Home Delfshaven wijken – rijksmonumenten

Delfshaven wijken – rijksmonumenten

Alle rijksmonumenten in Delfshaven in de wijken Middelland, Schiemond, Spangen, Bospolder en Nieuw Mathenesse.

Zeevaartschool

Zeevaartschool
adres: Pieter de Hoochstraat 3
bouwjaar: 1916
architect: W. Dahlen
monument: 524329

Het pand werd gebouwd voor de in 1833 opgerichte Zeevaartschool. De zeevaartschool was het instituut waar officiers en stuurmannen werden opgeleid voor de groeiende havenstad Rotterdam. Het pand kreeg een toren die als sterrenwacht moest fungeren. De zeevaartschool is opgegaan in het scheepvaart en transportcollege gevestigd in het naast gelegen Lloydkwartier.

Rotterdamsch Lyceum

Rotterdams Lyceum
adres: Pieter de Hoochstraat 29
bouwjaar: 1928
architect: J.H. de Roos en W.F. Overeijnder
monument: 524330

Het Rotterdams Lyceum werd in 1918 opgericht als bijzondere school  bestemd voor kinderen van welgestelde ouders. Het gebouw in de stijl van Dudok is kenmerkend voor het latere werk van deze architecten. Door uitbreiding van de school is het oorspronkelijk ontwerp zeer aangetast.

Scheepvaart Vereniging Zuid

Scheepvaart Vereniging Zuid
adres: Pieter de Hoochweg 110
bouwjaar: 1920
architect: W. Kromhout
monument: 524326

De werkgevers vereniging, Scheepvaart Vereniging Zuid, werd opgericht in Rotterdam om tegenwicht te bieden aan vakbonden van de havenarbeiders. Het gebouw heeft veel detailles die te maken hebben met de havens. De vleugels zijn uitgemetseld als scheepsboegen en op het dak is een stenen scheepsbrug met scheepsmasten gemetseld. Het pand kreeg al snel de bijnaam “de stenen boot”.

Drukkerij Wyt

Uitgeverij Drukkerij Wyt
adres: Pieter de Hoochweg 111
bouwjaar: 1925
architect: W. Kromhout
monument: 524325

Nadat architect Willem Kromhout het aan de overkant gelegen pand voor de Scheepvaart vereniging Zuid had ontworpen kreeg hij deze opdracht. De stijl die Kromhout hanteert heeft veel weg van die van Berlage.

Parkhaven - Puntegaalstraat

Voormalig Belastingkantoor
adres: Puntegaalstraat 15 – 479
bouwjaar: 1938
architect: H.Hoekstra
monument: 524327

Met de bouw van het belastingkantoor werd in 1939 begonnen maar door materiaal schaarste in de oorlog werd zij pas in 1949 voltooid. In Rotterdam werd het de pluk-me- kaalstraat genoemd. Bijzonder aan het gebouw zijn twee grote atriums in het midden van het pand en de nog  werkende paternosterlift. In 1998 is het gebouw gerenoveerd door Stadswonen tot appartementencomplex.

Sluizencomplex

Parksluizen complex
adres: Westzeedijk 375
bouwjaar: 1933
architect: ..
monument: 530116 t/m 530130

Met de bouw van het belastingkantoor werd in 1939 begonnen maar door materiaal schaarste in de oorlog werd zij pas in 1949 voltooid. In Rotterdam werd het de pluk-me- kaalstraat genoemd. Bijzonder aan het gebouw zijn twee grote atriums in het midden van het pand en de nog  werkende paternosterlift. In 1998 is het gebouw gerenoveerd door Stadswonen tot appartementencomplex.

Westzeedijk 507 Oceaanhuis

Oceaanhuis
adres: Westzeedijk 507
bouwjaar: 1909
architect: J. Verheul Dzn & C.N. van Goor
monument: 524328

In 1911 opende de Rotterdamse handelsonderneming R.S. Stokvis & Zn, fabrikant van stofzuigers, koelkasten geisers en Solex (bromfietsen) haar nieuwe hoofdkantoor. Met een oppervlakte van bijna 5000 vierkante meter was het destijds een van de grootste gebouwen in Nederland. Kort na de oorlog werd het gehavende gebouw voorzien van een nieuwe bakstenen gevel. Meer >

I am raw html block.
Click edit button to change this html

St. Franciscus City College
adres: Beukelsdijk 91
bouwjaar: 1922
architect: P.G. Buskens
monument: 524368

Nadat vanaf 1917 in de grondwet bijzonder onderwijs mogelijk was richtte een aantal notabele Rotterdammers de Roomskatholieke Hogere Burger School (HBS) op. Het gebouw heeft sterke invloeden van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Kenmerkend hiervoor zijn de kubus vormen en de  platte daken met uitspringende horizontale dakranden.

Mathenesserlaan 305

Sint. Elisabethkerk
adres: Mathenesserlaan 305 – 307
bouwjaar: 1908
architect: P.G. Buskens
monument: 524366

De rooms-katholieke Elisabethkerk is in neoromaanse stijl gebouwd met grote ronde boogvensters. Het voorste deel en de toren werden pas in 1922 toegevoegd. Het interieur van de kerk is ruimtelijk en voorzien van muurschilderingen en gebrandschilderde ramen. In de kerk staat een bronzen beeld van Laurentius, de patroonheilige van Rotterdam.

Mathenesserlaan 315 vm Stadsarchief Rotterdam

Gemeentearchief
adres: Mathenesserlaan 315
bouwjaar: 1898
architect: D.G. Logeman
monument: 524367

Het gemeentearchief van Rotterdam werd vanaf 1868 beheerd in het Schielandshuis dat al snel te klein werd. In de destijds nog onbebouwde Coolpolder werden twee gebouwen neergezet vlak achter elkaar verbonden door een gang waar de gemeente administratie en het archief werden ondergebracht. Het gebouw met de representatieve gevel heeft gotiek, renaissance en barok elementen.

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Heemraadsbrug
adres: Heemraadssingel
bouwjaar: 1903
architect: S.J. Rutgers
monument: 524341

De Heemraadsbrug laat de Mathenesserlaan over de Heemraadssingel lopen. De brug is één van de eerste bruggen in Nederland die gebouwd werd van gewapend beton. In het ontwerp van de brug vallen met name de smeedijzeren hekken met jugendstil motieven in de natuurstenen balustrade op.

Schiecentrale

Schiecentrale
adres: Lloydstraat 5, 9
bouwjaar: 1904
architect: A.J.Th Kok
monument: 524322

Het voormalige kantoor van de Electiciteitscentrale Schiehaven is een ontwerp van de gemeente architect A.J.Th. Kok. De voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen gesierd met natuurstenen dorpels en lateien onder en boven de ramen. Het complex biedt nu onderdak aan diverse ICT en audiovisuele bedrijven.

St Jobsveem 3

Pakhuis st. Job
adres: Lloydstraat 22 – 198
bouwjaar: 1914
architect: J.J. Kanters
monument: 524321

Dit reusachtige pakhuis is ontworpen voor N.V. Blaauwhoedenveem dat later in handen kwam van Pakhoed van de fam. De Monchy. Ontwerper J.J. Kanters was één van de vooraanstaande havenarchitecten van die tijd. Tegenwoordig wordt het pakhuis in het Lloydkwartier verbouwd tot appartementencomplex.

vm. kantoor Rotterdamse Lloyd
adres: Lloydstraat 31 – 51
bouwjaar: 1920
architect: J. Muller & zn. en Van der Tak
monument: 524323

Het voormalige administratiekantoor van de rederij De Rotterdamsche Lloyd, dat is opgericht door Willem Ruys, is gebouwd in de stijl van het expressionisme. In het gebouw dat is gerenoveerd bevinden zich nu een onderneming, ateliers en appartementen. Meer >

Justus van Effenblok

Justus van Effencomplex
adres: Justus van Effenstraat 3
bouwjaar: 1922
architect: Michiel Brinkman
monument: 46868

Het Justus van Effencomplex behoort tot de belangrijkste monumenten van Rotterdam. Het huizenblok heeft een bovenstraat, een verhoogde woonstraat, voor de woningen op de eerste verdieping. Het is hiermee de eerste galerij van Nederland. Meer >

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Woonblok
adres: Mathenesserdijk 108 – 132
bouwjaar: 1935
architect: H.J. van den Broek
monument: 524306

Woonblok met 35 (Haagse) portiek- en etagewoningen, één winkel en twee bedrijfsruimte in 1935 gebouwd in Nieuw Zakelijk stijl naar het ontwerp van architect J.H. van den Broek. Eind 1990 is de gevel van het bouwblok gerenoveerd door architectenbureau Erik Bakema.

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Spartastadion ‘Het Kasteel
adres: Spartastraat 5, 7
bouwjaar: 1916
architect: J.H. de Roos en W.F. Overeijnder
monument: 524305

Het Kasteel, het oudste voetbal stadion van Nederland, is ontworpen door de architecten De Roos & Overeijnder. Architect Willem Overeijnder was een broer van de Sparta voorzitter Marie Overeijnder. Het gebouw in de vorm van een kasteel met torentjes verwijst naar het kasteel Spangen.

Diepeveen & Co (1930)

Magazijn Diepeveen
adres: Pelgrimsstraat 1 – 5
bouwjaar: 1930
architect: Willem Kromhout
monument: 524324

Voor de firma Diepeveen die handelde in ijzerwaren ontwierp Kromhout een woning met kantoor, magazijn en een reclame toren waarop de naam van het bedrijf is geschilderd. Het ontwerp is geïnspireerd op het door Kromhout bewonderde stadhuis van Hilversum van W.M. Dudok. Tegelijkertijd ontwierp Kromhout het woonhuis van de directeur dhr. Diepeveen in Kralingen.

Molen De Graankorrel
adres: Noordschans 1
bouwjaar: ca. 1850
architect: onbekend
monument: 32877

Molenromp, restant van een in 1771 als moutmolen gebouwde ronde bovenkruier, in oorsprong “Rauwketel” genaamd, herdoopt in “de Liefdadigheid”, herbouwd tot graanmolen en herdoopt in “de Graankorrel”, bestaande uit de bakstenen romp waarvan het onderste gedeelte gepleisterd is.

Molen Het Vertrouwen
adres: Schans 137
bouwjaar:
architect: onbekend
monument: 32878

Molenromp, restant van de uit 1853 daterende korenmolen “Het Vertrouwen” in oorsprong gebouwd als hoog model stenen bovenkruier met stelling, bestaande uit de bakstenen romp waarin nog de halfrond afgesloten vensters en de stellinggaten aanwezig zijn.

I am raw html block.
Click edit button to change this html

Katoen Veem
adres: Keilestraat 39
bouwjaar: 1920
architect: J.J. Kanters
monument: 524363, 524364

Het Katoenveem, speciaal gebouwd voor de aanvoer en opslag van balen katoen in opdracht van de Blauwhoedenveem meet 138 meter lang en 43 meter breed. Vanwege het brandgevaar werd het gehele gebouw in gewapend beton opgetrokken. Meer Katoenveem >

Rotterdamse Citrusveiling
adres: Marconistraat 19-27
bouwjaar: 1955
architect: H.A. Maaskant
monument: 530860

Op initiatief van drie fruitimporteurs: Jan van den Brink’s Im- en Exporthandel, Velleman en Tas en Citronas werd door architect Maaskant een expressief vormgegeven gebouw ontworpen uitgevoerd in beton en baksteen. Het veilinggebouw bestaat uit drie bouwlagen. De amfitheater vormige zaal op de eerste verdieping bepaald het uiterlijk van het gebouw.

HAKA gebouw

Haka-gebouw
adres: Vierhavenstraat 38 – 42
bouwjaar: 1932
architect: H.F. Mertens en J. Koeman
monument: 524365

Dit pand van de Cooperatieve Groothandelsvereninging de Handels Kamer (HaKa) is op een smal terrein van 15 meter breed en 100 meter lang gebouwd op een strategische ligging tussen de Lekhaven en de Vierhavenstraat. Het gebouw heeft innovatie waarde. Het is het eerste gebouw in Nederland waarbij het betonskelet en de buitenmuren d.m.v. betonpomp zijn gestort. Meer Hakagebouw >

Alle rijksmonumenten in Rotterdam

Zomerhofkwartier ZOHO

Het Zomerhofkwartier (ZOHO) in de Agniesebuurt in Rotterdam Noord wordt doorontwikkeld van een rommelig bedrijventerrein tot een wijkje met circa 550 woningen...

Leeuwenkuil Parkstad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here