Herontwikkeling Crooswijkseweg

0
12741

Het blok tussen de Crooswijkseweg, de Tamboerstraat, Boezemstraat en Pijperstraat in Rotterdam Crooswijk staat een grote herontwikkeling te wachten. Voor deze zogenaamde Tamboerlocatie is door Niersman, Jumbo en Havensteder een opdracht verstrekt voor de ontwikkeling van een binnenstedelijk bouwblok, dat ruimte moet bieden aan een mix van winkels, parkeerruimte en woningen in zowel de sociale als vrije sector. 01-10 Architecten en Architectuur Maken hebben onderstaand visie opgesteld dat helaas niet wordt uitgevoerd. Het winnende ontwerp van Mix Architectuur is nog niet bekend gemaakt.

Rotterdams stadsblok met 7 poorten

Het bouwblok ligt ingesloten door vier zeer verschillende straten. In het ontwerp hebben de architecten een programma van parkeren, supermarkten en een mix van woningtypes in de sociale en vrije sector, samengebald in een klassiek gesloten bouwblok met daarin 7 verschillende poorten. Elk poort met een eigen architectonische identiteit gekoppeld aan de verschillende plandelen. De poorten vormen de overgangszones tussen straat en binnenhof, tussen trottoir en woondek en tussen publiek en privaat.

Tamboerlocatie 3 01-10

Woningen

Uitgangspunt in de herontwikkeling is het verbinden van oud- en nieuw Crooswijk. Van intensief stedelijk wonen aan de Pijperstraat (met passerende tram), tot modern luxe wonen aan de Crooswijkseweg (met uitzicht op het park) en de intiemere stadsbuurt-kwaliteit in de Tamboerstraat (met school aan de overkant). In de plannen is een variëteit aan verschillende woontypes te vinden: van compacte studio’s tot stadsloften, van woon-werkwoningen tot gezinsappartementen en van basis huurwoningen tot grote terrasappartementen. In totaal 127 volwaardige woningen en een collectieve daktuin.

Tamboerlocatie 4 01-10

Twee supermarkten

De entrees van de twee supermarkten liggen in een gewelfde arcade, die vanaf twee zijden kan worden betreden. Ook is de arcade bereikbaar vanuit de parkeergarage. De garage is bedoeld voor zowel de bezoekers van de supermarkten als de bewoners.

Tamboerlocatie 2 01-10

Naast de supermarkt komen in de plint bedrijfsruimten; die kunnen samen met de woning op de bel-etage als woon-werkappartement fungeren. In de Tamboerstraat hebben de architecten tweelaagse appartementen ontworpen, met een privétuin op het dek.

Oude ontwerp 01-10 Architecten

In 2013 schreven de gemeente Rotterdam, Havensteder en Woonstad Rotterdam, verenigd als de Alliantie, een selectieprocedure uit voor de ontwikkeling van de Tamboer locatie. Het plan van Wilschut planontwikkeling met Jumbo Supermarkten en 01-10 Architecten werd geselecteerd voor de opdracht. Van 2013 tot 2016 werd de oorspronkelijke visie vertaald in een haalbaar plan. In december 2016 werd het onderstaand voorlopig ontwerp afgerond.

Tamboerlocatie 01-10 architecten 1
Crooswijkseweg herontwikkeling

Projectgegevens

Naam: Herontwikkeling Tamboer locatie
Status: in ontwikkeling
Lokatie: Crooswijkseweg e.a.
Deelgemeente:
 Noord, wijk Crooswijk
Categorie: woningen, winkels, parkeren
Architect: 01-10 architecten, Architectuur Maken
Opdrachtgever: Niersman, Jumbo en Havensteder
Start bouw: n.n.b.
Realisatie: n.n.b.

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Tamboerlocatie 51.932862, 4.496069 Tamboer locatie