Herontwikkeling Crooswijkseweg start in 2024

0
27164

Het nieuwe stadsblok Tamboer II (tussen de Crooswijkseweg, de Tamboerstraat, Boezemstraat en Pijperstraat) in Rotterdam Crooswijk omvat twee deelprojecten met twee supermarkten, een parkeergarage en 135 woningen rond een groene binnenhof. Het ontwerp herinterpreteert het traditionele Rotterdamse stadsblok en vergroot de leefbaarheid in de buurt op diverse manieren. Het ontwerp is van Mix architectuur in opdracht van Niersman, Jumbo en Havensteder. Baljon Landschapsarchitecten ontwierp de groene binnenhof die boven de supermarkten ligt. De start van de bouw is gepland in het 2e kwartaal 2024. De Tamboer II locatie is één van de 13 projecten die versneld van start kunnen dankzij de subsidie Gemeente Rotterdam ontvangt van de Rijksoverheid met een bijdrage uit de Startbouwimpuls (SBI).

Herontwikkeling Crooswijkseweg MIX architectuur 2

Nieuwbouw Crooswijk

Het woonprogramma bestaat uit 51 sociale huurwoningen en 84 koopappartementen verdeeld over twee deelprojecten. Het deelproject Hofkwartier omvat koopwoningen rond een groene binnenhof, twee supermarkten, een parkeergarage en een inpandige expeditiestraat. Het andere deel betreft sociale huurappartementen in opdracht van woningcorporatie Havensteder

Dit nieuwbouwproject vervangt gesloopte panden tegenover het Schuttersveld. Tot de sloop werden de huidige woningen anti-kraak verhuurd. De huidige panden werden in de eerste helft van 2022 gesloopt. De bestaande woningen aan de Tamboerstraat oostzijde wil Havensteder verkopen. Het is te kostbaar om deze woningen te renoveren tot sociale woningen.

Herontwikkeling Crooswijkseweg MIX architectuur 1

Havensteder 50 huurwoningen

Wooncorporatie Havensteder bouwt aan de Boezemstraat en de Pijperstraat 51 sociale huurwoningen, na sloop van de ongeveer 35 bestaande en leegstaande woningen. De nieuwbouwwoningen bestaan uit 4 ruime vijfkamer-, rolstoelvriendelijke appartementen voor gezinnen gerealiseerd. De woningen op de begane grond hebben een tuin en een eigen entree aan de straat.

Twee supermarkten en 84 koop appartementen

De nieuwbouw aan de Tamboerstraat, Crooswijkseweg en de Pijperstraat wordt ontwikkeld door Jumbo Supermarkten en Niersman Projectontwikkeling. Op de begane grond komen twee supermarkten met daaronder een ondergrondse parkeergarage. Daarboven komen ongeveer 80 koopappartementen, die een eigen deel van de parkeergarage gebruiken. Het project is nog in de ontwikkelfase, de start bouw wordt in 2023 verwacht.

Herontwikkeling Crooswijkseweg MIX architectuur 4

MIX architectuur

Het architectonisch ontwerp van MIX architectuur sluit aan bij het bestaande karakter van de buurt met gedetailleerde, vooroorlogse baksteenarchitectuur. Zowel het koop- als huurdeel krijgen dezelfde uitstraling en kwaliteit.

De metselwerkgevels worden uitgevoerd in een gemêleerde rode steen met verdiepte rollagen, terugliggende accentvlakken, Braziliaans metselwerk en verticale raamopeningen die passen bij de omgevingsarchitectuur. De straat wordt verbreed door de gevellijn naar achteren te plaatsen, waardoor fietsers een eigen rijstrook krijgen en delen van groen op de gevel het aanzicht van het gebouw verfraaien.

De supermarkten worden niet als anonieme gevels ontworpen, maar worden geïntegreerd in de architectuur van het gebouw met keramische tegeltableaus die producten uit de supermarkt tonen, geïntegreerde zitplekken en gevelgroen.

Herontwikkeling Crooswijkseweg MIX architectuur 3

Oude ontwerpen 01-10 Architecten en Architectuur Maken

In 2013 schreven de gemeente Rotterdam, Havensteder en Woonstad Rotterdam, verenigd als de Alliantie, een selectieprocedure uit voor de ontwikkeling van de Tamboer locatie. Het plan van Wilschut planontwikkeling met Jumbo Supermarkten en 01-10 Architecten werd geselecteerd voor de opdracht. Van 2013 tot 2016 werd de oorspronkelijke visie vertaald in een haalbaar plan. In december 2016 werd het voorlopig ontwerp afgerond. Hierna volgde in 2020 een nieuw ontwerp van 01-10 Architecten en Architectuur Maken n.a.v. de tender die werd uitgeschreven. Mix Architectuur won de tender voor deze locatie in 2021.

Projectgegevens

Naam: Herontwikkeling Tamboer locatie
Status: in ontwikkeling
Lokatie: Crooswijkseweg e.a.
Deelgemeente:
 Noord, wijk Crooswijk
Categorie: woningen, winkels, parkeren
Architect: Mix Architectuur
Opdrachtgever: Niersman, Jumbo en Havensteder
Start bouw: 2024
Realisatie: 2026

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Tamboerlocatie 51.932862, 4.496069 Tamboer locatie