Lumière toren in ontwikkeling

3
13323

De hoek van de Kruiskade en de Lijnbaan waar ooit de bekende bioscoop Lumière stond wordt herontwikkeld. Ontwikkelaars Manhave en VORM willen op die plek een toren van ca. 200 meter bouwen en circa 400 huurappartementen, een hotel, kantoren, maatschappelijke voorzieningen, bedrijfsruimten, winkels en horeca. Architectenbureau KAAN wordt verantwoordelijk voor het ontwerp.

Lumiere toren studie KAAN Architecten

Planning Lumière toren

Het project is nog strijdig met het huidige bestemmingsplan. Medio 2022 wordt naar verwachting meer bekend over de planning van dit project en de procedures. KAAN architecten werken op dit moment aan een schetsontwerp voor het gebouw. Waarschijnlijk wordt dit schetsontwerp begin 2022 afgerond. Daarna start de volgende fase, het maken van een voorlopig ontwerp.

De Gemeente Rotterdam stelde op 15 december 2020 de uitgangspunten van de ontwikkeling vast waarmee de ontwikkelaars het plan verder kunnen uitwerken.

Lumière ontwikkeling tot 200 meter

De herontwikkeling omvat de bouw van een toren van circa 200 meter hoog aan de Lijnbaanzijde en een afwisseling van bebouwing, hofjes en een route door het Lijnbaanhof, tussen de Lijnbaan en de flat City House aan de Kruiskade. Van de circa 400 huurappartementen zal minimaal 30% bestaan uit middenhuur. Het plan combineert wonen, ondernemen en recreatie. Er wordt gekeken naar meer groen en naar meer verblijfsruimte buiten, bijvoorbeeld op daken en terrassen.

Aansluiting op Lijnbaan

Het complex van de voormalige bioscoop Lumière is in het bezit van Manhave Vastgoed. Hier zijn nu nog winkels, horeca en een sportschool in gevestigd. De Lumière ontwikkeling sluit aan op het Rijksmonument Lijnbaanensemble (De Lijnbaan en acht Lijnbaanflats waar onder de City House), maar maakt er formeel geen deel van uit.

Lumiere locatie Rotterdam Centrum

Geluid- en zonstudies

Het project is nog strijdig met het huidige bestemmingsplan. De bestaande horeca in de omgeving blijft bestaan. Er worden geluidsonderzoeken gedaan die als basis dienen voor geluidswerende maatregelen. Gemeente Rotterdam komt volgend jaar met een nieuw besluit om wonen en horeca in het stadscentrum goed naast elkaar te laten functioneren. Dit naar aanleiding van de huidige conflicten van de nieuwbouw ontwikkelingen rond het Stadhuisplein.

Hoogbouw ontwikkeling

Het plan Lumière maakt deel uit van de hogere bebouwing rondom Weena, Hofplein met RISE en Schiekadeblok en in het Rotterdam Central District (RCD). Verder moet het plan de verbinding tussen de verschillende gebieden in de binnenstad verbeteren, onder andere met een looproute door het binnengebied.

Meer info: nota uitgangspunten

Projectgegevens

Naam: Plan Lumière
Status: in ontwikkeling
Locatie: Lijnbaan
Deelgemeente: 
Centrum Stadsdriehoek
Categorie: Woningbouw, Horeca
Architect: KAAN Architecten
Opdrachtgever: Manhave en VORM
Start bouw: nog niet bekend
Realisatie: nog niet bekend

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Lumiere 51.922676, 4.475478 Plan Lumière

3 REACTIES

 1. Kaars…
  Rene S en Jeroen jullie hebben volkomen gelijk en het wordt tijd dat men in Rotterdam eens naar deze opmerkingen gaat luisteren en kijken, zelfs Den Haag heeft betere architecten in huis gehaald denk aan het project DE LAAK vlakbij Hollands Spoor. Rotterdam heeft te weinig “smoel” in zijn hoogbouw. De HEMA bekend om zijn rookworst geldt voor Rotterdam ook, het is een “eenheidsworst” aan het worden en van die “slechts” 200 meter wordt je ook niet vrolijk van en men mag toch tot 250 meter hoog gaan ?
  In Den Haag mag je zo hoog bouwen als je wilt, de 140 meter grens is losgelaten zolang als het maar een mooie afronding heeft, zou voor de Maasstad óók moeten gelden. Ik volg beide steden nauwgezet EN men zou eens in Dubai moeten kijken, daar zie ook niet steeds blokkendozen verschijnen zoals in Rotjeknor. Rotterdam begon met hoogbouw, maar wordt steeds meer on- interessant, men heeft géén lef en durf om echt vernieuwend te zijn en slaat daardoor de plank mis, erg DOM ! Ofschoon Lumiere een mooi plan is, is de stad té conservatief in zijn architectonische uitstraling. Lumiere betekent licht, laat dat dan ook als zodanig uitstralen maar A.U.B. niet als blokkendoos, maar als een mooie sierlijke lichtgevende gekleurde kaars die licht uitstraalt…!

 2. Mooie ontwikkeling! Echter, ik hoop wel dat er nu is een toren komt te staan waar het ontwerp onderscheidend wordt. Veel torens zijn over het algemeen blokkendozen die te veel op elkaar lijken. Welk architectenbureau komt nu is met iets wat anders is dan we al zoveel zien. Meer diversiteit in de ontwerpen lijkt mij geen overbodige luxe.

 3. prachtig plan, ik hoop dat de toren mooi uitgewerkt wordt en een ook mooie plint krijgt!
  een toren met een mooie spits zou ook niet gek zijn, die zijn er niet zoveel in rotterdam!
  en mooi wit natuurstenen gevel, een beetje zoals de scheepmakerstoren heeft.
  de hoogte vind ik zowiezo een pluspunt, een schaalsprong die de stad al maaktte met de zalmhaventoren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here