Architect J.P. Stok Wzn

0
2899

De Rotterdamse architect Jacobus Pieter Stok Wzn. is tussen 1886 en 1917 als architect actief geweest. Ondanks dat het grootste deel van zijn oeuvre door het bombardement van 1940 en afbraak verloren is gegaan, kan hij gezien worden als een belangrijke architect, die een wezenlijk bijdrage heeft geleverd aan het Rotterdamse stadsbeeld van voor 1940.

Jacob Pieter Stok Wzn
geboren: Rotterdam 11 november 1862
overleden: Rotterdam 20 februari 1942

Jacobus Piet groeide op in een architectenfamilie. Zijn vader Willem Stok (sr) was in het midden van de negentiende eeuw als architect werkzaam geweest bij het bureau , die in 1857 het eerste treinstation in Rotterdam ontwierp. Ook zijn broer jongere Willem (jr) werd architect. Jacobus studeerde vanaf 1876 tot 1882 aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. In 1882 vervolgde Stok zijn studie aan de Academie des Beaux-Arts in Brussel. In 1884 schreef Stok zich in bij de Polytechnische School in Delft. Hij doorliep hier slechts de hoogste klassen en kreeg ondermeer les van E. Gugel en A. Le Comte.

De combinatie van Art Nouveau-decoraties en de neoromanesque vormt bij Stok een wezenlijk bestanddeel in zijn architectuur. Stok was naast zijn architectenpraktijk actief in de Rotterdamse Vereniging voor Bouwkunst en Vriendschap en de Bond voor Nederlandse Architecten.

Bron: Bonas

Gerealiseerde projecten in Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here