug. In de jaren daarop herenigen W. Dahlen zijn ontwerpen steeds meer de romantische en zakelijke stijl. Vanaf 1925 ondersteunde Dahlen onder andere Gemeente architect Adrianus van der Steur (1893-1953) die vanaf 1924 in dienst kwam van Gemeentewerken.

STC

In 1989 verhuisde de Zeevaartschool, inmiddels onderdeel van de Hogeschool Rotterdam, naar een andere locatie. Inmiddels wordt de opleiding tot Martiem Officier gegeven aan de Hogeschool voor de Zeevaart, een samenwerkingsverband van de Hogeschool Rotterdam en het Scheepvaart en Transportcollege (STC), die in het gebouw van het STC aan de Lloydkade is gevestigd.

Meer rijksmonumenten in Delfshaven

Projectgegevens

Naam: Zeevaartschool
Status: Rijksmonument
Lokatie: Pieter de Hoochweg 129
Deelgebied:
 Delfshaven, Schiemond
Functie: schoolgebouw
Architect: 
Walter Dahlen
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Realisatie: 1916

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Zeevaartschool 51.906168, 4.459419 Zeevaartschool

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in