Hervormde kerk Pernis

0
2440

Ge Hervormde Kerk aan de Ring 1 in Pernis is gebouwd in 1926 naar het ontwerp van architect B. Hooykaas jr.. De kerktoren van de hervormde kerk is waarschijnlijk gebouwd begin 15e eeuw. Hiermee hoort het tot de oudste gebouwen van Rotterdam.

Geschiedenis Hervormde kerk Pernis

De huidige Hervormde Kerk is gebouwd in de jaren 1925-1926 naar het ontwerp van architect B. Hooykaas. Hij was tevens ontwerper van o.a. de gesloopte Koninginnekerk in Rotterdam en de Grote Kerk in Overschie (1901). Voor de bouw van de kerk in Pernis werd het 15e eeuwse kerkgebouw, dat op deze plaats stond, gesloopt. Op basis van een inscriptie, op een onder de ramen ingemetselde steen, zou het kerkgebouw in 1428 gebouwd zijn. Alleen de kerktoren, waarvan aangenomen wordt dat die zelfs nog ouder is, bleef gespaard en werd opgenomen in de nieuwbouw. Er zijn ook aanwijzingen dat er rond 1307 al een parochiekerk in Pernis was.

Kerktoren van Hervormde kerk Pernis

De bakstenen kerktoren bestaat uit twee geledingen, met natuurstenen hoekblokken en spaarvelden met boogfriezen. De klokkenstoel met klok van Pieter Ostens stamt uit 1672. De luidklok in de toren is van 1672 en is in opdracht van de VOC gemaakt. Op de torenspits zie je drie figuren

  • Bol: “een appel” teken van verzoening
  • Kruis: teken van zinnebeeld van gebed
  • Haan: teken van waakzaamheid

Oud Pernis

De kerk van Pernis is gelegen aan de Pastoriedijk, die deel uitmaakt van de dijk van de Polder Nieuw Pernis. De polder ligt ten noorden van de Polder Oud Pernis, waarvan de dijk op twee plaatsen is onderzocht en dateert uit het einde van de 12de/begin 13de eeuw. De haven van ‘Pernesse’ wordt in 1250 vermeld. Beide polders bleven gespaard bij de overstroming van de Riederwaard in 1373.

Rijksmonument

Rond 1811, heeft Napoleon er voor gezorgd dat in Nederland veel kerktorens rijksmonumenten werden, zodat ze bewaard zijn gebleven. Niet omdat hij kerks was, maar omdat hij ze als uitkijktorens, voor zijn troepen, wilde gebruiken om Engeland aan te vallen. De toren staat nog steeds op de monumentenlijst.

Projectgegevens

Naam: Kerktoren Pernis
Status: Rijksmonument
Lokatie: Ring 1
Deelgemeente: Pernis
Categorie: Religieus gebouw
Architect: niet bekend
Opdrachtgever: niet bekend
Realisatie: ca. 1475

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Hervormde kerk Pernis 51.885700, 4.387280 Kerk Pernis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in