Meneba Stoommeelfabriek De Maas

1
7124

De meelfabriek De Maas aan de Brielselaan en de Maashaven in Rotterdam is vanaf 1913 ontworpen door architect Michel Brinkman. De fabriek waar van tarwe meel wordt gemaakt is nog steeds in gebruik door het bedrijf Meneba.

Stoommeelfabriek De Maas - MENEBA

Meelfabriek Meneba

De meelfabriek De Maas is in 1913 ontworpen door Michiel Brinkman maar tot aan zijn overlijden in 1925 vinden er voortdurende aanpassingen plaats. Opdrachtgever voor de bouw is de familie van Dusseldorps die in 1881 de N.V. Eerste Nederlandse Coöperatieve Meelfabrieken opricht. De leden van de bakkersbond kunnen hier aandeelhouder worden. In 1919 wordt de fabriek overgenomen de in 1915 opgerichte Meneba (MEelfabrieken der NEderlandsche BAkkerij).

Functioneel ontwerp

Kenmerkend voor het ontwerp van de fabriek is dat Brinkman het productieproces als uitgangspunt neemt voor het ontwerp van het gebouw. De functioneel opgezette meelfabriek bestaat uit een graansilogebouw, een reinigingsgebouw om het graan te bewerken en het molengebouw, waar het graan wordt gemalen en gezeefd tot verschillende soorten bloem. Deze worden vervolgens opgeslagen in bloemsilo’s om te worden verpakt in zakken voor transport naar de aangesloten bakkerijen.

Aan het fabriekscomplex zijn ondersteunende diensten toegevoegd zoals een ketelhuis, de watertoren, het laad- en losgebouw aan de Maashaven en de zakken centrale.

Stoommeelfabriek De Maas - MENEBA

Moderne contructie

De meelfabriek De Maas is uitgevoerd in gewapend beton en staal, zeer moderne constructies in 2013. Bijzonder zijn de betonnen paddenstoel kolommen, één van de eerste voorbeelden in Nederland, welke later ook in de Van Nellefabriek worden gebruikt. De gebouwen zijn omhuld met baksteen met diverse kleur accenten en metselverbanden.

Na het overlijden van Michiel Brinkman in 1925 gaat het bureau Brinkman en van der Vlugt verder met de uitbreidingen. Zo volgt in 1931 nieuwbouw van een kantoor, personeelsvoorzieningen en een fabriekspoort. In 1934 wordt een nieuw ketelhuis, een graansilo  met graanzuigers ervoor en een kolensilo gebouwd.

Van 1953 tot 1958 vinden nieuwe uitbreidingen plaats met meest opvallende deel vanaf de Brielselaan de 46 meter hoge bloem- en zaksilo die uit negentig vierkante cellen bestaat.

1 REACTIE

  1. Door het één en ander te hebben bekeken van de meneba Rotterdam moest ik denken aan dat mooie Delftblauwe bord met de afbeelding van de fabriek .
    Diameter +/- 37 cm .
    Is er een museum voor dit item?
    Hooimeijer was vroeger een grote afnemer van bloem voor de beschuit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in