Clubgebouw De Maas Rotterdam

0
2940

Clubgebouw Roei en zeilvereniging De Maas 1

Clubgebouw Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas

Het clubgebouw van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas ligt centraal aan de Veerhaven in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam.  Het clubgebouw uit 1908 is ontworpen door Barend Hooijkaas en zijn medewerker Michiel Brinkman. Het gebouw is in Jugendstil stijl ontworpen. Sinds 2000 is het Clubgebouw een Rijksmonument.

Geschiedenis Roei en- en Zeilvereniging De Maas

De in 1851 opgerichte koninklijke Roei en- en Zeilvereniging De Maas komt voort uit de roeiclub Amicitia. In 1901 heeft Koningin Wilhelmina het predikaat Koninklijk toegekend aan De Maas. Nadat een brand in 1870 het clubhuis aan de Zalmhaven verwoeste werd achtereenvolgens nabij Het park en op Katendrecht nieuwe huisvesting betrokken. Door havenuitbreiding op Katendrecht werd een nieuwe clubruimte gezocht. Architect Barend Hooijkaas die zelf lid was van De Maas kreeg opdracht een nieuw clubgebouw te ontwerpen.

De gevels van het clubgebouw De Maas zijn opgetrokken uit wit geglazuurde baksteen voorzien van decoratieve banden met bloemmotieven. Het dak bestaat uit groen glazuurde pannen. Centraal in het clubgebouw ligt de grote sociëteitsruimte.

Michiel Brinkman werkte na zijn studie van 1902 tot 1910 op het bureau van Hooijkaas. Samen ontwierpen ze ook de Koninginnekerk (1907) die in 1972 werd gesloopt.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Realisatie:
Monumentnr:
Clubgebouw De Maas
Rijksmonument
Veerdam 1
Scheepvaartkwartier
Cultureelgebouw
B. Hooykaas, Michiel Brinkman
Kon. Roei en Zeilvereniging
1908
513912

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Clubgebouw De Maas 51.907425, 4.479504 Clubgebouw De MaasRijksmonumentB. Hooykaas1908

 

Foto’s Clubgebouw De Maas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here