Herontwikkeling Crooswijkseweg

0
21892

Het blok tussen de Crooswijkseweg, de Tamboerstraat, Boezemstraat en Pijperstraat in Rotterdam Crooswijk staat een grote herontwikkeling te wachten. Voor deze zogenaamde Tamboerlocatie is door Niersman, Jumbo en Havensteder een opdracht verstrekt voor de ontwikkeling van een binnenstedelijk bouwblok, dat ruimte moet bieden aan een mix van winkels, parkeerruimte en 130 woningen in zowel de sociale als vrije sector. Uitgangspunt in de herontwikkeling is het verbinden van oud- en nieuw Crooswijk. Begin 2021 won Mix Architectuur de tender voor deze locatie. Het winnende ontwerp is eind 2021 bekend gemaakt. De bouw start in 2022.

Nieuwbouw Crooswijk

Het bouwblok ligt ingesloten door vier zeer verschillende straten. In het ontwerp hebben de architecten een programma van parkeren, supermarkten en een mix van woningtypes in de sociale en vrije sector, samengebald in een klassiek gesloten bouwblok.

Havensteder 50 huurwoningen

Wooncorporatie Havensteder bouwt aan de Boezemstraat en de Pijperstraat ongeveer 50 sociale huurwoningen, na sloop van de ongeveer 35 bestaande en momenteel leegstaande woningen. De nieuwbouwwoningen bestaan uit 4 ruime vijfkamer-, rolstoelvriendelijke appartementen voor gezinnen gerealiseerd. De woningen op de begane grond hebben een tuin en een eigen entree aan de straat.

Tot de sloop worden de huidige woningen anti-kraak verhuurd. De huidige panden worden in de eerste helft van 2022 gesloopt. De start bouw is naar verwachting eind 2022. De verwachte oplevering van de woningen is halverwege 2024. De woningen worden naar verwachting in het voorjaar van 2024 aangeboden op Woonnet Rijnmond. 

De bestaande woningen aan de Tamboerstraat oostzijde wil Havensteder verkopen. Het is te kostbaar om deze woningen te renoveren tot sociale woningen.

Twee supermarkten en 80 koop appartementen

De nieuwbouw aan de Tamboerstraat, Crooswijkseweg en de Pijperstraat wordt ontwikkeld door Jumbo Supermarkten en Niersman Projectontwikkeling.

Op de begane grond komen twee supermarkten met daaronder een ondergrondse parkeergarage. Daarboven komen ongeveer 80 koopappartementen, die een eigen deel van de parkeergarage gebruiken. Het project is nog in de ontwikkelfase, de start bouw wordt in 2023 verwacht.

Oude ontwerpen 01-10 Architecten en Architectuur Maken

In 2013 schreven de gemeente Rotterdam, Havensteder en Woonstad Rotterdam, verenigd als de Alliantie, een selectieprocedure uit voor de ontwikkeling van de Tamboer locatie. Het plan van Wilschut planontwikkeling met Jumbo Supermarkten en 01-10 Architecten werd geselecteerd voor de opdracht. Van 2013 tot 2016 werd de oorspronkelijke visie vertaald in een haalbaar plan. In december 2016 werd het voorlopig ontwerp afgerond. Hierna volgde in 2020 een nieuw ontwerp van 01-10 Architecten en Architectuur Maken n.a.v. de tender die werd uitgeschreven. Mix Architectuur won de tender voor deze locatie.

Tamboerlocatie 3 01-10
Het ontwerp is een klassiek gesloten bouwblok met daarin 7 verschillende poorten. Elk poort met een eigen architectonische identiteit gekoppeld aan de verschillende plandelen. De poorten vormen de overgangszones tussen straat en binnenhof, tussen trottoir en woondek en tussen publiek en privaat.
Tamboerlocatie – ontwerp 010 Architecten en Architectuur Maken 2020-2021
Tamboerlocatie 01-10 architecten 1
Tamboerlocatie Rotterdam – ontwerp 010 Architecten 2016
Tamboerlocatie 2 01-10
Tamboerlocatie – ontwerp 010 Architecten en Architectuur Maken 2020-2021
Crooswijkseweg herontwikkeling
Tamboerlocatie Rotterdam – ontwerp 010 Architecten 2016

Projectgegevens

Naam: Herontwikkeling Tamboer locatie
Status: in ontwikkeling
Lokatie: Crooswijkseweg e.a.
Deelgemeente:
 Noord, wijk Crooswijk
Categorie: woningen, winkels, parkeren
Architect: Mix Architectuur
Opdrachtgever: Niersman, Jumbo en Havensteder
Start bouw: 2022
Realisatie: 2025

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Tamboerlocatie 51.932862, 4.496069 Tamboer locatie