Hotel Chicago Rotterdam

10
19364

Hotel Chicago wordt een nieuw hotel dat op de Wilhelminapier in Rotterdam, achter Hotel New York wordt gebouwd. In het derde kwartaal van 2019 wordt gestart met de bouw. Hotel Chicago wordt het derde hotel in Rotterdam voor de WestCord Hotels, waar ook Hotel New York en het ss Rotterdam onderdeel van zijn. Het ontwerp is van Team V Architectuur.

Chicago hotel Rotterdam 2

Zwevend zwembad

Hotel Chicago zal bestaan uit twee gebouwen van vijf en acht verdiepingen die met elkaar verbonden zijn door middel van een ‘zwevend’ zwembad, waarvan de bodem gedeeltelijk transparant is. Het zwembad krijgt een lengte van ongeveer 25 meter en is onderdeel van de wellness die in het hotel komt. Tussen de gebouwen en onder het zwembad wordt een sfeervol plein met terras gerealiseerd. Daarnaast komt op een van de gebouwen, aan de kant van Hotel New York, een dakterras. Hotel Chicago krijgt 182 hotelkamers waaronder 18 longstay appartementen die ‘urban chic’ worden ingericht.

Hotel-Chicago_Binnenplein_Team-V-Architectuur

Bakkerij Westers

Op de begane grond komt Bakkerij Westers, een referentie aan het verleden van Harry Westers die als bakkerszoon zijn eerste hotel op Vlieland opende. In Bakkerij Westers kan men terecht voor ontbijt, lunch en coffee-to-go. Verder krijgt het hotel een vergaderruimte en een WellCome Wellness. Onder Hotel Chicago wordt een tweelaagse openbare parkeergarage gecreëerd die beschikbaar is voor gasten van Hotel Chicago, Hotel New York en voor de bezoekers van de Wilhelminapier. De plint wordt zoveel mogelijk open gehouden en er worden commerciële ruimtes gecreëerd met publieke functies.

Chicago Hotel Rotterdam 1

Oorsprong naam Hotel Chicago

De ontwikkelaar van de Wilhelminapier, Riek Bakker, heeft de pier ingedeeld in verschillende kavels. Alle kavels hebben namen gekregen van grote wereldsteden met een belangrijke haven. Het plot achter Hotel New York, waar nu een parkeerplaats is, heeft altijd de naam Chicago gehad. Het was dan ook vanzelfsprekend om het hotel hiernaar te vernoemen.

Team V Architectuur

Het architectenbureau Team V Architectuur van architect Jeroen van Schooten, ontwierp in Rotterdam ook de woontorens boompjes 60-68 (2021) en het Centraal Station (2014)

Projectgegevens

Naam: Hotel Chigaco
Status: in ontwikkeling
Locatie: Wilhelminakade
Deelgebied: Centrum – Stadsdriehoek
Type: Hotel
Architect: Team V Architectuur
Opdrachtgever: WestCord Hotels
Start: 2019
Realisatie: 2020

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Hotel Chicago 51.904407, 4.485533 Hotel Chigaco

Projecten in Rotterdam van deze architect:

10 REACTIES

 1. Ik vind het een mooi ingetogen ontwikkeling die bijdraagt aan een levendige pier, degelijke baksteenarchitectuur met een mooie plint. Ik vind een openbare wellness een aanwinst voor Rotterdam, die is er namelijk nog niet.

  Ten aanzien van de balkons zou het beter zijn als deze ook nog wat ruimte zouden innemen binnen het gebouwde blok (dus niet enkel hangend aan de gevel), dan krijgen de balkons een stukje beschutting en zijn ze prettiger in het gebruik.

  Succes met deze ontwikkeling.

 2. Haha, mooie zure reactie 🙂
  Vind het zelf een stijlvol design. Ik zie een mooie ruimtelijke en hoge plint, weldegelijk variërende vensters, een speels afgeronde opbouw. Qua hoogte sluit het mooi aan op de andere gebouwen van de middenstrip van de pier. Alles valt of staat wel met de keuze van het materiaal voor de grijze gevel. Kan het gebouw chique maken of juist een uniforme cheape uitstraling geven. Vind het vooralsnog een mooie aanvulling op de pier!

 3. Het zoveelste gebouw dat veel van de bekende en goedkope formules in zich draagt: men neme een monotoon rechthoekig blok (simpele constructie, dus goedkoop), zorgt dat elk venster gelijk is (er hoeft maar één type raam gefabriceerd te worden in de grootst mogelijke hoeveelheid, dus goedkoop), en om tegemoet te komen aan de groeiende groep architectuurdoetjes die zich daar ongemakkelijk bij denkt te voelen voeg je de obligate speelse verdeling van balkonnen toe om het gevelaanzicht op de allergoedkoopste manier wat te breken (want hoe je je balkonnen verdeelt over de gevel maakt qua kosten niks uit). Dan om het nog wat “cachet” te geven kies je voor een goudkleur op al je supersimpele balkonhekjes en relingen in plaats van een fractioneel goedkopere non-metallic kleur. Dan nog een gimmick (hangend zwembad) om in lijn te blijven van de huidige Rotterdamse architectuur-als-citymarketing-trend en natuurlijk om het versleten begrip iconisch te kunnen gebruiken, en klaar ben je. Het ambitieniveau van de Wilhelminapier is hiermee weer verder gedaald.

  • Ik vind dat we geen tekort hebben aan gedurfde ontwerpen en ik zou het juist prettig vinden als niet elk gebouw ‘een beetje gedufd is’. Anders krijg je een groot circus in mijn ogen. Het zou wel interessant zijn als je projecten deelt die wel aan jouw verwachtingen voldoen. Anders leest het als een veel te lange klaagzang en daar hebben we op deze website geen tekort aan.

   • Blaak 555, Robeco-gebouw, Willemswerf, De Rotterdam, World Port Center, Marconitorens, Woon-werkgebouw Kühne & Co Boomgaardsstraat, HBO-gebouw, Technikon Akragon-toren, dat zijn de gebouwen die meteen in me opkomen, maar er zijn er wel meer.

    • Correctie, dat moet natuurlijk het HBU-gebouw zijn. En met Robeco-gebouw bedoel ik de toren daarbij in de buurt, niet de magere nieuwbouw aan het Weena.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in