Hillehof transformatie scholencomplex

0
4747

Het voormalige scholencomplex van gemeentearchitect Walter Dahlen uit 1923 aan de Sikkelstraat, Vorkstraat en Ploegstraat in Rotterdam-Zuid wordt herontwikkeld tot woongebouw. Architectenbureau Inbo gaat het scholencomplex in de Landbouwbuurt in Vreewijk in opdracht van ontwikkelaar Fullhouse transformeren tot woongebouw Hillehof. In maart 2021 won Inbo de architectenselectie.

Huurwoningen in een groen hof

In het transformatie ontwerp worden de monumentale aspecten van het gebouw gekoesterd. Het plan is om hier voornamelijk huurwoningen in het midden segment te bouwen. Hiernaast is het doel om van een besloten versteende plek een levendig groen hof te maken. Het terrein en het voormalige schoolplein worden ingericht als een collectieve tuin voor de bewoners.

Scholen Sikkelstraat Vreewijk

Schoolcomplex architect Walter Dahlen

Bij de oplevering in 1923 was het scholencomplex met 6.000 m2 het grootste van Rotterdam. Het huisveste drie scholen twee lagere scholen G.L.O. (Gewoon Lager Onderwijs) en één voor U.L.O. (Uitgebreid Lager Onderwijs. Naast klaslokalen was er ook ruimte voor een gymnastiekzaal, een badhuis, twee dienstwoningen en een overdekte kinderspeelplaats.

Scholen Sikkelstraat Vreewijk

Architect Walter Dahlen (1883-1964) was in dienst van Gemeentewerken Rotterdam en veel betrokken bij de bouw van scholen in Rotterdam. Zo ontwierp hij ondermeer de Zeevaartschool (1916) in Delfshaven, het Libanon Lyceum (1923) in Kralingen, de HBS aan de Bergsingel (1923) en schoolgebouwen in Spangen, Tussendijken en Rotterdam Zuid.

In 2016 kwam het schoolcomplex in het nieuws doordat de Gemeente Rotterdam voorkwam dat het schoolgebouw zou worden verkocht aan een partij die er vermoedelijk een salafistische school wilde starten.

Projectgegevens

Naam: Hillehof
Status: in ontwikkelig
Lokatie: Sikkelstraat, Vorkstraat en Ploegstraat
Deelgebied:
 Feijenoord, Vreewijk
Functie: woongebouw
Architect transformatie: 
Inbo
Opdrachtgever transformatie: Fullhouse
Realisatie: nog niet bekend

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Hillehof 51.888303, 4.498846 Hillehof

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in