Hotel Chicago wordt een nieuw hotel dat op de Wilhelminapier in Rotterdam, achter Hotel New York wordt gebouwd. In 2024 wordt gestart met de bouw. De voorbereidingen zijn eind 2023 aangevangen. Hotel Chicago krijgt 120 kamers en 18 long stay appartementen. Het wordt het derde hotel van WestCord Hotels in Rotterdam waar ook Hotel New York en het ss Rotterdam toe behoren. Het ontwerp van Hotel Chicago is van Team V Architectuur.
Nieuw ontwerp Chicago
Het nieuwe ontwerp voor Hotel Chicago omvat één groot volume van ruim 24.000 m², in plaats van het eerdere plan met twee gebouwen en een zwevend zwembad ertussen. Dit enkele gebouw huisvest 120 hotelkamers, koopappartementen op de vierde verdieping, en 18 hotelkamers op de verdieping erboven voor langere verblijven. Daarnaast wordt er op het dak een extra volume toegevoegd met luxe appartementen.
Het oorspronkelijke plan van het hotel met het zwevende zwembad met transparante bodem is vanwege hoge kosten en de coronacrisis geschrapt. In plaats daarvan komt er een zwembad op de begane grond, zichtbaar vanaf de straat dankzij een glazen gevel. Deze gevel biedt ook zicht op een atrium met groen, dat tevens de hoofdingang van het gebouw vormt en toegankelijk zal zijn voor hotelgasten, bewoners en andere bezoekers.
De plint van het gebouw wordt verlevendigd met verschillende faciliteiten, zoals een café, restaurant, fietsenmaker, bakker en een terras aan de zijde van Hotel New York. Aan de zijde van de Otto Reuchlinweg is het fietsparkeren half verdiept waardoor een fitnessruimte daarboven mogelijk is en aan de gevel zichtbaar wordt. Verder is in het plan een ondergrondse parkeergarage met 190 parkeerplekken, waarvan de helft wordt voorzien van elektrische oplaadpunten. Op de kop aan de Westerdam is naast de entree van de parkeergarage de toegang naar de centrale expeditiegang gesitueerd.
Bewoners kunnen genieten van dakterrassen op de vierde en zesde verdieping en hebben toegang tot hotelfaciliteiten, waaronder het restaurant, beveiliging en het zwembad.
Bakkerij Westers
Op de begane grond komt Bakkerij Westers, een referentie aan het verleden van Harry Westers die als bakkerszoon zijn eerste hotel op Vlieland opende. In de gevel van het bakkerij-restaurant zijn openslaande deuren opgenomen naar het terras op het plein aan de Hotel New Yorkzijde. In Bakkerij Westers kan men terecht voor ontbijt, lunch en coffee-to-go.
Oorsprong naam Hotel Chicago
De ontwikkelaar van de Wilhelminapier, Riek Bakker, heeft de pier ingedeeld in verschillende kavels. Alle kavels hebben namen gekregen van grote wereldsteden met een belangrijke haven. Het plot achter Hotel New York, waar de parkeerplaats was, heeft altijd de naam Chicago gehad. Het was dan ook vanzelfsprekend om het hotel hiernaar te vernoemen.
Team V Architectuur
Het architectenbureau Team V Architectuur van architect Jeroen van Schooten, ontwierp in Rotterdam ook de woontorens boompjes 60-68 (2021) en het Centraal Station (2014)
Projectgegevens
Naam: Hotel Chicago
Status: in ontwikkeling
Locatie: Wilhelminakade
Deelgebied: Centrum – Stadsdriehoek
Type: Hotel
Architect: Team V Architectuur
Opdrachtgever: WestCord Hotels
Start: 2024
Realisatie: 2026
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Ik vind het een mooi ingetogen ontwikkeling die bijdraagt aan een levendige pier, degelijke baksteenarchitectuur met een mooie plint. Ik vind een openbare wellness een aanwinst voor Rotterdam, die is er namelijk nog niet.
Ten aanzien van de balkons zou het beter zijn als deze ook nog wat ruimte zouden innemen binnen het gebouwde blok (dus niet enkel hangend aan de gevel), dan krijgen de balkons een stukje beschutting en zijn ze prettiger in het gebruik.
Succes met deze ontwikkeling.
Haha, mooie zure reactie 🙂
Vind het zelf een stijlvol design. Ik zie een mooie ruimtelijke en hoge plint, weldegelijk variërende vensters, een speels afgeronde opbouw. Qua hoogte sluit het mooi aan op de andere gebouwen van de middenstrip van de pier. Alles valt of staat wel met de keuze van het materiaal voor de grijze gevel. Kan het gebouw chique maken of juist een uniforme cheape uitstraling geven. Vind het vooralsnog een mooie aanvulling op de pier!
Helemaal niet zuur, maar je moet het wel kunnen merken wanneer je genept wordt.
Hier heb je een nieuw referentiekader over wat werkelijk speels kan zijn in de architectuur, op een goeie manier: https://static.dezeen.com/uploads/2018/07/melbourne-southbank-tower-shortlist-coop-himmelblau_dezeen_2364_col_1-1704×2556.jpg
Dat is leuk en aardig maar om nou die hele pier mee vol te zetten. Dat leidt tot een hoop onrust door desorientatie van de bezoekers. Met moet het onderscheid maken tussen stijlvol en speels. Speels is leuk als de rest stijlvol is. Anders is het niet speels meer maar één grote wanorde. Ik vind de piet met wat er al staat genoeg. Zeker met de komst van Stax is er behoefte aan architectuur wat de boel een beetje bij elkaar houd. Hotel Chigago voldoet in mijn optiek hier aan.
Wow Joe, met dit gebouw in Melbourne mag je vergelijkenderwijs best een beetje zuur zijn! Zo’n gebouw komt er lang van zijn leven niet in Rotterdam (helaas). IDD, over durf gesproken! 😉
Het zoveelste gebouw dat veel van de bekende en goedkope formules in zich draagt: men neme een monotoon rechthoekig blok (simpele constructie, dus goedkoop), zorgt dat elk venster gelijk is (er hoeft maar één type raam gefabriceerd te worden in de grootst mogelijke hoeveelheid, dus goedkoop), en om tegemoet te komen aan de groeiende groep architectuurdoetjes die zich daar ongemakkelijk bij denkt te voelen voeg je de obligate speelse verdeling van balkonnen toe om het gevelaanzicht op de allergoedkoopste manier wat te breken (want hoe je je balkonnen verdeelt over de gevel maakt qua kosten niks uit). Dan om het nog wat “cachet” te geven kies je voor een goudkleur op al je supersimpele balkonhekjes en relingen in plaats van een fractioneel goedkopere non-metallic kleur. Dan nog een gimmick (hangend zwembad) om in lijn te blijven van de huidige Rotterdamse architectuur-als-citymarketing-trend en natuurlijk om het versleten begrip iconisch te kunnen gebruiken, en klaar ben je. Het ambitieniveau van de Wilhelminapier is hiermee weer verder gedaald.
Ik vind dat we geen tekort hebben aan gedurfde ontwerpen en ik zou het juist prettig vinden als niet elk gebouw ‘een beetje gedufd is’. Anders krijg je een groot circus in mijn ogen. Het zou wel interessant zijn als je projecten deelt die wel aan jouw verwachtingen voldoen. Anders leest het als een veel te lange klaagzang en daar hebben we op deze website geen tekort aan.
Blaak 555, Robeco-gebouw, Willemswerf, De Rotterdam, World Port Center, Marconitorens, Woon-werkgebouw Kühne & Co Boomgaardsstraat, HBO-gebouw, Technikon Akragon-toren, dat zijn de gebouwen die meteen in me opkomen, maar er zijn er wel meer.
Correctie, dat moet natuurlijk het HBU-gebouw zijn. En met Robeco-gebouw bedoel ik de toren daarbij in de buurt, niet de magere nieuwbouw aan het Weena.